torsdag 24 juli 2008

1408Titel: 1408
Genre: Rysare/Thriller/Fantasy
Land: USA
År: 2007
Regi: Mikael Håfström
I rollerna: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack, Tony Shalhoub

Handling: Författaren Mike Enslin har skrivit flera böcker om övernaturliga fenomen. När han får höra talas om rum 1408 på Dolphin Hotel i New York, bestämmer han sig för att motbevisa alla om myten kring rummet. Myten säger att ingen gäst har checkat ut från rummet och att ingen har överlevt längre än en timme...

Omdöme: När man läser saker som "bästa Stephen King-filmatiseringen efter The Shining", har man givetvis hopp om en bra och kuslig film. Jag hade endast sett Ondskan av svenske regissören Mikael Håfström innan, och det går självklart inte att jämföra de två. Det jag dock märker tidigt är hur mycket klipp det är i filmen. Jag vet inte om han jobbat som musikvideoregissör innan eller om det bara är för att täcka över faktumet att han inte är en bra regissör. Hur som helst är det lite irriterande till en början, men man tänker inte på det senare.Filmen har egentligen en ganska nedtonad uppbyggnad där man presenterar författaren Mike Enslin (John Cusack). Allt börjar på riktigt när han träder in i rum 1408. Men då blir det istället FÖR mycket på en gång. Det händer helt enkelt något hela tiden och då blir det inte särskilt skrämmande, spännande eller intressant. Sen är jag inget fantasy-fan, så när det börjar bli övernaturliga saker i överdrift tappar jag lusten. Det känns mest upprepande och man väntar på att det ska komma en twist. Det gör det också och för ett tag blir jag intresserad igen, men sen faller den in i samma fantasyvärld igen och då blir det som det blir.John Cusack är stabil, han är alltid ok eller bra. Problemet är att karaktären (ja, samtliga karaktärer för den delen) inte är utvecklad och då känner man inte särskilt mycket för honom eller de övriga när onda saker händer. Ska man jämföra med en klassiker som The Shining måste man se på helheten - det är den som gör den filmen så stor och kuslig. Det behöver inte vara skrämselscener och effekter hela tiden. Bygg istället upp en kuslig historia, karaktärer och öka takten allt eftersom, inte allt på en gång. Jag tycker man ska ge andra regissörer chansen att ge sig på sådana här projekt som har känsla för berättandet och karaktärerna nästa gång. Trots mitt väldigt "positiva" omdöme ger jag ändå filmen ett godkänt betyg för att den är underhållande för stunden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Intressant recension där du sågar och sågar och sen viker ner dig på slutet och ger godkänt. ;) Intressant teori också om att regissör Håfström klipper mycket för att dölja att han är en dålig regissör. "Hmm, jag vet att jag är dålig, vad ska jag göra för att dölja det?". Göra saker bra? Nej, jag klipper mycket istället, haha. ;)

    Fast du har ändå rätt i din sista mening, den är underhållande för stunden och därför blev det ett högt betyg från min sida.

    http://jojjenito.wordpress.com/2012/04/21/1408

    SvaraRadera
  2. Jojjenito: Haha, ja jag läste själv igenom vad jag skrivit och det var mycket negativt, men samtidigt var den alltså underhållande för stunden och det ger alltid pluspoäng ;)

    SvaraRadera