tisdag 22 juli 2008

King of CaliforniaTitel: King of California
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2007
Regi: Mike Cahill
I rollerna: Evan Rachel Wood, Michael Douglas, Willis Burke II, Anna Khaja

Handling: Pappa har precis återvänt hem efter att ha vårdats på ett sinnessjukhus. Men han är långt ifrån frisk och det får hans snart 17-åriga dotter erfara. Hon dras mot sin vilja in i faderns långa räcka av galna infall och jakten på en guldskatt nedgrävd av spanska missionärer i Kalifornien.

Omdöme: Denna lilla film fick jag upp ögonen för, tog en titt på trailern och gillade det jag såg. Filmen är regidebut för Mike Cahill (som även skrivit manuset) och han har gjort ett kap i sina två huvudrollsinnehavare Evan Rachel Wood och Michael Douglas. De har bra kemi mellan varann och klarar båda av att bära filmen på egen hand när det behövs. Evan Rachel Wood har jag tidigare sett i bl.a. Tretton och The Upside of Anger, men här har hon en lite annorlunda roll där hon har varit tvungen att växa upp snabbt och ta hand om sig själv i ung ålder. Och hon gör det mycket bra.Michael Douglas å andra sidan gör en av sina starkare roller på flera flera år. Och det är förfriskande att se honom i en sån här roll där han får spela komiskt istället för råallvarlig som man annars är van vid att se honom. I flera scener ser han verkligen ut som en galning med sina vidöppna ögon. Filmen i sig är lite av en roadmovie där de två ger sig ut på ett äventyr som pappa Charlie dragit med sin dotter Miranda på. Och även om Charlie har en skruv lös, hoppas man in i det sista att han ska ha rätt.

Avslutningen på filmen var kanske inte klockren, men helhetskänslan var en feelgood-film med både humor och värme. Kanske att det kunde varit ännu mer humor i filmen, men den har definitivt sina ögonblick och ska ses för de fina skådespelarprestationerna.

5 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar