måndag 14 juli 2008

Quick Change



Titel: Quick Change / Snabba pengar
Genre: Kriminalkomedi
Land: USA
År: 1990
Regi: Howard Franklin & Bill Murray
I rollerna: Bill Murray, Geena Davis, Randy Quaid, Jason Robards

Handling: Grimm är trött på New York och vill förändra sin tillvaro radikalt. Tillsammans med sin sexiga flickvän och halvknäppa bror, bestämmer han sig för att råna en bank. Grimm maskerar sig som clown och klampar in på banken...

Omdöme: Kände för en lättsam komedi, gärna 80-tal. Nu blev det tidigt 90-tal, men känslan av 80-tal finns utan tvekan där. Jag märkte nu i efterhand att filmen är en remake på franska originalet Hold-Up (1985) som jag velat se. Det känns lite som Tre på rymmen, vilket också var en remake på ett fransk original. Bill Murray spelar (och regisserar) en clown (vad annars) som en dag tar tunnelbanan till banken - som han rånar. Väl inne på banken tar han samtliga personer som gisslan och låser in dem i bankvalvet. Han förhandlar med polischefen Rotzinger (Jason Robards) och begär fyra saker. För varje sak ska han släppa en person ur gisslan.



Inledningen är bra. Det är fyndigt, både handlingsmässigt och replikerna, och man kommer snabbt in i stämningen. Sen tappar den lite fart och här kommer Geena Davis och Randy Quaid (som jag har svårt för) in i bilden. Tillsammans med Bill Murray ska de nu ta sig till flygplatsen och hinna med ett plan. Men det blir väldigt komplicerat och frågan är inte bara om de ska hinna med planet utan om de överhuvudtaget kan ta sig dit ! Filmen har flera fyndiga repliker och scener, några som fick mig att skratta rejält. Och Bill Murray passar perfekt med sin torra humor och sitt uppgivna sätt. Flera kända ansikten i birollerna som sköter sig bra hjälper också och filmen tar sig igen mot slutet. Helt ok underhållning och rolig för stunden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar