söndag 13 juli 2008

Short CutsTitel: Short Cuts
Genre: Drama
Land: USA
År: 1993
Regi: Robert Altman
I rollerna: Tim Robbins, Andie MacDowell, Julianne Moore, Madeleine Stowe, Jack Lemmon, Jennifer Jason Leigh, Chris Penn, Robert Downey Jr, Fred Ward, Anne Archer, Bruce Davison, Matthew Modine, Frances McDormand, Tom Waits, Lily Tomlin, Peter Gallagher

Handling: Helikoptrar spyr ut insektsmedel över Los Angeles medan livet där nere fortsätter oavbrutet. Både av slump och medvetet, i fattiga kvarter och i lyxiga villaområden. Det dagliga livet i förorten består av vänliga människor som bråkar, gråter och skrattar. Några vägar korsas och hela tiden händer något nytt.

Omdöme: Det är bara att titta på rollistan så förstår man att det här är en storfilm. Det är iofs inga megastjärnor, men perfekta i det här sammanhanget när de ska dela på ansvaret. Det finns väl egentligen ingen som har huvudrollen eller någon historia som har mer utrymme än en annan. Men filmen är trots allt tre timmar lång och precis som första gången jag såg den för några år sen kan jag inte låta bli att tänka att den varit bättre om man tagit bort någon eller några av historierna/karaktärerna. Det är framför allt den med jazzsångerskan (spelad av Lori Singer) som jag hade velat skippa helt. Det är hennes jazzmusik som man också måste genomlida under stora delar av filmen och det sänker en hel del för mig.Filmen lyckas inte gripa tag i mig fullständigt, men vissa av historierna är lite intressantare än de andra, även om de allra flesta är bra och intressanta. Och just sättet man lyckats få ihop allt så att vissa historier går ihop nästan av en slump är skickligt. Det var endast två saker jag kom ihåg sen första gången jag såg filmen. Jag gillar filmen och dess historier, men tyvärr är det alltså en som förstör det mesta av stämningen och det är jazzsångerskan och hennes sånger. Skippa henne och inför mer stämningsfull musik så höjer jag filmen direkt.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar