torsdag 17 juli 2008

This Is EnglandTitel: This Is England
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 2006
Regi: Shane Meadows
I rollerna: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley, Joseph Gilgun

Handling: Det är 1983, och skolan slutar för sommaren. Shaun är 12 år och något av en ensamvarg, han bor tillsammans med sin mor i en sliten kuststad sedan hans far dött i Falklandskriget. På vägen hem från skolan stöter han ihop med ett gäng skinheads. De visar sig vara vänliga och tar honom under sina vingar, och sann vänskap uppstår. Allt förändras dock när en av deras kompisar släpps ut ur fängelset...

Omdöme: Efter att ha hört mycket gott om denna brittiska film, kände jag att det var dags att ta mig en titt. Filmen kretsar kring 12-årige Shaun (Thomas Turgoose) som ständigt blir mobbad i skolan. Men så när sommarlovet kommer börjar han umgås med ett skinhead-gäng där han känner sig som hemma. Ledaren i gänget är Woody som också är den som är snällast mot honom. Han blir också förtjust i den lite äldre tjejen Smell. Men så dyker plötsligt Combo upp med sin polare Banjo som han spenderat tre år i fängelse med och allt förändras. Det kändes ganska uppenbart att livet med Combo skulle vara motsatsen till Woody. Men Shaun blir lätt påverkad när det gäller prat om hans döda far.Thomas Turgoose som Shaun gör bra ifrån sig. Jag måste skratta varje gång han svär framför sin mamma och hon säger åt honom att sluta. Han är småkaxig hela tiden, men ändå inte jobbig. Men bäst är kanske Stephen Graham som Combo som har scizofrena tendenser och är en tickande bomb. Men bäst var nog ändå musiken av italienaren Ludovico Einaudi som verkligen tillför mycket stämning. Väldigt vacker och gripande musik som passar perfekt till scenerna så man känner för karaktärerna. Filmen var dock inte så bra som jag hade hoppats på och slutade lite tvärt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också Stephen Graham och han har ju börjat synas mer och mer, vilket är trevligt.

    Slutet är inte så abrupt tycker jag men däremot (absoluta slutscenen, alltså)rätt övertydligt, vilket eventuellt skulle kunna dra ned betyget en smula.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Oj, minns inte alls hur den slutar nu så det kan jag inte svara på. Men det är inte helt omöjligt att filmen skulle kunna höjas från en svag fyra som den ligger på.

    Och ja, Stephen Graham har man sett i en del Hollywood-filmer om inte annat, bl.a. hade han en större (och bra) roll i Public Enemies, även om filmen var en liten besvikelse.

    SvaraRadera