lördag 6 september 2008

Once Upon a Time in the WestTitel: C'era una volta il West / Once Upon a Time in the West / Harmonica - en hämnare
Genre: Västern
Land: Italien/USA
År: 1968
Regi: Sergio Leone
I rollerna: Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards

Handling: En mystisk främling med munspel slår sig ihop med en ökänd desperado för att skydda en vacker änka mot en hänsynslös lönnmördare som arbetar för järnvägen.

Omdöme: En västern, ja, en film blir inte mycket bättre än så här. Bara inledningsscenerna får en att njuta av välbehag där vi introduceras av tre män som väntar på en järnvägsstation. De tre männen väntar på Harmonica, mannen med munspelet. Vad som följer sen är filmhistoria. En vacker kvinna anländer till den lilla staden från storstaden, en ökänd brottsling har rymt från fängelset och återvänt till sitt gäng och en hänsynslös lönnmördare har blivit lejd av en mäktig man som driver järnvägen. Deras vägar kommer korsas...De starka karaktärerna som byggs upp genom filmens gång är magnifika, särskilt den som Charles Bronson spelar, Harmonica. För när man i slutändan får reda på vem han är och varför han gör som han gör, ryser det i hela kroppen, mycket tack vare den underbara musiken. Musiken av Ennio Morricone är förmodligen den vackraste, sorgligaste och mest passande som någonsin gjorts till en film. Claudia Cardinale är bland de vackraste kvinnorna man sett i en film och spelar bra. Och Henry Fonda och Jason Robards ger även de fina prestationer. Charles Bronson, han är så där passande cool. Fotot av Tonino Delli Colli är rent utsagt superbt och trots att man sett filmen förr kan man inte låta bli att imponeras om och om igen.Manuset/storyn skrevs av Sergio Leone tillsammans med Dario Argento och Bernardo Bertolucci och dessa tre har tillsammans skapat en fulländad historia som ger varje karaktär stor betydelse och djup. Jag kan inte heller hylla musiken tillräckligt då den skapar en sån otrolig stämning till varje scen. Det är helt enkelt ett mästerverk där man lyckats med allt - foto, musik, skådespelare, manus och en film som man lätt kan se om och om igen för att få njuta av gång på gång igen.

4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
5 - Foto
--------------
24 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.8

4 kommentarer:

 1. Förut kunde jag inte svara på frågan "Vilken är din favoritfilm?", men nuförtiden säger jag alltid att det är Once Upon a Time in the West. Så otroligt bra film, och som du säger, musiken är fantastisk. Harmonica är också en av de bästa karaktärerna någonsin. Det tog några månader efter att jag såg den innan jag insåg precis hur mycket jag tyckte om den. Kul att du gillar den här lika mycket som jag!

  SvaraRadera
 2. Jonathan: Man kan egentligen skriva hur mycket som helst om den här filmen. Det är definitivt en av mina absoluta favoritfilmer och en sådan som man njuter av varje gång man ser den.

  Jättekul att du också ser storheten och att den lyft i dina ögon.

  SvaraRadera
 3. Håller med om allt du skriver. Bronsons och Leones bästa, faktiskt den bästa i hela genren (både spaghetti och vanlig western).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Ja, jag är benägen att hålla med - den bästa västernfilmen. Dessutom en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier. Den har allt (inklusive Bronson).

   Radera