torsdag 15 december 2011

MoneyballTitel: Moneyball
Genre: Drama
Land: USA
År: 2011
Regi: Bennett Miller
I rollerna: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright

Handling: Filmen är baserad på historien om Oakland Athletics sportchef, Billy Beane, och hans försök att sätta samman ett framgångsrikt baseballag trots låg budget. Med hjälp av en ung assistent försöker han hitta potentiella spelare genom att analysera dem med hjälp av oortodoxa metoder.

Omdöme: En film om baseball, frågan är hur kul det egentligen är när man inte är ett dugg intresserad av sporten. Men så fort filmen sätter igång finner jag mig intresserad av vad som pågår bakom kulisserna när Oakland A's rustar för en ny säsong efter att ha tagit sig till semifinal i den amerikanska baseballigan. Problemet är bara att de har minimal budget att jobba med och deras tre bästa spelare har precis blivit köpta av konkurrerande, rika klubbar.Billy Beane (Brad Pitt) är en 44-årig sportchef (manager) som själv var en ytterst lovande spelare som ung, men som aldrig riktigt slog igenom. Nu är han ute efter nya spelare och med tanke på sin strama budget blir det omöjligt att ersätta sina flyktande stjärnor. Det är då han träffar den 25-åriga Peter Brand (Jonah Hill) som kanske har en lösning på det hela, även om det innebär att man får hela baseballvärlden emot sig.Filmens regissör är Bennett Miller som regisserade och Oscarnominerades för Capote. För manuset står Steven Zaillian (Oscar för Schindler's List) tillsammans med Aaron Sorkin (Oscar för The Social Network). Och ja, det ÄR en Oscarsfilm som jag inte annat än kan tycka om. Alla ingredienser faller liksom på plats.Det är inte så mycket baseballspelande som man kan tro utan det är som sagt fokus på Billy Beane i stort sett filmen igenom. Brad Pitt visar äntligen (!) vad han kan och rollen är som klippt och skuren för honom. Jag kan tänka mig att personregin av Bennett Miller varit till stor hjälp, vilket inte är så konstigt med tanke på att Philip Seymour Hoffman vann en Oscar när de samarbetade på Capote. Han spelar för övrigt lagets tränare i en biroll.Vid sidan av Brad Pitt får man ytterligare en överraskande och imponerande prestation i form av Jonah Hill som hans assistent. Han är klockren i rollen och övertygar stort på mig. Har inte sett honom i så mycket tidigare, men vet att han gjort en del komedier. Hans samspel med Brad Pitt ger en del skratt och de utgör en bra duo filmen igenom.Filmen har inga nämnvärda svackor trots en speltid på runt 2.20. Och när man under sista tredjedelen även får med den så passande och smått gripande musiken faller allt på plats. Tror många utanför USA blir avskräckta från att se filmen just pga baseballen, men ett bra manus, skådespeleri och regi gör mer än själva ämnet och denna film är ett utmärkt exempel på det.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

10 kommentarer:

 1. Vad som helst som inte är en korkad tonårskomedi är ett uppköp för Hill. Kul att se att han kan leverera när det gäller.

  SvaraRadera
 2. Det här var ju kul! Jag gillar baseballfilmer, det här är ett måste :)

  SvaraRadera
 3. Sofia: Jonah Hill har faktiskt fått en del nomineringar för sin prestation här så det är fler som tycker han sköter sig bra. Hade som sagt sett för lite med honom för att placera honom i ett fack.

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Ja, visst var det kul ? Då tror jag du också kommer gilla den. Jag brukar alltid vara skeptisk till Brad Pitt-filmer, men denna funkar på flera plan, inte då minst Pitt själv.

  SvaraRadera
 5. Vad glad jag blir att du gillar den så mycket. Jag har sett fram emot den här ända sedan jag först hörde talats om att den var på tal. Aaron Sorkin och Brad Pitt kan ju inte bli annat än fel. Ser verkligen fram emot att se den.

  Annars har ju Pitt radat upp toppfilmer. Av hans sju senaste filmer har sex blivit femmor för mig (enbart O13 som inte blivit det). Vet inte om det säger mer om min filmsmak än Pitts filmval, men han är definitivt på en good streak nu.

  SvaraRadera
 6. addepladde: Men då tycker jag du definitivt ska ta och se den så fort du kan. Du lär inte bli besviken. Och som sagt, här gör han sin bästa roll som jag sett honom göra.

  SvaraRadera
 7. Gillar sportfilmer så den här ska jag spana in.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Gillar som sagt balansen mellan sportfilm och det som händer bakom kulisserna vilket är minst lika viktigt.

  Så det är definitivt en film du ska se.

  SvaraRadera
 9. Filmer/tv-serier med Aaron Sorkin inblandad brukar vara tajta dialogdrivna filmer, och jag brukar gilla dem. Capote gillade jag också och kul att Hoffman är med också, brukar alltid gilla honom (han har lagt på sig lite efter Capote ser det ut som). Har de fejkat bilden på Pitt här uppe eller har han världens största underkäke (i konkurrens med Alien och Kiera)?

  SvaraRadera
 10. Jojjenito: Har själv inte sett Capote, men blev lite sugen efter att ha sett denna. Hoffman är bra som vanligt, men en liten roll är det. Lite som "tack för senast".

  Det är "all Pitt". Han har tuggdobak eller liknande i munnen och uppenbarligen vid den undre läppen, haha.

  SvaraRadera