tisdag 31 januari 2012

Take ShelterTitel: Take Shelter
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2011
Regi: Jeff Nichols
I rollerna: Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham, Robert Longstreet

Handling: Curtis bor i en liten stad i Ohio med sin fru Samantha och dottern Hannah, en sexårig ​​döv flicka. När Curtis börjar ha skrämmande drömmar, håller han visionerna för sig själv och kanaliserar sin ångest genom att tvångsmässigt bygga ett stormskydd på bakgården. Belastningen på hans äktenskap och spänningarna i området där han bor kan inte jämföras med Curtis egen rädsla för vad hans drömmar verkligen kan betyda.

Omdöme: Det är oerhört skönt när man vet väldigt lite om en film som man ser fram emot att se. Det lät helt enkelt intressant och det visade sig vara en både välgjord och ytterst välspelad film. Vi får följa Curtis (Michael Shannon) som har ett grävarbete som gör att han är utomhus en hel del. På senare tid har han börjat ha skrämmande och verklighetstrogna drömmar, eller rättare sagt mardrömmar. Och inte blir det bättre av att det allt som oftast inleds med ett kraftigt regnoväder.Curtis är gift med Samantha (Jessica Chastain) och de har dottern Hannah tillsammans. Inte nog med att Curtis börjar få panikattacker av sina drömmar, deras dotter behöver läkarvård då hon är döv. Äktenskapet utmanas till sitt yttersta av Curtis allt mer irrationella beteende och det är bara en tidsfråga innan Samantha får nog. Men tänk om Curtis har rätt ? Tänk om hans besatthet med att bygga ut stormskyddet faktiskt är befogat ?Filmen behöver inte lång tid på sig att fånga ens intresse. Och redan tidigt är det en fängslande atomsfär i filmen. Man känner att det kan explodera när som helst och att något stort är på gång. Är det en storm, är det ett kärnvapenanfall eller är det bara Curtis som håller på att tappa förståndet ? Det går inte att komma ifrån den elektriska stämningen som ligger i luften, som aldrig släpper greppet.Man blir imponerad av Michael Shannon och Jessica Chastain som känns så homogena i sitt skådespeleri. Båda bjuder verkligen på minnesvärda prestationer som kunde ha lett till Oscarsnomineringar. Shannon har givetvis en bra roll att spela, men gör fortfarande mycket med den utan att ta ut svängarna för mycket. Och Chastain, som måste ha varit 2011 års drottning med minst fem noterbara prestationer, har nog aldrig varit bättre än här. Man känner verkligen hennes frustration och rädsla inför sin makes beteende.5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Begriper inte hur du lyckas se alla dessa filmer som jag hört så mycket gott om men som ännu inte har kommit till Sverige. *Avundsjuk*

  Fast du kanske bor utomlands? Eller så har du varit på festivaler. Jag får sikta på DVD vad det lider, gissar jag.

  SvaraRadera
 2. Jessica: Jag är en stor filmälskare och har, precis som du, ögonen på en hel del filmer.

  Jag önskar jag bodde i New York eller liknande där utbudet är enormt. Fast då skulle det nog kunna bli som i dokumentären Cinemania ;)

  SvaraRadera
 3. Efter att ha sett om Take Shelter växte filmen. Dels pga det delikata fotot som jag glömt, och de eleganta kameraåkningarna, men även av bra skådespeleri.
  En gedigen fyra.
  Bi4B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Håller med, detta är en gedigen fyra. Mycket tack vare den elektriska stämningen och det fina skådespeleriet. Kul att den växte vid omtitt!

   Radera