lördag 28 april 2012

Le couperetTitel: Le couperet / Mördande konkurrens
Genre: Drama/Kriminalare/Komedi/Thriller
Land: Frankrike/Belgien/Spanien
År: 2005
Regi: Costa-Gavras
I rollerna: José Garcia, Karin Viard, Ulrich Tukur, Olivier Gourmet

Handling: När Bruno Davert pga ekonomiska skäl blir avskedad från sitt jobb efter femton år inom pappersindustrin, bekymrar han sig inte närmare över sin framtid. Ju längre tiden går blir han dock mer och mer ängslig över sin situation. En dag får han en konkret, om än lite drastisk, idé - att eliminera konkurrensen för att försäkra sig om att få drömjobbet inom pappersindustrin.

Omdöme: När Bruno (José Garcia) varit arbetslös en längre tid, bestämmer han sig för att döda sina konkurrenter inom branschen. Detta är sedan temat i filmen, men det är gjort på ett så finurligt sätt att man sitter och njuter av blandningen av spänning och humor. För även om Bruno planerat sina dåd i förväg vet han aldrig vad som väntar bakom hörnet. Han måste improvisera och oftast leder det till mycket lyckade scener.


För regin står Costa-Gavras som gjorde sig ett namn som en politisk regissör redan under 60- och 70-talet. Och även om denna film inte är lik hans tidiga filmer så är det fortfarande en film som är samhällskritisk. Det är paketerat på ett sätt som träffsäkert visar upp en pressad mans drastiska åtgärd för att ta sig ur den nedåtgående spiralen. Hans familj är där för honom, men han vågar inte berätta hur illa det är och sätter istället all press på sig själv.


Man förstår honom, i dagens värld där det är stor konkurrens om jobben kan det vara svårt för högutbildade, medelålders män och kvinnor att få jobb. För samtidigt som han mår allt sämre, måste han tänka på sin fru och två barn. Under hans "killingspree" träffar han på olika typer av personer som är i samma situation som han själv. Det är dock inget som får hindra honom, även om han då och då är beredd att avslöja allt för sin familj, men hindras alltid av något som dyker upp.


José Garcia i huvudrollen är klart bra. Jag kan inte sluta tänka på att han påminner mig om någon. Sen kommer jag på det, det är favoriten Jack Lemmon. Balansen mellan humorn och allvaret sköter han perfekt och även utseendemässigt ser han lite lik ut. En detalj som jag gillar är att reklamskyltarna och lastbilarna som åker runt alla har samma tema där man lockar med fina smycken, underkläder för kvinnor, snabba bilar etc. Smart att lägga in i bakgrunden för att visa hur vi varje dag blir "pressade" av reklamen.


4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Visst är det en bra rulle. Håller med om just blandningen mellan humor och spänning. Ska försöka se några fler av Costa-Gavras rullar. Den enda jag sett förutom denna är nog Missing.

    http://jojjenito.wordpress.com/2012/04/30/le-couperet/

    SvaraRadera
  2. Jojjenito: Jo, jag minns att du också såg och gillade den, fast inte lika mycket kanske. Det var tredje gången jag såg den (även om det var ett tag sen sist) och den håller bra.

    Kan rekommendera att man ser mer av Costa-Gavras, särskilt hans 60-och 70-talare (plus Missing då).

    SvaraRadera