torsdag 7 juni 2012

Mina favoritfilmer - 2011

Ett filmår som bjöd på ett par guldklimpar och där det inte alls är lätt att välja ut tio favoriter. Att rangordna dem är ännu svårare, men vi gör ett försök. Man kan säga att de två första filmerna har en given plats medan de övriga kan kastas om rejält.

På topp tio återfinns filmer från:

4 USA
2 Storbritannien
1 Iran
1 Frankrike
1 Norge
1 Australien

Uppdatering: Plats #10 (Shame) tas bort från listan och ersätts med Oslo, 31. august som tar sig in på plats #9. Plats #8 (Project Nim) byter även plats med plats #7 (Intouchables). 31/10-14


#10 Snowtown (Justin Kurzel)



Efter en turbulent tid för 16-åriga Jamie, hans två yngre bröder och mor, träder en karismatisk man in i deras liv och ger dem stabilitet och den fadersfigur de så desperat behöver. Denna man är John Bunting, Australiens värsta seriemördare...

En omskakande sann historia som inte är allt för lätt att titta på, men där man blir belönad med ett par fina prestationer, inte minst av Daniel Henshall som den oberäknelige och karismatiske John Bunting.


#9 Oslo, 31. august (Joachim Trier)



34-årige Anders är snart klar med sin drogrehabilitering en bit utanför Oslo. Han får dispens för att kunna gå på jobbintervju i Oslo och sticker då från det hela. Han är fortfarande ung men på många sätt känner han att allt redan är för sent och plågas över alla möjligheter han sumpat och alla människor han svikit.

En rakt igenom genuin och finstämd film som aldrig överdriver för att få mer effekt. En av de allra främsta norska filmerna där ute.


#8 Intouchables (Olivier Nakache & Eric Toledano)



Den verklighetsbaserade historien om två män som aldrig borde ha träffats. En förlamad aristokrat som skadade sig i en olycka och en ung man från ghettot. Trots att de är helt olika hittar de ett sätt att respektera varandra och dela med sig av sina erfarenheter.

En sån där feelgood-film som dyker upp lite då och då, med en historia man känner igen, men som trots det lyckas bättre än många andra. Det är de små sakerna som fungerar här och när det fungerar filmen igenom så blir det också bra.


#7 Project Nim (James Marsh)



Historien om Nim, schimpansen som på 70-talet hamnade i fokus för ett banbrytande experiment som var tänkt att visa att en apa skulle kunna lära sig att kommunicera med talande språk om den uppfostrades och togs om hand som ett mänskligt barn...

En dokumentär som både väcker känslor och följer ett experiment som utan tvekan är fascinerande. Det är svårt att inte bli lite förtjust i Nim och vilja följa hans öde. Bra och välberättad historia.


#6 Tyrannosaur (Paddy Considine)



Joseph är en plågad, självdestruktiv man omgiven av våld, som finner hopp och räddning i Hannah, en kristen välgörenhetsarbetare. Från början ser han ner på hennes tro och hennes förmodade idylliska liv, men snart inser han att Hannahs liv är allt annat än fridfullt.

I en film där jag förväntade mig få en stark prestation av mannen i huvudrollen, blev jag än mer imponerad av den kvinnliga motparten spelad av Olivia Colman. En film som byter spår och blir då också starkare och intressantare.


#5 Martha Marcy May Marlene (Sean Durkin)



Martha är en ung kvinna som försöker återskapa sitt liv, men hennes smärtsamma minnen och paranoia gör det svårt. Hon söker skydd och stöd hos sin syster Lucy och hennes man, men rädslan att hennes förflutna ska hinna ikapp henne hemsöker Martha och gränsen mellan verklighet och minnen blir allt suddigare.

När man inte vet så mycket om en film leder det oftast till de trevligaste överraskningarna. Så var fallet här och att man bjöds på högklassigt skådespeleri av Elizabeth Olsen var en välkommen bonus. En sån där film som följer i fotspåren av Frozen River och Winter's Bone, där jag gillar denna bäst.


#4 A Separation (Asghar Farhadi)



Simin vill lämna Iran med sin make Nader och sin dotter Termeh och har redan alla papper klara inför detta. Men Nader börjar tänka om och är rädd att lämna kvar sin far som lider av Alzheimers. Därför blåser de av flytten varpå Simin ansöker om skilsmässa, något som hon nekas. Hon flyttar då istället hem till sina föräldrar. Termeh bor dock kvar hon sin far i väntan på att hennes mor ska ändra sig.

Välförtjänt Oscarsvinnare för bästa utländska film som bjuder på högklassigt manus, skådespel och en historia som inte är så enkelspårig som man först tror. Som ett bra drama ska vara helt enkelt.


#3 Take Shelter (Jeff Nichols)



Curtis bor i en liten stad i Ohio med sin fru Samantha och dottern Hannah, en sexårig ​​döv flicka. När Curtis börjar ha skrämmande drömmar, håller han visionerna för sig själv och kanaliserar sin ångest genom att tvångsmässigt bygga ett stormskydd på bakgården. Belastningen på hans äktenskap och spänningarna i området där han bor kan inte jämföras med Curtis egen rädsla för vad hans drömmar verkligen kan betyda.

Med en elektrisk stämning rakt igenom är det svårt att inte bli förtjust i den här filmen. En relativt liten film, men med stora prestationer av främst Michael Shannon och Jessica Chastain. Förväntar man sig en katastroffilm eller mycket fart så ska man tänka om. Det här är en ytterst stämningsfull film med riktigt bra uppbyggnad rakt igenom.


#2 Moneyball (Bennett Miller)



Filmen är baserad på historien om Oakland Athletics sportchef, Billy Beane, och hans försök att sätta samman ett framgångsrikt baseballag trots låg budget. Med hjälp av en ung assistent försöker han hitta potentiella spelare genom att analysera dem med hjälp av oortodoxa metoder.

En film om baseball med Brad Pitt i huvudrollen, nej det lät inte som en vinnare. Men då Brad Pitt gör sin bästa prestation jag sett honom göra och där det mer handlar om hur ett baseballag styrs än om själva spelet, ja då blir det här riktigt trevligt.


#1 Drive (Nicolas Winding Refn)



En stuntförare i Hollywood drömmer om att slå sig fram på de stora racingbanorna. Samtidigt som han frilansar som förare i den kriminella världen retar han upp några av Los Angeles farligaste män. Det finns bara ett sätt för honom att överleva, att göra det han är bäst på.

Det är inte varje dag en sån här film dyker upp, men när den gör det vet man att man sent kommer glömma den. Sparsamt med dialog, underbar musik, stilsäkert foto och en mystisk huvudkaraktär gör detta till en oförglömlig resa.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

50/50
A Better Life
The Artist
The Girl with the Dragon Tattoo
The Last Lions
Margin Call
Midnight in Paris
Mientras duermes / Sleep Tight
Miss Bala
Monsieur Lazhar
One Life
Paradise Lost 3
Polisse
Rundskop / Bullhead
Shame
Undefeated

---

Sämsta filmen: Coriolanus

Den överlägset sämsta filmen från året. En riktig pina att plågas igenom. Shakespeare i modern tappning - aldrig igen.


Största besvikelsen: Hugo

Vet inte om jag normalt hade förväntat mig så mycket egentligen, men en viss Martin Scorsese brukar leverera. Inte denna gång. Snyggt att titta på, men storyn gick inte hem.

27 kommentarer:

  1. Topp Tio listor per år är bland det roligaste som finns på filmbloggar. Kul.

    Jag håller helt med dig om 1, 2, 3 och 5. Resten har jag inte sett, förutom 10 som jag rankar som förra årets film A number One...

    50/50, Paris och Artist platsade också på min topplista.

    Du har en större spridning på dina filmer, genres, teman och ursprungsland. Men det är väl inte ett självändamål?

    Men för tusan, du glömde lägga dem i omvänd ordning, så att man räknar ner till förstaplatsen när man scrollar. Så brukar du ju göra i dina listor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, jag kände att det var dags att köra detta tema. Har haft huvudbry med valen, men det är nästan viktigare att en film kommer med på topp tio än exakt vilken placering den har.

      50/50 var en bra film och kunde lika gärna kommit med. Men, jag har svårt för ämnet som gör att jag helst vill glömma filmen. Midnight in Paris och The Artist skulle mycket väl kunna komma med på listan framöver när jag sett om dem.

      Nej, det blir som det blir. Jag tänker inte alls på land, genre och liknande. De jag gillar mest kommer med helt enkelt.

      Haha, jag har faktiskt gjort det med flit då jag kände att det nästan är mer intressant vilka filmer som dyker upp längre ner på listorna än vilken som är etta. Detta gäller speciellt äldre årgångar där filmerna som ligger på plats 5-10 är mindre kända, men i mitt tycke nästan roligare än de mer kända som ligger i topp. Det blir liksom mer spännande att se vilka som kom med...

      Radera
  2. Det ser ut som en stabil lista. Den enda jag har sett från den än så länge är Drive, och den lär hamna högt upp på min egen Topp 10 med när jag väl pusslar ihop den. Sen var jag ju väldigt svag för Mission Impossible: Ghost Protocol, men den minns jag att du inte var lika imponerad av, så jag förväntade mig inte att finna den här.

    Vad som mer skulle komma med kan jag inte säga på rak arm. Jag har fortfarande många filmer kvar att se innan jag tänker börja fila på min lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Emil: Du har verkligen en hel del bra film att se fram emot. Och jag förstår att du väntar med din lista tills du sett lite mer.

      Många har varit svaga för just MI: Ghost Protocol. Jag gillade den under 2/3, men sista delen i Indien tappade filmen mycket. Det fanns många andra filmer som var närmre listan för egen del.

      Ser fram emot din lista, som vanligt. Jag har redan gjort många fler listor så de kommer dyka upp varje vecka. Tycker det blir roligare under 90-talet och bakåt faktiskt när listorna får lite mer karaktär ;)

      Radera
    2. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen av denna serie. Bra jobbat!

      Radera
    3. Henke: Tack, och jag garanterar att det blir intressanta listor :)

      Radera
  3. Roligt initiativ! Har faktiskt bara sett fyra st. på din lista så jag har en del att ta igen. Jag har faktiskt inte sett en enda amerikansk fyra från 2011, kanske blir en ändring så småningom.

    Tar mig friheten att snabbt sätta ihop en egen lista:

    1. Shame
    2. The Artist
    3. Melancholia
    4. Le Havre
    5. Nader och Simin - en separation
    6. Carnage
    7. Drive
    8. Elena
    9. Bullhead
    10. Elles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svart Noir: Man tackar, inte bara för den trevliga kommentaren, men även för din lista.

      Du skriver att inte en enda amerikansk film fått en fyra av dig, men Drive räknas väl ändå som amerikansk (även om det är en dansk regissör) ? Eller var det inte en fyra kanske ?

      Melancholia, Le Havre, Elena och Elles har jag inte sett. Melancholia och Elena är jag mest sugen på.

      Radera
    2. Det stämmer att Drive är amerikansk, men bara de första fem på min lista fick en fyra. :)

      Melancholia tycker jag absolut att du ska se, en mycket bra film enligt mig!

      Radera
    3. Svart Noir: Ah, då förstår jag. Trist när så få filmer får en fyra i betyg bara...

      Ja, jag har förstått att den åtminstone bör ses, har bara inte blivit av - än. Jag ska dock försöka se den inom en snar framtid.

      Radera
    4. Mannen från Le Havre är jag lite sugen på. Ville se den på filmfesten men annat kom emellan.

      Melancholia ska man väl se också antar jag.

      Radera
  4. Får återkomma när du skriver om filmer från ett lite tidigare år eller jag sett fler filmer från 2011 än draktatueringsflickan ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Hahaha, det låter bra. Nästa lista kommer på torsdag så du får hålla ut ett litet tag till...

      Radera
  5. Var inte många jag sett men nga ligger på lut b.la Take Shelter och Shame.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det lär bli fler sedda kommande år ;) Men du har en hel del trevlig film att se. Take Shelter och Shame är två av 2011 års mer omtalade filmer så det blir intressant att läsa dina tankar om dem.

      Radera
  6. Jättebra lista! Har dock inte sett alla så jag kan inte säga så mycket mer än att Drive är min etta också. Älskar också Martha Marcy May Marlene och Take Shelter så de hade hamnat på min lista. Dock inte så förtjust i Moneyball, brukar vara mer förtjust i sportfilmer än de flesta men den kändes ganska tunn?! Men ja, Brad Pitt är riktigt bra här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. rebecca: Välkommen hit! Alltid uppskattat med kommentarer och du verkar ha bra filmsmak ;)

      Ja, Drive, MMMM och Take Shelter var utan tvekan topp fem för 2011. Moneyball gick hem hos mig, överraskande mycket faktiskt. Men tror det hade att göra med temat som föll mig i smaken. Och eftersom den funkade lika bra när jag såg om den så var det inte mycket att snacka om i mina ögon.

      Återkom gärna om/när du ser någon av filmerna på listan du inte sett...

      Radera
    2. Tack, har länkat till din blogg på min filmblogg nu och kommer återvända! Kolla gärna in min:)

      Radera
    3. rebecca: Åh, tack så mycket! Ska kolla in din med en gång.

      PS: Har ingen länklista, men lägger givetvis till dig om jag fixar en.

      Radera
  7. Har nu publicerat min egen 2011-lista så dags att titta på andra listor.

    Vi har fyra (!) överlapp och samtliga fyra är topp-4 på din lista (och topp-6 på min).

    10. Faktiskt inte sett. En sån där film som liksom känns lite tung.
    9. Inte sett och att det är en BOATS lockar inte.
    8. Inte sett. Kanske kollar in nån gång.
    7. Såg aldrig den här när den var aktuell och det känns kanske som den missat sin slot.
    6. Inte sett denna.
    5. Mycket sugen på att se denna. Har bara inte bilvit av.
    4. High five.
    3. High five.
    2. High five.
    1. High five.

    Lite annan ordning bara på toppfilmerna. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Såg att du lagt upp en topplista men inte hunnit kolla in den än. Perfekt läge nu.

      Kul att vi har överlapp på toppfilmerna! Och resten har du inte sett så där vet man aldrig.

      Flera av filmerna på listan är festivalfilmer. Intouchables såg jag också innan den blev så omtalad och hyllad så det tror jag den tjänade på i mina ögon.

      Radera
  8. Vi har tre filmer som överlappar (Moneyball, Take Shelter, Drive). Snowtown är en film som jag har varit lite intresserad av. Är väl från Australien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Simon: Tack för kommentaren och välkommen hit!

      Tre mycket bra filmer vi är överens om alltså, inte helt fel :)

      Det stämmer bra. Snowtown är från Australien och den bör man se.

      Radera
  9. Min topp 10 för 2011:
    10 Moneyball
    09 The Awakening
    08 Unknown
    07 Martha Marcy May Marlene
    06 50/50
    05 The Lincoln Lawyer
    04 Tyrannosaur
    03 Mission: Impossible - Ghost Protocol
    02 The Thing
    01 Tinker Tailor Soldier Spy

    Bubblare: The Best Exotic Marigold Hotel, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, Source Code, Drive, Super 8

    Sämst: Red Riding Hood och Immortals

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din lista. Så här tycker jag om den:

      10. Moneyball - Föll mig i smaken. Topp tre.
      9. The Awakening - Ej sett, har lite svårt för spökhistorier.
      8. Unknown - Ganska ok, men föredrar Frantic som denna kopierat mycket från.
      7. Martha Marcy May Marlene - Sågs på filmfestivalen och lämnade mig inte oberörd. På listan.
      6. 50/50 - Bra, men har lite svårt för ämnet (cancer) som är svårt att "uppskatta".
      5. The Lincoln Lawyer - McConaughey är bra och filmen inte så dum.
      4. Tyrannosaur - Riktigt starkt och välspelat brittiskt drama som är med på listan.
      3. Mission: Impossible - Ghost Protocol - Ok, men inte mer. Gillade filmerna innan och efter i serien mer.
      2. The Thing - Oj, det var överraskande att se den här. 1982-versionen är ju riktigt bra. Denna prequel var inte ens godkänd som jag minns det.
      1. Tinker Tailor Soldier Spy - Snygg och välspelad, men kunde varit bättre och mer spännande.

      Radera
    2. Såg denna The Thing innan 82an så det gör nog en del i att jag gillar den så pass mycket. :-) Gillar Carpenters också ska dock sägas.

      Tyrannosaur hade jag nog inte sett om det inte varit för att den var med på din lista så jag tackar för tipset!

      Radera
    3. Ah, ok. Ja, det är så klart en annan sak om man ser den först. Såg själv 2011-versionen precis innan 1982-versionen när 2011-versionen kom.

      Ah, kul att höra. Då fyller listorna sin funktion ;)

      Radera