torsdag 26 juli 2012

Mina favoritfilmer - 2004

Ett starkt filmår där åtminstone de fem första filmerna är riktigt bra och kunde ha varit i topp många andra år. En bra blandning av olika typer av filmer var det också.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Tyskland
1 Sydkorea
1 Italien

Uppdatering: Plats #10 (The Notebook) tas bort från topp tio och ersätts med The Consequences of Love som placerar sig som #6. 6/6-13

Uppdatering: Plats #10 (The Butterfly Effect) ersätts med Layer Cake. 14/9-18

Uppdatering: Plats #8 (The Incredibles) tas bort från listan. In på plats #6 tar sig The Machinist. 23/8-19


#10 Layer Cake (Matthew Vaughn)En framgångsrik och sofistikerad kokainlangare planerar att förtidspensionera sig. Hans motto är att hålla en låg profil och bara handla med folk han känner tills det är dags att dra sig ur. Men när han bestämmer sig för att sluta så får han ett sista uppdrag, att hitta chefens gamle väns försvunna dotter. För att ytterligare komplicera saken så finns det plötsligt en miljon ecstasytabletter som han förväntas kunna sälja.

En av de bättre brittiska kriminalfilmerna med Daniel Craig innan han blev Bond. Håller bra nivå från början till slut, och avslutar på ett klart minnesvärt sätt.


#9 The Bourne Supremacy (Paul Greengrass)Jason Bourne har levt i fred i två år, men nu hinner hans förflutna ikapp honom och han blir åter tvungen att ta itu med problemen från sitt tidigare liv. En okänd man sänder en lönnmördare efter Jason, och CIA misstänker honom för att ha mördat två av deras agenter under ett uppdrag i Berlin.

Den i mitt tycke bästa Bourne-filmen som visar upp en mänsklig agent och där man bjuds på tät spänning och action, utan att för den delen gå över gränsen.


#8 A Moment to Remember (John H. Lee)Soo-jin har lätt för att glömma saker, något som gör att hon för första gången träffar Chul-soo av en slump. En dag får hon via sin far kontakt med samme man, som hon genast fastnar för. De påbörjar ett förhållande, men både han och hon tvekar inför att introducera honom för hennes föräldrar.

Förmodligen den bästa romantiska korean jag sett och den har det mesta en sån här typ av film ska ha. Sorglig, vacker och romantisk på alla de rätta sätten.


#7 The Consequences of Love (Paolo Sorrentino)I caféet på ett hotell i Schweiz sitter en ensam italiensk affärsman i 50-års åldern vid fönstret, vilket han har gjort varje dag i åtta år. Vad väntar han på? Vad tänker han på? Vem är han?

En sån där filmupplevelse som bjuder på något speciellt av en film man inte vet något om på förhand och inte förväntar sig så mycket av. Genomtänkt, snygg och välgjord på alla sätt och vis.


#6 The Machinist (Brad Anderson)Trevor Reznik är en svarvmaskinist som har förlorat sin förmåga att somna. Men det rör sig inte om någon vanlig sömnlöshet - Trevor har inte sovit på ett år. Tröttheten har lett till en dramatisk försämring av hans fysiska och mentala hälsa. Hans arbetskollegor blir allt mer misstänksamma mot honom och vill snart ha bort honom därifrån. Detta leder till att Trevor blir alltmer paranoid - går konspirationen mot honom bara ut på att få honom sparkad eller planerar de något ännu värre?

En sjukt bra Christian Bale i huvudrollen får en hel del uppmärksamhet för sin enorma viktminskning, och det med all rätt. Men han gör även en riktigt bra prestation i denna mörka, mystiska och stämningsfulla thriller med Hitchcock-vibbar.


#5 Hotel Rwanda (Terry George)En film om folkmordet i Rwanda 1994. Bygger på verkliga händelser kring hotellägaren Paul Rusesabagina som gömde tutsiflyktingar i sitt hotell under hutumilisens härjningar, då över 800.000 människor slogs ihjäl.

Tung och ytterst välspelad film där Don Cheadle gör en prestation som kunde belönats med en Oscar. Fungerar rakt igenom och skapar en tryckt stämning.


#4 Crash (Paul Haggis)Crash utspelar sig i ett rasistiskt Los Angeles, där polisen och hela rättssystemet har surnat. En bilolycka i Los Angeles knyter samman en grupp främlingar, där de tvingas ta beslut som ställer deras moral på sin spets och tvingar dem att leva med resultatet av sina handlingar.

Fungerar förvånansvärt bra även vid omtitt, mycket tack vare flera bra och intressanta historier som länkas samman. Är givetvis som starkast första gången man ser den. Det mesta faller på plats i denna Oscarsvinnare.


#3 Million Dollar Baby (Clint Eastwood)En f.d. proffsboxare driver en boxningsklubb där det en dag dyker upp en tjej som bestämt sig för att bli proffsboxare. Han är inte intresserad av att hjälpa henne, och är övertygad om att hon kommer att misslyckas. Hon är envis och börjar träna på egen hand. Snart har klubbens allt i allo fått upp ögonen för hennes talang och börjar coacha henne. Motgångar och folkets misstro byts snart i framgång och beundran.

Oerhört gripande och känslomässig film som välförtjänt vann Oscarn med Clint Eastwoods fina regi. Starka prestationer och en upplösning som man inte riktigt var beredd på när man såg filmen första gången. Håller även väl vid omtitt.


#2 Der Untergang (Oliver Hirschbiegel)Året är 1945. Platsen är Berlin och Hitlers bunker. Adolf Hitlers privatsekreterare, 25-åriga Traudl Junge, fortsätter sitt arbete alltmedan Tredje Riket går mot sitt slut och de allierades bomber rasar över ett Berlin i spillror. Hitlers dagar är räknade. Men vad hände egentligen de sista dygnen ?

Bruno Ganz gör en sjuhelsikes stark prestation som Adolf Hitler, men filmen i sig är också utomordentligt bra. Till stora delar utspelar det sig nere i bunkern vilket ger filmen en intim och tät känsla som aldrig släpper greppet.


#1 Collateral (Michael Mann)Max har i tolv år arbetat som taxichaufför i Los Angeles. En sen kväll får han en ovanlig kund, Vincent. Han är yrkesmördare, kontrakterad av en narkotikakartell för att lokalisera och tysta nyckelvittnen inför en kommande rättegång. Detta är kvällen då deras liv kolliderar...

Får till stämningen perfekt och bjuder på en hel del härliga scener och situationer. Tom Cruise visar en sida man aldrig sett tidigare, och gör det övertygande. Finns det något som kunde varit lite bättre så är det den avslutande delen.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

A Very Long Engagement
The Aviator
The Butterfly Effect
El habitante incierto / The Uninvited Guest
In My Father's Den
The Incredibles
Mean Creek
Miracle
Nobody Knows
The Notebook
Saw
Sideways
Sommersturm

---

Sämsta filmen: The Alamo

Skräpfilm man ångrar att man gick och såg på bio.


Största besvikelsen: The Assassination of Richard Nixon

Inte direkt dålig, men jag hade förväntat mig så mycket mer. Skulle kanske uppskatta den mer om jag såg om den.

24 kommentarer:

 1. Huh, återigen skiljer sig våra listor rätt mycket åt... Har inte sett 2, 6 och 10. Men förutom 5 är det ingen av de övriga som kvalar in. Alla är bra filmer, men inte exceptionella tycker jag. The Incredibles sänks tyvärr av ett fruktansvärt trist genus-/familjeperspektiv, men designmässigt är den riktigt läcker.

  1. Eternal Sunshine
  2. Vera Drake
  3. Mysterious Skin
  4. Lemony Snicket
  5. Hell Boy
  6. The Assassination of Richard Nixon
  7. Shaun of the Dead
  8. Un long dimanche de fiançailles
  9. Garden State
  10. Hotel Rwanda

  Finding Neverland
  Diarios de motocicleta
  Saved!
  Maria Full of Grace
  The Woodsman
  Dawn of the Dead
  The Grudge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Rekommenderar att du ser Der Untergang som jag är övertygad om skulle komma med på din lista.

   Eternal Sunshine ska jag se om. Hade lite svårt för det lite crazy (som vanligt, haha), men vill ge den en till chans.

   Vera Drake har jag inte sett. På ytan verkar den vara lite tråkig, men den får ofta bra kritik så den kanske man ska se.

   Mysterious Skin var på sina håll stark och så, men som helhet saknades något.

   Lemony Snicket har jag inte sett, verkar inte heller vara en film i min smak. Likaså Hellboy.

   The Assassination of Richard Nixon var välspelad av Sean Penn, men ganska tråkig vill jag minnas den som. Hade förväntat mig något bättre där.

   Shaun of the Dead var smårolig och trevlig rakt igenom, dock en bit från listan.

   Un long dimanche... har jag inte sett, men den har jag velat se. Synd att det inte blivit av än bara.

   Garden State var helt ok, men inte riktigt min typ av film. Lite bättre än väntat har jag för mig.

   Av de övriga har jag sett Finding Neverland, Maria Full of Grace, The Woodsman, Dawn of the Dead och The Grudge. Maria Full of Grace gillade jag, speciellt prestationen från huvudrollsinnehaverskan. Filmen kunde dock ha varit lite starkare.

   Radera
  2. Der Untergang står absolut med på listan över filmer som bör ses.

   Ja, jag är lite förvånad över att jag gillar Eterna Sunshine så pass mycket för jag brukar också ha lite svårt för crazyfilmer. Och möjligen var det (återigen) frånvaron av förväntningar som lyfte The Assassination, för jag tyckte inte att den var det minsta tråkig.

   Radera
  3. Sofia: Såg både Eternal Sunshine och A.O. Richard Nixon när de kom och förväntningar fanns. Förstnämnda vill jag alltså se om då jag inte minns mycket och tror den kan funka bättre vid en andra titt.

   Radera
  4. Nu hade i alla fall Der Untergang blivit sedd, men som synes tyckte jag inte att den lyckades slå sig upp i topp tio.

   Radera
  5. Sofia: Aha, ska in och kolla din lista nu!

   Radera
 2. Har ej sett 5,6 och tio. Incredibles är väl sisådär inte dålig men en mellan Pixar.
  Dawn of the dead, The Grudge och Hellboy hade nog smitit in på lista. Kul att då hade med Butterfly effect mkt bra film. Det finns två eller tre olika slut på filmen beroende på i vilken del av världen filmen släpptes - vad jag förstått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: 5 (Hotel Rwanda) tycker jag du ska försöka se så fort du kan. Även de två övriga är värda att kolla upp.

   The Grudge (amerikanska) gick inte hem hos mig på samma sätt som originalet (eller tvåan, Ju-on 2).

   Sant, jag har endast sett The Butterfly Effect en gång men är sugen på en omtitt. Minns att slutet jag såg var ganska dystert ("europeiska slutet", tror jag det var).

   Radera
 3. Bra lista, såhär skulle min se ut i nuläget:
  1. Kill Bill Vol. 2
  2. Million Dollar Baby
  3. Eternal Sunshine
  4. The Machinist
  5. Der Untergang
  6. Saw
  7. The Butterfly Effect
  8. Crash
  9. Mysterious Skin
  10. The Terminal

  Två till nämnvärda: Bin-jip, Framom främsta linjen.

  Den andra är en Finlandssvensk krigsfilm, har du sett den?

  Har inte sett Hotel Rwanda och A Moment to Remember ännu Och Collateral såg jag för länge sedan då ja ännu inte var så intresserad av film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonathan: Inte alls dum lista du kontrade med. KB2 kan mycket väl bli bättre nästa gång jag ser om den. I nuläget gillar jag ettan mer.

   The Machinist gillade jag. Borde se om den för den skulle nog mycket väl kunna komma med på listan.

   The Terminal var faktiskt trevlig, bättre än väntat.

   Bin-jip har jag sett, men den tillhör inte mina favoriter bland de koreanerna. Nej, har inte set Framom främsta linjen. Tack för tipset. Däremot gillar jag Talvisota...

   Hotel Rwanda och A Moment to Remember ska du kolla upp, borde du finna åtminstone intressanta.

   Radera
 4. Intressant lista. Jag ska inte slå den döda hästen mer om att lista filmerna 1-10 eller 10-1, men jag har en kommentar. Du skrev för länge sedan om varför du listar dem 1-10. Jag kommer inte ihåg ordagrant, men du menade ungefär att förstaplatsen är oftast självklar och du trodde att det var mer intressant för läsaren vilka filmer som kom på plats 6-10 där lite annorlunda filmer och överraskningar fick plats. Något sånt var det väl...

  Och så dyker Collateral upp på plats ett detta år. Är det verkligen ett självklart val om man avser vad de flesta läsarna av din blogg tycker? Ingen Kill Bill, ingen Eternal sunshine på din lista... :-) Nä, resonemanget om självklara val kommer inte funka när det är något så subjektivt som 10-topp listor! Nåväl.

  Jag har bara med nr 8, Bourne-filmen, på min lista. Jag har sett Crash och Collateral och de är ok men inte mer. Collateral är den klart bättre av de två i alla fall.

  Nu har jag blivit sugen på följande filmer: The Notebook, The Incredibles, A moment to remember

  Inte varit, eller är, sugen på: Hotel Rwanda, Million dollar babe, Der undergang

  Min lista:
  http://fripp21.blogspot.com/2012/05/top-10-films-of-2004.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Du har rätt, det var något sånt jag skrev och det står jag fast vid. Det är sällan topplatserna på listorna är filmer man inte känner till. Däremot betyder det inte att det är filmer andra blir överraskade att se i topp, det har du rätt i.

   Jag lovar att fundera lite till på ordningen. Inte helt omöjligt att det blir en ändring på det ;)

   Kill Bill 2 är svagare än den första i mina ögon. Och Eternal Sunshine föll mig inte i smaken, trots att den är väldigt hyllad av andra.

   Kul att du blev lite sugen på ett par av filmerna, men jag tycker trots allt att du går miste om tre av de främsta filmerna om du hoppar Hotel Rwanda, Million Dollar Baby och Der Untergang. Du borde åtminstone ge dem en chans, de är de alla värda.

   Radera
 5. Hehe. Vi hade tydligen en liten diskussion om formatet av listorna! Jaja, slutet gott allting gott.

  Fortfarande bara ett överlapp i Bourne. Men jag har en av filmerna på din lista planerad inför Decennier the 00's. Gissa vilken det är... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, jag läste vår diskussion där tidigare idag. Du hade ganska starka åsikter om formatet ;)

   Ska in och kolla din lista strax. Hmm, gissar på The Notebook. Men du kanske sett den sedan förra kommentaren ;)

   Radera
 6. Nu ska vi se här. Visserligen har vi bara två överlapp men ändå, dags att rita kors i taket nu? Jag har den visserligen som nia och du som etta men ändock - MICHAEL MANN PÅ BÅDA VÅRA LISTOR! Kommer det någonsin hända igen, vad tror du? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Svaret är nog ganska enkelt - nej. Men man ska aldrig säga aldrig. Väldigt överraskande att Mann fick en film på en topp tio hos dig, men kul!

   Radera
 7. För jäkla kul att du också föll för Superhjältarna lite! :-)
  I toppen har vi mycket gemensamt. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Då när jag såg den gillade jag den en hel del. Hade inte sett så mycket animerat och den bjöd på något lite nytt.

   Radera
 8. Min kommentar från tidigare gäller inget nytt under solen

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ok, läste om din förra kommentar och det mesta lät vettigt ;)

   Radera
 9. Bästa året sen 99 och ett av mina favoritår för film helt klart.
  10 National Treasure
  09 Meet the Fockers
  08 Layer Cake
  07 DodgeBall
  06 Hellboy
  05 I, Robot
  04 Saved!
  03 EuroTrip
  02 Mean Creek
  01 Anchorman

  Bubblare: Finding Neverland, Mean Girls, A Love Song for Bobby Long, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, Collateral, The Girl Next Door, Million Dollar Baby, Along Came Polly, Saw

  Sämst: Mr. 3000

  Av dina listade och bubblare har jag även sett dessa:
  The Butterfly Effect
  The Bourne Supremacy
  The Incredibles
  Der Untergang
  The Aviator
  Maria Full of Grace
  4 första gillade jag, övriga 2 not so much.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Tack för din kommentar/lista!

   10. Ej sett, men kanske dags att kolla in den.
   9. Ok, men inte i närheten av ettan.
   8. Gillade den när den kom (såg den innan Craig blev Bond). Läge att se om snart.
   7. Smårolig som jag minns det, men inget speciellt.
   6. Ej sett, lockar inte nämnvärt.
   5. Inte alls tokig. Finns något där som gör den värd en omtitt.
   4. Ej sett, alltid trott att det är en korkad ungdomsfilm, men kanske får ge den en chans nu.
   3. Ej sett vad jag vet, inte riktigt trott på den. Kanske får kolla in den när man känner för en hjärnlös komedi ;)
   2. Denna gillade jag när den kom. En sån där festivalfilm man inte vet vad man ska förvänta sig av.
   1. Aha, nej denna rankar jag inte lika högt. Såg om den för inte så länge sen och var faktiskt lite besviken.

   Intressant att hälften av dina topp tio-filmer är komedier. Jag är nog inte lika svag för komedier, förutom om de har hjärta.

   Radera
  2. Ja, det blev lite fokus på komedier detta året.
   Jag var väl inte lika svårflörtad på den tiden, för om jag ser till senaste 7-8 åren har det knappt kommit några komedier som jag gillat.

   Mean Creek såg jag när den gick på tv4 film för några år sen och jag tyckte den var så bra att jag var tvungen att se den igen dagen efter då den visades igen. :-)

   Radera
  3. LJH H: Ja, jag tycker också det kom fler bra komedier förr (fast det kan så klart bara vara en slump).

   Skönt när sånt där händer som det du beskriver med Mean Creek.

   Radera