torsdag 30 augusti 2012

Mina favoritfilmer - 1999

Många bra filmer, även om en sticker ut lite extra som den allra bästa. Här finns mycket smått och gott, både kända och mindre kända, och ett par Oscarsvinnare.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
2 Storbritannien
1 Frankrike

Uppdatering: Plats #10 (The Limey) tas bort från topp tio och ersätts med The War Zone. 15/3-15


#10 The War Zone (Tim Roth)Tom råkar av en tillfällighet se sin pappa och äldre syster tillsammans i badkaret och misstänker att de två har ett incestuöst förhållande. Situationens obehag vägrar att släppa greppet om Tom.

Skådespelaren Tim Roth gör regidebut och vilken debut sen. En mycket stark och känslosam film som bjuder på riktigt bra prestationer och vågar berätta sin historia från början till slut.


#9 The Ninth Gate (Roman Polanski)På jakt efter en bok som sägs vara skriven av djävulen själv dras Dean Corso in i en djävulsk labyrint som inte bara kommer förändra hans världsbild. Den kommer också att lämna en rad döda människor i Corsos spår...

Lider tyvärr av ett lite överdrivet slut, men med tanke på vad filmen handlar om är det egentligen inte så konstigt. Stämningsfull och härligt mystisk på ett typiskt Polanski-vis. Johnny Depp är klockren i rollen som bokdetektiv.


#8 Go (Doug Liman)Ronna har inte pengar till hyran och kommer snart att bli utslängd. Efter 14 timmars sittande i kassan på en butik får hon möjligheten att sälja ecstasy till några killar som ska på en ravefest. Hon tar kontakt med langaren Todd och snart har hon problem upp över öronen...

En film i stil med Trainspotting som har något jag gillar, även om jag inte riktigt kan sätta fingret på det. Att filmen är uppdelad i tre delar gör att det händer något hela tiden och man inte vet vart det hela ska leda.


#7 Arlington Road (Mark Pellington)Michael Faraday, historieprofessor med terrorism som specialitet, lever ett stillsamt småstadsliv med sin 10-årige son. En dag möter han en ung pojke på gatan, blödande och svårt skadad.

Jeff Bridges och Tim Robbins möts öga mot öga i denna täta konspirationsthriller som ska ha en eloge för att den aldrig viker ner sig. En sån där film som påminner en om att vem som helst, var som helst, kan vara ond.


#6 The Straight Story (David Lynch)Resan startar när 73-årige Alvin Straight får beskedet att hans bror fått en hjärnblödning, något som ställer Alvin inför ett svårt val. De har nämligen inte pratat med varandra på över tio år på grund av ett gammalt bråk. Alvin är själv sjuk och kan knappt gå, ett ständigt orosmoment för hans dotter Rose. Dessutom ser han så dåligt att han inte längre får köra bil. Trots detta bestämmer sig Alvin för att genomföra resan genom USA på ett både farligt och egendomligt sätt - på sin motorgräsklippare.

Skulle lätt kunna bli för sockrig, men håller sig på banan rakt igenom och man bjuds på en hel del minnesvärda scener. Richard Farnsworth i huvudrollen är också klockren.


#5 One Day in September (Kevin Macdonald)OS i München 1972 skulle bli revanschen för OS 1936 då Hitler skämde ut Tyskland. Men en dag i september tog sig terrorgruppen Svarta September in i OS-byn med hjälp av några deltagare på hemväg efter en otillåten krogsväng. De tog sig in i den israeliska truppens förläggning och tog där en grupp med israeliska idrottsmän som gisslan. De krävde att 200 palestinska flyktingar skulle friges annars skulle gisslan skjutas.

Klockren dokumentär som visar polisernas arbete under denna terroristattack som inte gick så bra. Michael Douglas agerar berättarröst och filmen vann en välförtjänt Oscar för bästa dokumentär. Regisserad av Kevin Macdonald som senare bl.a. gjorde Touching the Void och The Last King of Scotland.


#4 The Insider (Michael Mann)Jeffrey Wigand avskedas från sin position på ett multinationellt tobaksbolag när han protesterar mot att cancerframkallande ämnen tillförs i cigaretter för att öka beroendet. Han hotas till att hålla tyst om vad han vet, men går ändå ut med sin historia till allmänheten genom Lowell Bergman på "60 Minutes".

Tät, intressant och välspelad verklighetsbaserad film där Michael Mann står för den knivskarpa regin. En historia som lätt hade kunnat bli trist är full av energi.


#3 Magnolia (Paul Thomas Anderson)Magnolia är som en väv som visar upp livet i Amerika i en serie händelser som både är självständiga och del av en och samma historia. Det är ett porträtt av en ensam stad där kärleken ibland hamnar i skymundan och samtidigt en resa i själens hemliga irrgångar.

Flera intressanta karaktärer, underbara prestationer och en avslutande händelse som får ihop allt gör det här till en trevlig filmupplevelse.


#2 The Sixth Sense (M. Night Shyamalan)Dr. Malcolm Crowe är en ansedd barnpsykolog, men han jagas av minnet av en ung patient han inte kunde hjälpa. Så träffar han Cole Sear, en rädd och förvirrad åttaåring. Genom att hjälpa Cole söker Dr. Crowe sinnesro. Men han står helt oförberedd inför de fruktansvärt skrämmande, ovälkomna besök som hemsöker Cole.

Första gången jag såg filmen blev jag inte direkt jätteimponerad, men vid omtitt insåg jag att det här faktiskt var riktigt bra, trots att jag då visste hur det låg till. Mycket av filmens styrka ligger i den härliga stämning den lyckas bygga upp.


#1 American Beauty (Sam Mendes)Lester Burnham lever ett ganska tråkigt och inrutat liv, men han bestämmer sig för att ändra på det. Han säger upp sig från sitt jobb och vänder sina blickar mot sin dotter Janes väninna. Hans fru Carolyn svarar då med att gå till hennes kollega, Buddy Kane.

En film där det mesta faller på plats. Utmärkt skådespeleri, sköna karaktärer, en lite skruvad story och en rakt igenom intressant film. Att man lyckas få med så många karaktärer och ge dem rätt mängd utrymme är också ett plus.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

American Movie
Girl, Interrupted
The Iron Giant
Lake Placid
The Limey
The Matrix
The Talented Mr. Ripley
Toy Story 2

---

Sämsta filmen: Ravenous

Den här var mycket speciell och jag minns att musiken förstörde en hel del. Inte min grej, men vet att en del gillar den.


Största besvikelsen: The World Is Not Enough

Det var inte många Bond-filmer med Brosnan som var bra, så man borde inte vara överraskad. Trots detta hoppas man alltid på något bättre.

12 kommentarer:

 1. Kul att se Ninth Gate på listan, men annars var det antingen sådant som inte riktigt stämde överens eller som jag inte sett. Varken Eyes Wide Shut, American Beauty, Girl, Interrupted, The Insider, Arlington Road eller Magnolia skulle hamna särskilt högt på en egen lista. Relativt sett förstås, det finns ju avsevärt många sämre filmer från det här året. Själv skulle jag snarare överväga tex The Green Mile, Office Space, South Park, Sleepy Hollow, Boys Don't Cry eller Being John Malkovich.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: The Ninth Gate är tillsammans med många andra Polanski-filmer klart stämningsfull vilket gör att jag gärna ser om dem.

   The Green Mile var det länge sen jag såg, men den var ganska bra som jag minns det. Office Space är en film jag vet att många gillar väldigt mycket. Själv tyckte jag den var ok, inte mer. South Park har jag inte sett. Sleepy Hollow var också länge sen, var också helt ok, även om jag inte är ett Burton-fan. Boys Don't Cry var främst minnesvärd för Swanks prestation. Being John Malkovich var också bra, men uppenbarligen inte tillräckligt för att ta sig in på listan.

   Fight Club och The Matrix är nog givna på de flestas listor, men jag föredrar alltså några andra filmer ;)

   Radera
 2. håller med om ettan på listan sedan håller jag inte med om så mycket mer förutom Magnolia. Fight Club, matrix, man on The Moon, The green mile skulle passat in också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. daniel Karlsson: Såna här listor är givetvis väldigt personliga. Jag har aldrig riktigt sett storheten i Fight Club, även om den inte är dålig på något vis. The Man on the Moon minns jag inte mycket av, förutom att Jim Carrey spelar ganska skruvat ;)

   Radera
  2. Ja nu menar jag självklart min egen personliga lista. :)

   Radera
  3. daniel Karlsson: Självklart, och det är alltid kul att höra vad andra har för favoriter. Speciellt kul om man kan få tips på filmer man missat :)

   Radera
 3. 1,2 och tre är riktiga höjdare :)
  Roligt att Go fick en plats - en mkt underhållande film.
  9th gate fann jag vara ganska dravlig.
  Matrix o Fight club hade platsat på min lista.
  The Limley har jag missat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Mmm, The Limey gillade jag, inte minst för att Terence Stamp är bra. Soderbergh har gjort en del intressanta filmer och man vet aldrig riktigt vad man går när han står för regin.

   Radera
 4. Hola! Hittade till din gamla lista eftersom jag är med och gör en 1999-lista nu, med Fiffi, Filmitch, Fripps och Flmr. Kul att du tog med Go! Jag ÄLSKADE den filmen, sett den många ggr. Men tyvärr minns jag inte riktigt vad det var som var så bra i dag.

  Ciao!

  SvaraRadera
  Svar
  1. iaburman: Trevligt! Ska bli kul att läsa era listor. Jag såg om Go! innan jag gjorde listan och den höll även vid omtitten så platsen var ganska given till slut.

   Fler topp tio listor hittas här.

   Radera
 5. Enormt starkt filmår! Skulle nog faktiskt vilja slå till med att det är mitt favoritår. 90-talet överlag var ett jäkligt bra årtionde för film och det avslutades med klass.
  Mina 10 favoriter:
  10 American Beauty
  09 American Pie
  08 The Virgin Suicides
  07 Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
  06 Toy Story 2
  05 The Green Mile
  04 The Mummy
  03 The Ninth Gate
  02 Sleepy Hollow
  01 The Straight Story

  Bubblare: Galaxy Quest, Arlington Road, The General's Daughter, Detroit Rock City, The Bone Collector, Bowfinger, The World Is Not Enough, The Insider, Tomten är far till alla barnen

  Sämst: The Astronauts Wife

  The War Zone (Inte hört talas om innan, men verkar intressant)
  Go (Helt okej. Segade lite under partiet med britten)
  The Sixth Sense (Fått denna spoilad så den känns inte så viktig att se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Jo, när man tittar tillbaka på 90-talet finner man många klassfilmer i princip varje år. Så jag är benägen att hålla med dig om att 90-talet var ett mycket bra årtionde.

   10. En av mina favoriter från året.
   9. Tyckte den var helt ok när det begav sig. Vet inte om den skulle hålla lika bra nu.
   8. Vill gilla den mer, men något tar emot. Inte dålig, bara inte SÅ bra som jag skulle önska.
   7. Inte direkt förtjust i AP-filmerna.
   6. Behöver se om, men minns tvåan som svagast i trilogin (om än bra).
   5. Ännu en film jag behöver se om. Minns att jag inte blev så tagen av den, men tror jag skulle kunna uppskatta den mer idag.
   4. Inte sett sen den kom och då gillade jag den inte. Tveksamt om jag skulle gilla den nu.
   3. Håller med, denna gillar jag också. Polanski har lyckats flera gånger med den här typen av mysterium. Tål att ses om ett par gånger också.
   2. Tim Burton är ingen favorit. Denna minns jag dock att jag tyckte var ganska bra när den kom. Osäker om jag skulle uppskatta den idag, men en omtitt kan det nog bli.
   1. Ja, denna har jag funderat på att se om ett bra tag nu. Vill se den under rätt omständigheter. Bra är den utan tvekan.

   The War Zone blev jag riktigt tagen av. Inte någon munter film, utan en överraskande stark och gripande regidebut av Tim Roth.

   Go gillade jag även vid omtitt så den håller fint, om än inte en toppfilm.

   Synd att du fått The Sixth Sense spoilad, men den funkar faktiskt bra ändå. För när jag såg om den och visste hur det låg till tyckte jag fortfarande att det är en riktig toppfilm. Vägen till slutet är nämligen mycket bra.

   Radera