torsdag 23 augusti 2012

Mina favoritfilmer - 2000

Ett starkt filmår, men med en given etta. Åtminstone de tre bästa filmerna från året hade varit givna ettor många andra år. Många bra filmer som man gärna ser om och en ganska bra blandning. Inte så lätt att välja filmerna i botten då det finns många ganska jämnbra filmer att välja mellan. Men då jag går efter de jag gillar mest får det bli som det blir.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Storbritannien

Uppdatering: Snatch (Plats #9) tas bort från listan och ersätts med High Fidelity som tar sig in på plats #5. 7/10-14

Uppdatering: What Lies Beneath (Plats #10) tas bort från listan och ersätts med Unbreakable som tar sig in på plats #7. 8/6-15

Uppdatering: Chopper (plats #10) tas bort från listan och ersätts med Thirteen Days. 24/8-20


#10 Thirteen Days (Roger Donaldson)



Kubakrisen 1962. Ett av de farligaste ögonblicken i modern historia. Under tretton högdramatiska dagar i oktober 1962 befann sig världen på randen av en dittills fullständigt otänkbar katastrof. Över hela jorden väntade människor oroligt på utgången av en politisk, diplomatisk och militär konfrontation, som hotade att sluta i ett kärnvapenkrig mellan de båda supermakterna USA och Sovjetunionen.

Välgjort politiskt drama som håller en på helspänn från början till slut. Kalla kriget fångas bra och man håller intensiteten uppe filmen igenom


#9 Sexy Beast (Jonathan Glazer)



Gal är en f.d. gangster som har dragit sig tillbaka. Han tillbringar sina dagar i en lyxig villa i Spanien med sin fru och sina bästa vänner. En dag blir han uppsökt av sin f.d. boss Don Logan som försöker övertala honom att delta i en kupp.

Vad hade den här filmen varit utan Ben Kingsley ? Ja, den hade nog fortfarande varit sevärd, men Kingsley och hans karaktär är sanslöst bra och gör detta till ett måste. Håller även vid omtitt, vilket alltid är ett plus.


#8 You Can Count on Me (Kenneth Lonergan)



Syskonen Sammy och Terry har varit föräldralösa sedan barndomen. Medan Terry valde att söka sig bort och uppleva världen stannade Sammy kvar i den lilla hemstaden Scottsville, där hon nu lever med sin 8-årige son Rudy. En dag får hon ett brev från Terry som berättar att han är på väg hem. Men vad Sammy hoppades skulle bli ett kärt och varmt återseende förvandlas snabbt till djup besvikelse när det går upp för henne vad syftet med den destruktive Terrys hemkomst verkligen är.

En både fin och smått gripande film som är välspelad av filmens två stjärnor - Laura Linney och Mark Ruffalo. En film som gjorde att båda skådespelarna verkligen växte i mina ögon.


#7 Unbreakable (M. Night Shyamalan)



David Dunn är den ende överlevande efter en katastrofal tågolycka. Elijah Price är en mystisk främling som har en bisarr förklaring till varför David överlever tågolyckan utan en skråma, en förklaring som hotar att för alltid förändra livet för David och hans familj.

En superhjältefilm med fötterna på jorden och som bara blir bättre och bättre. Bruce Willis är perfekt i huvudrollen och filmen lägger en hel del energi på familjebiten, vilket gör det hela känslosammare och djupare än det annars hade varit.


#6 Dinner Rush (Bob Giraldi)



En gång var trattorian "Gigino" en enkel familjerestaurang, men nu har den förvandlats till kvarterets innekrog nummer ett, stället där alla vill bli sedda. Detta mycket tack vare krögaren Louis Cropas son Udos innovativa matlagningskonst som kommit att bli ställets kännetecken. Just den här kvällen är restaurangen som ett kalejdoskop av livet i dagens New York och det kommer bli en oförglömlig kväll för alla inblandade...

En sån där liten film som jag alltid tror ska vara sämre än jag minns den som, men som övertygar vid varje omtitt. Noterbart att man i filmen använt regissörens egna restaurang. Detta är förmodligen en stor orsak till varför hela restaurangmiljön är så lyckad.


#5 High Fidelity (Stephen Frears)



Rob Gordon äger en skivaffär på fallrepet i Chicago där han säljer musik på det gammalmodiga sättet - på vinyl. Han är en självlärd musikentusiast som tillbringar sina dagar i skivbutiken Championship Vinyl med sina två anställda, Dick och Barry. Även om de är levande uppslagsverk när det gäller popmusik, har koll på allt som gäller musikvärlden och gör fem-i-topplistor över sina favoritlåtar baserade på olika kriterier, är de värdelösa på att hjälpa Rob när hans flickvän Laura lämnar honom. Medan Rob försöker komma till klarhet över sina misslyckade försök att få kärlek och lycka, upptäcker han att han mot sin vilja dras in i vuxenvärlden.

En film som lever mycket på ett starkt manus och ett lite annorlunda grepp där huvudkaraktären pratar med tittaren. Inga svackor och en gemytlig stämning filmen igenom gör detta till en skön filmupplevelse man gärna återvänder till.


#4 American Psycho (Mary Harron)



Patrick Bateman, en ung streber på Wall Street under 80-talets glansdagar, har en annorlunda hobby; han mördar för nöjes skull. Ju längre tiden går, desto mer hatar han den värld han lever i.

Härliga Patrick Bateman spelas utomordentligt av Christian Bale som här på allvar gjorde sig ett namn. Uppskattas inte av alla, men ser man filmen med glimten i ögat är det svårt att inte charmas av både karaktären och hela 80-tals grejen.


#3 Gladiator (Ridley Scott)



När kejsaren Marcus Aurelius börjar bli gammal börjar hans son Commodus oroa sig för att bli utkonkurrerad av de som åtnjuter faderns gunst. Den store generalen Maximus blir därför dömd till döden, men undkommer sina bödlar. Han dyker dock upp i en oväntad situation till kejsarens förskräckelse.

Verkligen en pampig storfilm och en lyckad sådan. Russell Crowe i all ära, men Joaquin Phoenix stjäl varje scen han är med i och borde nog ha vunnit en Oscar för sin utomordentliga prestation. En av de allra bästa av sitt slag.


#2 Traffic (Steven Soderbergh)



Domare Robert Wakefield har fått i uppdrag att leda USA:s kamp mot den ökade droghandeln. När han sedan upptäcker att hans egen dotter hamnat i drogträsket hamnar han i ett känslomässigt dilemma. Parallellt följer vi knarkkuriernas spel för att få varorna över landgränsen mellan USA och Mexiko.

En väl sammansatt historia som visar de olika sidorna av droghandeln, användningen och bekämpningen. Ett smart grepp är att låta bekämparen bli personligt involverad för att på så vis skapa extra känslor. Allt fungerar bra och skådespeleriet är på topp.


#1 Memento (Christopher Nolan)



Leonard Shelby är en man plågad av en mycket sällsynt form av minnesåkomma. Han har nämligen inget korttidsminne alls. Denna åkomma hindrar honom från att skapa nya minnen och glömmer allt som händer inom fem-tio minuter. Därför för han konstant anteckningar och tar bilder med sin Polaroid-kamera.

Utan tvekan en av 2000-talets bästa filmer som kom med något nytt, fångar tittaren tidigt och där man vet lika mycket/lite som huvudpersonen själv gör. Christopher Nolan visar att han är en regissör att räkna med och filmen håller lika bra vid omtitt.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Boiler Room
Brat 2 / Brother 2
Chopper
Der Krieger und die Kaiserin
The Family Man
Happy Accidents
Harry, un ami qui vous veut du bien
Il Mare / Siworae
Joint Security Area
Meet the Parents
Nine Queens
Panic
Requiem for a Dream
Snatch
U-571
What Lies Beneath

---

Sämsta filmen: Battlefield Earth

Vad tänkte de på egentligen?


Största besvikelsen: Battle Royale

Upplägget var ju så bra, men genomförandet under all kritik. Trodde på denna så besvikelsen blev bara större.

10 kommentarer:

  1. Trots att du inte har med så mycket smal film på årets lista har jag ändå bara lyckats klippa de fyra första som förstås alla är bra filmer. Traffic skulle dock inte hamna så högt för min del, jag fattade inte poängen med den. Förutom de du har nämnt skulle jag vilja slå ett slag för Tillsammans, The Cell och Billy Elliot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Du har rätt, inte så mycket smal film, men Dinner Rush, Sexy Beast, You Can Count on Me och Chopper är inte heller mainstream :)

      Traffic är en film jag gillar, och den är mycket bra. Men jag vet att inte alla fastnar för den.

      Något säger mig att jag sett Tillsammans, men jag måste blanda ihop den med en annan film. The Cell såg jag för länge sen och den var för ojämn. Billy Elliot är jag inte så jättesugen på, men vet att en del hyllat den.

      Radera
  2. Har faktiskt sett alla på listan utom nr 6. Bra filmer men årets film för mig är Requiem for a dram.
    De jag gillar bäst på din lista är nog: Sexy beast, Snatch samt Traffic.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, Requiem for a Dream är det många som gillar. Personligen finner jag filmen bra, men den är snarare stark än jättebra i mina ögon.

      Radera
  3. Fasen vad du är produktiv. Jag fick scrolla mer än en sida för att hitta detta inlägg. Bra jobbat!

    Filmåret 2000 var väldigt starkt och jag har flera personliga favoriter detta år. Jag blev dock mycket överraskad av din etta. Du har en kul lista med många överraskningar, en lista där jag sett 5 av 10 titlar.

    Ok, då kör vi.
    10. What lies beneath. Såg denna med docenten i öknen utanför Santa Fe i New Mexico. Jag blev rejält omskakad, den är äcklig, men jag har aldrig sett den som en kandidat för topp-10. Kan kanske inte se genom spökmomenten, vem vet?

    9.Snatch: Jag gillar inte den brittiska stilen i detta, och speciellt inte Guy Ritchies smutsiga huliganfilmer. Han får hellre göra fler Sherlock Holmes filmer med RDJr

    8-4 har jag inte sett. You can count on me har jag varit sugen på. American psycho är väl en film man borde sett, men jag har aldrig kommit mig för att se den.

    3. Gladiator var en otroligt häftig bioupplevelse och det är en mäktig film, men den har falnat lite i mitt sinne. Vet inte varför, men den hamnade endast bland mina hedersomnämnanden.

    2. Traffic var också en otrolig filmupplevelse, men av annat slag. Den sorten där man blev nedstämd och missmodig över hur hopplöst livet egentligen är. Jag har bara sett filmen en enda gång. Den kom med på min lista men den var svårplacerad och kom lägre än några titlar som jag sett mer nyligen.

    1. Memento kom verkligen med något nytt. Den hör ihop på något sätt med L.A Confidential i mitt huvud. Båda filmerna behöver jag nog se om för att kunna avgöra vad jag tycker om dem egentligen. Fågel, fisk eller mitt emellan??

    High fidelity och Crouching tiger hade jag som du såg mycket högre på min lista...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Du får helt enkelt besöka varje dag istället för en gång i veckan ;)

      Kul att du blev så pass överraskad av att se Memento som etta. För egen del var det ett självklart val. Den är riktigt bra varje gång jag ser den.

      What Lies Beneath - håller med om att det blir lite för mycket med spökeriet. Men jag gillar ändå stämningen som byggs upp, med en fin prestation av Michelle Pfeiffer.

      Snatch - Jo, jag kan hålla med dig att det blir lite för mycket när Guy Ritchie är i stöten. Tycker dock Lock, Stock... är hans bästa.

      Du har fem bra filmer att se som du missat. Alla är de filmer jag rekommenderar.

      Gladiator - Precis som du säger, så var det för mig. Det var därför skönt att se att den faktiskt håller bra än idag och inte bara var något som funkade när man såg den när den kom.

      Traffic - Jag gillar den och gjorde det inte minst när jag såg om det för en tid sen. Den är värd att se om, helt klart.

      Memento - Mmm, både Memento och L.A. Confidential är ju neo-noir så jag förstår om du tänker på dem tillsammans. Gillar båda filmerna mycket och de tål verkligen att ses på nytt.

      Inte omöjligt att High Fidelity och/eller Crouching Tiger... hade tagit sig in om jag såg om dem. Just Crouching Tiger... gillade jag ganska mycket när jag såg den första gången. Men vid omtitt var den inte lika imponerande.

      Radera
  4. För en gångs skull har jag sett alla filmerna på din filmårslista och ändå blev det bara ett ynkaste litet överlapp. Unbreakable är en mycket bra liten film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Unbreakable är ingen dålig "uppföljare" till Sjätte sinnet av M. Night S. Gillar den varje gång jag ser den. Något underskattad kan jag tycka.

      Finns många fina filmer på min lista. Ett klart bra och starkt år.

      Radera
  5. Mina 10 favoriter från 2000:
    10 Malena
    09 The 6th Day
    08 Scream 3
    07 Road Trip
    06 High Fidelity
    05 Scary Movie (Just det och jag skäms inte! Eller lite kanske ��)
    04 Taxi 2
    03 Me, Myself & Irene
    02 Snatch
    01 Gladiator

    Ett mellanår, bara första 2 som hade platsat på topp 10 för '99.

    Bubblare: Under Suspicion, The Perfect Storm, Meet the Parents, Final Destination, Best in Show, Traffic, Bring It On, Erin Brockovich

    Sämst: Down to You

    Unbreakable (Funkade inte riktigt. Var kanske inte på rätt humör för den när jag såg den)
    American Psycho (Såg den när den var rätt ny på vhs. Har inte varit sugen på att se den igen)
    Memento (Helt ok. Det känns som en sån som skulle funka ännu bättre vid omtitt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H:

      10. Inte alls tokig som jag minns det med en Monica Bellucci som är svår att glömma.
      9. Denna Arnold-rulle var ingen höjdare i mina ögon.
      8. Ettan var ok, men uppföljarna var klart svagare som jag minns det.
      7. Minns bara att detta inte var en film i min smak.
      6. En toppfilm från året. Funkade mycket bra även vid omtitt.
      5. Nu var det länge sen jag såg den, men en parodi behöver inte alltid vara helt fel.
      4. Hmm, första har jag sett, denna andra är jag osäker på.
      3. Ej sett denna Jim Carrey-film, fast så känns de flesta av hans filmer inte som något måste.
      2. Helt ok, ja ganska bra som jag minns det. Behöver se om.
      1. Ja, denna är det svårt att klaga på som etta. En av tre riktiga toppfilmer från året.

      Unbreakable har jag sett en tre gånger nu och den växer med varje titt.

      American Psycho har också setts ett par gånger och den är bara för skön. Inte perfekt, men gör en hel del bra.

      Memento är en klassfilm. Inte den största budgeten kanske, men det gör inget. En av 2000-talets absolut bästa film och håller riktigt bra vid omtitt(ar).

      Radera