torsdag 2 augusti 2012

Mina favoritfilmer - 2003

Ingen tvekan om att det var ett starkt filmår, men trots det med en given etta. De två första platserna är givna, men efter det är det desto svårare att rangordna och kan i princip kastas om helt och hållet. Intressant att Sydkorea har med hela tre filmer...

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
3 Sydkorea
1 Ryssland
1 Storbritannien

Uppdatering: Plats #10 (Love Actually) tas bort från listan och ersätts med Touching the Void som tar sig in på plats #9. 30/3-15

Uppdatering: Plats #6 (The Return) byter plats med plats #5 (Oldboy). 27/7-15


#10 Finding Nemo (Andrew Stanton & Lee Unkrich)I de varma tropiska vattnen kring Stora Barriärrevet bor en clownfisk vid namn Marvin. I en skyddad sänka lever han ett tryggt och lugnt liv med sin ende son Nemo. Med respekt för havet och dess oförutsedda faror kämpar han för att försöka skydda sin son. Men som alla andra unga fiskar längtar även Nemo efter att få utforska revets mysterier. När Nemo plötsligt blir fångad och förd långt hemifrån, till ett akvarium hos en tandläkare, måste Marvin bege sig ut i det okända för att rädda sin son.

Färgglad och smart animerad film som tar med en på ett rejält äventyr. Utan tvekan en av de bättre animerade filmerna.


#9 Touching the Void (Kevin Macdonald)En dokumentär baserad på boken med samma namn av Joe Simpson, som berättar om hans och Simon Yates dramatiska och olycksdrabbade bergsklättring till den högsta toppen i de peruanska Anderna.

En nervkittlande dokumentär om bergsklättring på hög nivå - på alla sätt och vis. Hade höga förväntningar på den och de infriades.


#8 Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (Kim Ki-duk)En ung pojke lever i ett flytande tempel på en vacker sjö, tillsammans med en gammal mästare som undervisar honom om Buddha. Flera år senare upptäcker han sin sexualitet med en flicka som kommer till templet för att bli helad av mästaren. Han vill sedan inte stanna kvar utan henne, och ger sig ut i världen.

Det är svårt att inte bli tagen av hur vacker filmen är när den utspelar sig under alla fyra årstider. Går igenom livets hjul och bjuder på en hel del godbitar. En film att se när man vill ha en stunds harmoni.


#7 Kill Bill: Vol. 1 (Quentin Tarantino)En kvinna tillhörde en grupp yrkesmördare, tills de en dag vänder sig emot henne. Fyra år senare vaknar hon upp ur en koma som hennes forna chef Bill har försatt henne i. Det är början på hennes sökande efter en blodig hämnd.

Kunde varit ännu bättre om man slagit ihop de två filmerna till en, men denna del är den jag gillar mer. Uma Thurman gör rollen fläckfritt och Tarantinos känsla för snygga scener är härlig att skåda, inte minst slutuppgörelsen ute i snön.


#6 Oldboy (Park Chan-wook)Dae-Su, en helt vanlig medelålders man, blir kidnappad och inlåst i en cell i 15 år utan förklaring. Hämndbegäret på förövaren som förstört hans liv och tagit hans familj ifrån honom växer sig allt starkare för var dag som går. Efter 15 år blir han plötsligt frisläppt med en plånbok fylld med pengar och en mobiltelefon. Han får fem dagar på sig att ta reda på sanningen om varför han blev kidnappad och utkräva hämnd.

Smart och välspelad korean som bjöd på något lite annorlunda när den kom. Håller även för omtitt, även om den givetvis funkar bäst första gången man ser den. Härligt sjuk, rå och gjord med precision.


#5 The Return (Andrei Zvyagintsev)När Andrej och Ivan kommer hem en dag upptäcker de att deras far har återvänt efter tolv år. Han tar med dem ut på en tredagarstur för att fiska och pojkarna har många frågor. Var har han varit? Varför har han återvänt? Och kan de egentligen vara säkra på att han är deras far?

Kompromisslös i sin realism och en film som inte är så lätt att titta på, men som belönar en med utmärkta barnskådespelare (även om de inte är SÅ unga) och ett starkt bildspråk.


#4 Mystic River (Clint Eastwood)Jimmy, Sean och Dave är tre kompisar som spelar landhockey och gör bus varje dag. En dag kidnappas Dave av två män och hålls fången i fyra dygn innan han lyckas rymma. 25 år senare återförenas de tre barndomsvännerna när ett ohyggligt brott för de tre vännerna samman igen. Sean är nu polis, Jimmy äger en mataffär och Dave är arbetslös. Men de fyra dygnen som Dave hölls fången i barndomen har påverkat dem alla - inte minst Dave själv.

En välskriven film som får ut det mesta av sina skådespelare, ledda av en Oscarsvinnande Sean Penn. Stark och gripande, men även spännande och högst intressant.


#3 House of Sand and Fog (Vadim Perelman)Behrani är en invandrare som nästan spenderar alla sina slantar på sin dotters bröllop. Med sina sista tillgångar köper han ett hus på en auktion. Det han inte vet är att den förra ägaren förlorade huset mot sin vilja och inte tänker släppa det bara så där.

Ytterst välspelat och starkt drama där Jennifer Connelly och Ben Kingsley ställs mot varandra och imponerar. En film som lätt glöms bort bland årets bästa filmer, men en som jag gärna nämner då jag gillar den lite extra.


#2 Memories of Murder (Bong Joon-ho)Sydkorea 1986. En ovanligt hänsynslös och metodisk seriemördare förbryllar den koreanska polisen. Tio våldtäkter och mord har ägt rum utan att polisen funnit ett enda spår. I jakten på mördaren sätts en grupp av lokala och Seouls bästa poliser samman. Med helt olika arbetsmetoder tar de sig sakta men säkert närmare lösningen. Baserat på verkliga händelser.

I mitt tycke den bästa koreanska filmen och en film som levererar på flera olika plan. Blandningen av olika genrer gör det här till en ovanlig film som bara blir bättre och tätare ju längre in man kommer.


#1 Lost in Translation (Sofia Coppola)En man och en kvinna från USA tillbringar en vecka i Tokyo på samma hotell av skilda orsaker. Båda två lider av sömnlöshet och möts i hotellbaren en sen natt.

Utan tvekan nummer ett från året och en av mina favoritfilmer alla kategorier. Skapar en sådan otrolig stämning från allra första början och bygger sedan vidare på det. Fina prestationer, underbara musikval och allt klaffar perfekt i en förtrollad film - filmmagi.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

21 Grams
Bad Santa
The Cooler
Elephant
Identity
The Last Samurai
Love Actually
Open Range
Owning Mahowny
The United States of Leland
Veronica Guerin
The Wild Parrots of Telegraph Hill

---

Sämsta filmen: Bright Future

Minns det som filmen hade en bra scen, resten var oerhört tråkigt.


Största besvikelsen: Terminator 3: Rise of the Machines

Givetvis blir man besviken när de två första filmerna är så mycket bättre.

21 kommentarer:

 1. Har inte sett 2, 6 o 8 på listan men känner väl till dessa. Nr 9 och 10 tackar jag bestämt nej till. 10 är en romcom men den är någolunda ok. Hitta Nemos storhet har jag aldrig förstått fick kämpa mot sömnen när jag såg den. Resten är alla värdiga en plats på listan.
  Elephant hade definitivt varit med så även Wrong turn, Haute tension och The Station agent hade hamnat på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: 2, 6 och 8 bör alla ses - bra filmer.

   Minns att jag gillade Finding Nemo när den kom, har dock inte sett den sen dess så du kanske har rätt.

   Elephant var bra. Wrong Turn och Haute tension var också ok. The Station Agent har jag inte sett, men vet att många hyllar den. Något har gjort att jag undvikit den.

   Radera
 2. Bra filmer för det mesta! Memories of Murder och Oldboy har jag på ungefär samma placeringar. Skulle nog ha Memories of Murder etta t.o.m.

  Tackar för tipset om House of Sand and Fog. Har den inspelad men har inte sett den än. Får bli av snart. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ett svagare år (utan en given etta) hade Memories of Murder varit etta.

   Hoppas du gillar den. Sett den två gånger och gillat det båda gångerna.

   Radera
 3. Helt klart fler som jag inte har sett än tvärtom. Ja, jag _ska_ se Lost in Translation, det tar bara emot så fruktansvärt mycket... För min del hamnar inte Kill Bill på någon bästalista, däremot skulle jag nog ranka Oldboy som bättre än Mystic River. Mest för att historien känns mer originell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, vad är det som tar emot att se LiT? Jag brukar iofs också ha den känslan/inställningen till vissa filmer.

   Du har rätt i att Oldboy är mer originell än Mystic River, men jag tycker Mystic River skapar mer känslor och så funkar inte Oldboy lika bra när man sett om den. Lite hårt kanske...

   Radera
  2. Det som tar emot är att jag inte hade något större nöje av varken Virgin Suicides eller Marie Antoinette. Så LiT har liksom blivit sista filmen jag tycker att jag borde se innan jag ger upp på fröken Coppola.

   Radera
  3. Sofia: Ah, jag förstår. Marie Antoinette gav inte mycket, det håller jag med om. Virgin Suicides var bättre, men ingen toppfilm det heller. LiT är i en klass för sig. Vet inte om det spelar någon roll, men den vann trots allt Oscarn för bästa manus...

   Radera
  4. Jo, det är ju för att alla säger att den är så bra som jag vill testa LiT också.

   Radera
  5. Sofia: Ingen press, men den är värd en chans ;)

   Radera
 4. Aha, här fanns det mycket fler filmer som jag sett; Love actually, Finding Nemo, Kill Bill, Oldboy, Mystic river, Lost in translation

  Kill Bill, Oldboy och LiT är med på min lista.

  Tjoho! Är det första gången vi har samma etta?!?

  Mystic river var helt ok. Gillade inte riktigt Penns överspel och tyckte att filmen skulle fokuserat på den mest spännande karaktären i historien, Tim Robbins figur. Missed opportunity!

  Finding Nemo. Jag blev aldrig gripen av den som många verkar blivit.

  Love actually. Jag är känd för att inte gilla/fattat denna. Jag ser hellre Valentine's day.

  Du lyfter ofta asiatiska filmer. Är koreanerna favoriter? Ibland gillar jag deras stil, ibland icke. Är mest sugen på Spring, summer, fall, winter. Vet inte riktigt vad jag ska tro om Memories of murder.

  Min lista:
  http://moviesnoir.blogspot.com/2012/08/mina-favoritfilmer-2003.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Intressanta tankar.

   Mystic River är en sån film jag inte sett sen den kom. Jag gillade dock Sean Penn i den och hade inga direkta problem med fokuset. Tim Robbins fick vara med han med. Det enda jag minns att jag inte riktigt gillade var att filmens slut blev lite utdraget. Filmen borde ha slutat några minuter tidigare.

   Finding Nemo har jag inte sett sen den kom den heller, men då gillade jag den. Mycket möjligt att den skulle tappa lite vid omtitt.

   Love Actually var klart mysig, trevlig julfilm. Vet att du tipsat om Valentine's Day så den ska jag försöka se.

   Ja, koreaner är de jag fallit för helt klart. Japansk film kan också vara bra, men de är lite svårare att komma in i (däremot är gamla japanska filmer de främsta av de asiatiska). Hong Kong och Kina kan sticka upp då och då, men koreanerna lyckas oftast bäst i olika genrer.

   Memories of Murder är som sagt min favoritkorean och en film jag sett många gånger. Spring, Summer... är också ett måste bland de koreanska.

   Radera
  2. Lyckades jag länka till din lista i mitt förra inlägg? Det var lite annorlunda. Här är min länk:
   http://fripp21.blogspot.se/2012/05/top-10-films-of-2003.html

   Sedan sist har jag sett några 2003:or men ingen har tagit sig in på min topplista; Smala Sussie, Big Fish, Ong-Bak, School of Rock, The hunted, Elf, Underworld samt Intolerable cruelty. Har inte sett dina koreaner dock.

   Radera
  3. Henke: De 2003:or du nämner som du sett sedan sist är inga höjdare, jag håller med (åtminstone de jag sett).

   Huvudsaken är att vi hade samma etta!

   Radera
 5. Och nej, LiT funkade ju inte så himla bra... :) Och jag rankade Oldboy över Mystic River. Det blev ju bra det här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Så kan det bli ibland. Tycker ändå Sofia (Coppola alltså) haft något i sina filmer som jag uppskattar, även om det endast är i Lost in Translation som jag tycker det funkat fullt ut.

   Radera
  2. @Sofia: har du sett LiT nu? Har jag missat din revy?

   Radera
  3. @Henke: Det hade du kanske, ser iaf ingen kommentar från ditt håll... https://bilderord.wordpress.com/2015/04/29/lost-in-translation-2003/

   Radera
  4. @Sofia: aha, jag hoppar över och läser med stort intresse så fort tillfälle ges!

   Radera
 6. Mina 10 favoriter från 2003:
  10 Lost in Translation
  09 2 Fast 2 Furious
  08 Elf
  07 Runaway Jury
  06 Peter Pan
  05 Love Actually
  04 House of Sand and Fog
  03 Mystic River
  02 Old School
  01 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

  Bubblare: Identity, Taxi 3, American Wedding, Open Range, Johnny English, X-Men 2, Bad Santa

  Sämst: Tiptoes, How to Lose a Guy in 10 Days

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H:

   10. Min givna etta och en av mina favoriter från 2000-talet.
   9. Minns den ej, men sämre än ettan iaf.
   8. Jo, ganska trevlig faktiskt.
   7. Ok som jag minns det, men ej listvärdig.
   6. Ej sett.
   5. Gillade den då, ej sett på länge så osäker vad jag skulle tycka idag.
   4. Javisst, en av årets bästa. Stark, gripande och välspelad.
   3. En sån där klart stabil och bra Clintan-rulle.
   2. Ej sett. Ej varit lockad, men kanske tar mig en titt någon dag.
   1. Endast sett denna första del, men särskilt förtjust kan jag inte påstå att jag var.

   Radera