På topp tio återfinns filmer från:
6 USA
2 Tyskland
1 Storbritannien
1 Australien
Uppdatering: Plats #10 Pleasantville ersätts med Clay Pigeons. 4/12-18
Uppdatering: Thursday tar sig in på plats #8 och Rounders flyttas upp från plats #9 till plats #7. Clay Pigeons åker ur listan. 29/12-22
#10 23 (Hans-Christian Schmid)


Under 80-talet börjar några unga män i Västtyskland hacka sig in i militära datorer och sälja informationen till öst samtidigt som de funderar över livets mer konspiratoriska sidor.
Denna tysk baseras på verkliga händelser och en verklig person som bjuder på en hel del konspirationsteorier och en skön 80-tals känsla. När filmen är slut har man en del funderingar kring det man sett.
#9 The Interview (Craig Monahan)


I ett mörkt förhörsrum sitter Eddie. Mittemot honom sitter detektiven John Steele. Desperat letar Eddie efter svar på polisens frågor. Hans enda chans är att säga vad de vill höra. En dödlig katt- och råtta lek har fått sin början. Frågan är bara vem som är katt och vem som är råtta.
En liten pärla från Australien och jag är övertygad om att Hugo Weaving fick sin roll i The Matrix pga denna prestation. En film där man får följa med på en skön åktur.
#8 Thursday (Skip Woods)


Casey Wells är en ung arkitekt med ett hus i förorten och en vacker fru, som han vill adoptera ett barn med. Men det fanns en tid innan Casey blev arkitekt - ett förflutet som helt plötsligt knackar på dörren, i form av en gammal vän med en väska full med heroin.
Svart komedi i stil med Tarantino och bröderna Coen där Paulina Porizkova stjäl rampljuset i rollen som psykopat-bitchen Dallas. En film man rakt igenom har trevligt med.
#7 Rounders (John Dahl)


Mike McDermott är en juridikstuderande pokerhaj som efter att ha förlorat hela sin förmögenhet till ryssen kallad Teddy KGB beslutar sig för att lägga korten åt sidan och satsa på flickvännen. Det går bra tills hans kompis Worm släpps ut från fängelset och snabbt behöver få ihop pengar till en fruktad lånehaj.
Inte alls dum där Matt Damon och Edward Norton får se upp för en skön John Malkovich. Harmlös film som levererar.
#6 Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Guy Ritchie)


Eddy har ett rykte om sig att vara en av stans skickligaste kortspelare. Tillsammans med sina tre kompisar Tom, Bacon och Soap har han lyckats få ihop 100.000 pund, som han tänker satsa på illegalt kortspel. Kortkvällen slutar med katastrof. När Eddy lämnar spellokalen är han skyldig Yx-Harry, en hänsynslös falskspelare, en halv miljon, som han måste betala tillbaka inom en vecka. Om inte kommer Eddy och hans polare att förlora sina fingrar - ett efter ett.
Guy Ritchies första är också hans bästa. Bra tempo, sköna karaktärer och något lite annorlunda i denna brittiska gangsterfilm hela tiden med glimten i ögat.
#5 The Truman Show (Peter Weir)


Truman Burbank har ingen aning om att hans idylliska hemstad är en jättestudio som styrs av en regissör, och att alla stadens invånare är Hollywood-skådespelare. Sanningen är att Truman har huvudrollen i såpoperan om hans liv, som sänds live 24 timmar om dygnet, året om.
Jim Carrey passar verkligen bra och filmen hittar en fin balans mellan humorn och det starka dramat. Och framförallt om att hitta sig själv och den där upptäckarglädjen som finns i oss alla.
#4 Lola rennt (Tom Tykwer)


Lola är desperat. Hon måste nämligen skaffa fram 100.000 tyska mark och har bara 20 minuter på sig, annars kommer hennes pojkvän Manni dödas. Då gäller det att springa för livet...
Högoktanig tysk där Tom Tykwer vid sidan om regin även står för den tempostarka musiken som bidrar till mycket. Ingen storfilm direkt, men en som fyller sin funktion bra och bjuder på en del smarta lösningar.
#3 A Simple Plan (Sam Raimi)


Av en slump hittar Hank, Jacob och Lou ett störtat flygplan i det öde snölandskapet. I planet ligger en död pilot och över fyra miljoner dollar i kontanter. De tre beslutar sig för att behålla pengarna, och avtalar att inte använda dem förrän det lugnat ner sig lite. Men ingenting lugnar ned sig. Så mycket pengar har alltid en ägare, och samtidigt börjar de tre misstänka varandra för att inte kunna hålla tyst.
En smart och trevlig film. Har alltid gillat filmer som utspelar sig i snölandskap, något som i många fall ger det där lilla extra till en redan bra story.
#2 Saving Private Ryan (Steven Spielberg)


6:e juni 1944. Dagen D. De allierade sätter in den största invasionen i den militära historien. En liten grupp soldater får ett uppdrag; att hämta hem menige James Ryan. Kapten John Miller och hans manskap riskerar livet för att rädda en enskild person, och allt eftersom uppdraget blir mer och mer riskfyllt, börjar de ifrågasätta motiven.
Intensiv, laddad och ytterst välgjord krigsfilm som aldrig viker undan och hela tiden håller sig till sitt mål. Inte så flaggviftande som man kan tro när Spielberg står för regin.
#1 American History X (Tony Kaye)


Bröderna Derek och Danny mister sin far, en brandman som blir mördad i tjänst av svarta. Sorgen och hatet pressar Derek mot radikala handlingar och han blir snart ledare för en nynazistisk rörelse. Ett skottdrama blir den slutliga vändpunkten för Derek och hans bror, och Derek hamnar i fängelse...
En rakt igenom stark, välspelad och gripande film. Edward Norton borde fått en Oscar och filmen var bra nog att slåss om de stora priserna. Men det är en film som blivit väldigt omtyckt i efterhand och en som kommer hålla även framöver.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Clay Pigeons
Happiness
Kurz und schmerzlos
Meet Joe Black
Pleasantville
There's Something About Mary
The Thin Red Line
---
Sämsta filmen: Idioterne
Tänkte ta två filmer eftersom Dario Argentos "The Phantom of the Opera" INTE var bra. Men den danska dogmafilmen gick mig på nerverna så den var given.
Största besvikelsen: Le dîner de cons
Fransk komedi som jag trodde skulle vara rolig, men som mest visade sig vara rolig, utan bra karaktärer eller särskilt mycket humor.
Svårt år för min del, har inte sett jättemånga bra filmer från 98 men jag ger en topp 5 ett försök:
SvaraRadera1. Happiness
2. The Big Lebowski
3. Festen
4. American History X
5. Sib (Äpplet)
3 USA, 1 Danmark, 1 Iran
:)
svartnoir: Happiness är en underhållande svart komedi som i sina bästa stunder är riktigt bra. Från början var den med på listan, och kanske borde den ha tagit en plats.
RaderaThe Big Lebowski har jag inte sett på år och dar. Men det var ingen favorit då och det är en typisk film som man antingen älskar eller helt enkelt inte uppskattar.
Festen är det många som hyllar och nu när jag sett den kan jag iaf säga att det inte är helt oförståeligt, även om jag inte riktigt håller med ;)
Sib hade jag aldrig hört talas om. Har dock sett två iranska filmer och båda var jag nöjd med. A Separation (2011) var mycket bra medan The Hunter (2010) var ganska bra.
Jaha, nu får vi se vars vi möts på vägen :) Eftersom jag har kört igång min egen version, inväntar jag inlägget men kan konstatera att vi sammanfaller relativt väl just 1998. 23 låter intressant, så där tackar jag för tipset. Och även om jag inte har samma film i topp är American History X otvetydigt mycket stark -- bra val!
SvaraRaderaSofia: Ja, jag såg det inne hos dig och blev genast nyfiken. Ska bli intressant att följa.
RaderaJo, 23 är en klart trevlig film som inte ska blandas ihop med The Number 23 med Jim Carrey då det är helt olika filmer.
När jag började göra listan för 1998 var ettan ganska självklar. Men när jag såg om Saving Private Ryan (som jag inte ens visste om den skulle komma med på listan) så blev det desto svårare...
Du har redan rusat förbi mig med årsbästalistor, men jag kommer gneta på så gott det går. 1998 har jag dock inte behandlat än, ens preliminärt.
SvaraRaderaRounders är väldigt bra. Lock + stock är huliganskräp från Guy Ritchie så den kommer inte i närheten av någon topplista hos mig. Lola rennt är en kul detalj, men topplistevärdig?? The Truman show är tekniskt och filmiskt bra, såklart, men den berörde mig mycket litet. Saving private Ryan är en klassiker vad man än tycker om den amerikanska flaggan i motljus och slow motion. American history X är ett masterpiece, och Edward Norton är briljant. Men favoritfilm? Nope.
Henke: Ja, du har ju haft fullt upp med diverse andra listor så det är fullt förståeligt. För egen del var det så kul när jag började att jag gjorde flera årslistor på en gång :D
RaderaLock, Stock... minns jag som underhållande huliganskräp ;)
Lola rennt är kul och även om den inte är perfekt så tycker jag den håller bra. En liten film med mycket filmskaparglädje.
The Truman Show, jo den gick hem hos mig. Tycker kombinationen humor och budskap funkar väl.
Saving Private Ryan är inte så flaggviftande som man kan tro. Det var så jag mindes den, men när jag nyligen såg om den kunde jag konstatera att det är en riktigt bra krigsfilm. Sen vet jag att alla inte uppskattar just krigsfilmer.
American History X är ingen femma i mina ögon, men en mycket välspelad och stark film. Den lämnar en inte oberörd och det gör att även om det inte är en favorit så är det bäst från året. Det är egentligen lite svårt då listorna är på favoritfilmerna, men det är oundvikligt (för mig) att även gå efter vilka jag tycker är bäst. Så det blir en kombination helt enkelt.
Hel rätt att köra listor som är en kombination av favoriter och bra filmer!
RaderaDet pendlar fram och tillbaka för mig. Ibland får de känslomässiga favoriterna ta mer plats, ibland känner jag stor vördnad inför de "bra" filmerna.
På den senaste tiden (åren) har de känslomässiga favoriterna tagit mer och mer plats. Den runda magen och hjärtat framför hjärnan helt enkelt.
Henke: Haha, gillar din avslutande mening ;)
RaderaJa, visst är det så. Tycker man ska låta hjärtat få vara med och inte bara hjärnan. En kombination brukar oftast bli bäst, även om det gör det svårare att bestämma sig...
Håller med Henke här. De filmer jag ger toppbetyg måste ha hjärta, de känns i själen och inte i hjärtat. Däremot håller jag INTE med Henke om Lock stock - en mycket underhållande skröna med en fantastisk shootout som vi inte får se ;)
SvaraRaderaNummer 6 och sju har jag missat, verkar vara intressanta.
Ryan-somnade på bion.
Truman-intressant men i ärlighetens namn ganska trist.
Simple plan-säkerligen bra om man inte läst boken som var så mycket bättre.
Rounders o Pleasantvill är underhållande filmer men kanske inte jättebra.
De som är kvar gillar jag skarpt, borde se om Lola ngn dag det var ett tag sedan.
filmitch: Visst är det så att filmerna som får toppbetyg är de som går rakt in i hjärtat. Därför är det ytterst få filmer som får högsta betyg. Och i ett par fall är de som filmer kanske inte femmor, men känslan jag får är det.
RaderaDu menade nog #7 och #8 (The Interview och 23). Två bra filmer som inte är lika kända som många andra filmer.
Vissa år är det svårt att hitta tio riktigt bra filmer. Oftast handlar det också om filmer man inte sett på länge och som man minns som bra, men som kanske inte skulle hålla lika bra vid omtitt.
Återigen ett mycket starkt filmår!
SvaraRaderaMina 10 favoriter:
10 The Wedding Singer
09 The Big Lebowski
08 The Truman Show
07 Enemy of the State
06 A Simple Plan
05 Dark City
04 Small Soldiers
03 Saving Private Ryan
02 Slums of Beverly Hills
01 There's Something About Mary
Bubblare: American History X, Halloween: H20, The Mask of Zorro, The Mighty, Urban Legend, Ronin, Taxi, Can't Hardly Wait, Hard Rain
Sämst: Fallen
Pleasantville (Minns den som bra, men det är länge sen jag såg den nu)
Rounders (Inte sett, men vill)
Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Helt okej, men Ritchie skulle lyckas bättre två år senare)
LJH H:
Radera10. Gillade den inte nämnvärt när jag såg den. Har dock väldigt svagt minne av den.
9. Helt ok och funkade ganska bra när jag såg om den för inte alltför länge sen.
8. Håller fint efter alla dessa år.
7. Gillade den när jag såg den på bio. Tappade lite vid senaste omtitten.
6. Gillar den. En sån där film man blir sugen på att se om med jämna mellanrum.
5. Finns en del att gilla med denna, men räcker inte hela vägen. Effekterna minns jag tyvärr som svaga.
4. Osäker på om jag sett denna. Tror inte det.
3. När jag tog och såg om den var jag rädd att den skulle vara för tillrättalagd. Men den visade sig vara riktigt bra. En toppfilm på alla sätt och vis.
2. Ej sett, men den verkar kunna vara värd en titt.
1. Haha, denna gillade jag verkligen när den kom. Osäker på om over-the-top humorn skulle funka lika bra om jag såg om den idag.
Fallen sämst alltså? Såg om den för ett tag sen och tyckte den funkade ganska bra faktiskt.
Gillade idén med Pleasentville. Genomförandet är inte heller så pjåkigt.
Rounders trodde jag inte riktigt på på förhand, men gillade den.
Nu behöver jag se om Lock, Stock... och Snatch, men Lock, Stock... är den jag åtminstone gillade mer när det begav sig. Snatch var lite mer tillrättalagd med en Brad Pitt som inte riktigt funkade för egen del.
Ja, Fallen fick jag verkligen kämpa mig igenom.
RaderaJag var inte beredd på det övernaturliga heller och tyckte mest det blev löjligt.
Föredrar helt klart Snatch. Åh, jösses Amalia vad jag och syrran skrattade när vi kollade på den förr.
LJH H: Brukar inte heller gilla den sortens övernaturliga inslag, men här störde det inte direkt.
Radera