tisdag 4 september 2012

The GameTitel: The Game
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: David Fincher
I rollerna: Michael Douglas, Sean Penn, Deborah Kara Unger, Armin Mueller-Stahl

Handling: Finansmannen Nicholas får en underlig födelsedagspresent av sin bror - ett presentkort till ett gåtfullt företag som arrangerar ett mystiskt spel. Spelet utvecklas till en lek på liv och död.

Omdöme: Efter succén med Se7en (1995) var det dags för David Fincher att visa att den filmen inte var en slump. Från en intelligent seriemördare till ett spel som visar sig vara på liv och död. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av åkturen.I huvudrollen som finansmannen Nicholas Van Orton ses Michael Douglas. Han är verkligen som klippt och skuren för den typen av roll och funkar perfekt även här. Nicholas har ett syskon, en yngre bror i Conrad spelad av Sean Penn. Men här var det från början tänkt att det skulle vara en yngre syster spelad av Jodie Foster. Problem uppstod dock när hon ville spela hans dotter istället för syster, något varken Michael Douglas eller David Fincher gick med på.Spelet, eller 'The Game', är för de rika, riktigt rika. Vad som helst och vem som helst kan vara en del i det. Detta är något Nicholas får erfara när han till en början ser det hela som en barnlek med enkla tricks. Det tar dock inte lång tid innan han blir paranoid och blir övertygad om att det hela kan leda till något mycket värre än bara en lek.Precis som Nicholas blir man som tittare sakta men säkert osäker på hur det hela ligger till. Det är ungefär halvvägs in som det hela övergår till att bli allvar. Man trappar liksom upp det hela ett snäpp till. Genom hela filmen håller man tittaren och Nicholas på tårna - allt kan hända, när som helst. Och varje gång man tänker att de omöjligtvis kan veta exakt vad han kommer göra i de olika situationerna, så måste man tänka på att de har personer som kan leda honom på rätt spår om så behövs.Det är inget snack om att filmen funkar bäst första gången man ser den. När man ser om den ett par gånger märker man dock att den är jämnbra hela tiden. Den håller intresset uppe, är fartfylld och lite klurig. Är det något som kunde gjorts lite annorlunda så är det att ge filmen ytterligare något oväntat. Något som övertygar och på sätt och vis överraskar även när man ser om filmen ett par gånger. Men det här är en mycket bra film med genomtänkt foto, bra prestationer och ett bra manus.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

6 kommentarer:

 1. Tyvärr är slutet lite svagt, Fincher slutar inte i tid. Tycker jag då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Har också funderat på det och visst hade man kunnat göra mer med slutet. Här hade man kunnat ta en helt annan väg. Kan vara just det som saknas...

   Radera
 2. En bra film som blir alldeles för mycket mot slutet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, det är på gränsen, men man får liksom acceptera det hela då det ändå är film. Men visst hade slutet kunnat vara lite bättre och på så vis höjt lite till.

   Radera
 3. Har bara sett den en gång och då var besvikelsen ganska stor. hade svårt att ta till mig storyn det var helt enkelt för överdrivet men stämningen är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kan till viss del förstå det, speciellt om man inte köper konceptet. Själv minns jag att jag verkligen gillade den första gången. Man måste helt enkelt försöka se det som att de kan göra vad som helst.

   Radera