torsdag 1 november 2012

Mina favoritfilmer - 1993

Nästan bara amerikanska filmer på listan, men med en bra blandning och ett par riktigt bra filmer. Ett relativt starkt år där det inte är helt enkelt att bestämma sig för vilka som ska komma med på platserna längre ner på listan. Här återfinns flera kända och lite mindre kända filmer som alla är värda en plats på listan.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Irland

Uppdatering: Plats #5 (In the Line of Fire) byter plats med plats #8 (Falling Down). 28/3-14

Uppdatering: Plats #6 (A Bronx Tale) byter plats med plats #5 (Falling Down). Och plats #4 (Carlito's Way) flyttas upp till plats #2. 29/12-14

Uppdatering: Plats #9 (The Age of Innocence) tas bort från listan. In på listan tar sig Blood In, Blood Out som #6. 4/9-17

Uppdatering: Plats #10 (Alive) tas bort från listan. In på listan tar sig In the Name of the Father som #7. 7/5-22


#10 In the Line of Fire (Wolfgang Petersen)



Frank Horrigan är veteran inom Secret Service. Hans jobb är att skydda USA:s president och hans pliktkänsla har kostat honom både familj och vänner. Frank plågas ständigt av minnet från en dag i Dallas för trettio år sedan då Kennedy mördades. Det var Frank som borde stått i vägen för kulorna. Nu återvänder minnena med dödsbringande kraft när det uppdagas att en psykopatisk lönnmördare är ute efter presidenten.

Med en oförglömlig John Malkovich i skurkrollen är det nästan så man glömmer att Clint Eastwood har huvudrollen i denna ganska täta thriller.


#9 This Boy's Life (Michael Caton-Jones)



Året är 1956 när den unge trubbelmakaren Toby och hans mamma, Caroline, flyttar till Seattle för att börja ett nytt liv. Caroline, som alltid fallit för fel sorts killar, träffar den till synes perfekte bilmekanikern, Dwight. Men snart börjar han utsätta Caroline och framförallt Toby för både fysisk och psykisk misshandel.

Ett ganska starkt drama där både Robert De Niro och Leonardo DiCaprio visar prov på fint skådespeleri och där den verklighetsbaserade historien berättas väl.


#8 Falling Down (Joel Schumacher)



Detta är historien om kontoristen som helt sonika får nog, lämnar sin bil mitt i morgonköerna och beger sig till fots genom Los Angeles. Hans färd blir en psykologisk rysare när han kommer allt närmare undergången.

En oförglömlig prestation av Michael Douglas i denna film där han gör vad många önskar att de någon gång kunde göra när allt bara blir för mycket.


#7 In the Name of the Father (Jim Sheridan)



En sann historia om Gerry Conlon, en småtjuv i 70-talets Belfast vars intressen är festa och dricka. När Gerry får problem med IRA, skickar hans far honom till England, där han råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Han är oskyldig, men tvingas erkänna ett fruktansvärt bombdåd och blir dömd till livstid fängelse. Även hans far dras in och kastas i fängelse.

Svårt att inte ryckas med i detta starka och välspelade verklighetsbaserade drama med Daniel Day-Lewis i huvudrollen.


#6 Blood In, Blood Out (Taylor Hackford)



Tre latinamerikanska bröder växer upp i East L.A. och deras blodsband påverkas av våldsamheter och gängstrider. Det visar sig att de alla får olika livsöden...

Episk historia om tre blodsbröder som tar olika banor i livet och tvingas växa upp snabbare än väntat. Hamnar rätt efter inledningen och scenerna i fängelset är kanske filmens starkaste sida.


#5 A Bronx Tale (Robert De Niro)



Calogero är son till busschauffören Lorenzo med sicilianskt ursprung, som växer upp i Bronx, New York, på 60-talet. Han dras till kvarterets maffiaboss Sonny, som tar pojken under sina vingars skydd. Pappan försöker få sonen att sluta umgås med de kriminella, men utan framgång.

Robert De Niro som regissör visar prov på goda egenskaper i denna fina film om att växa upp i New York, och med lite maffiatendenser så klart. Bra film rakt igenom.


#4 Schindler's List (Steven Spielberg)



Oskar Schindler var medlem i nazistpartiet. Han var en riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till den framgång han eftersträvade. Men han tog mitt under andra världskriget plötsligt ställning och använde hela sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.

Starkt och mycket välgjort om andra världskriget. Verkligen en storfilm som levererar och väcker känslor.


#3 Groundhog Day (Harold Ramis)



När meteorologen Phil vaknar en morgon, upptäcker han att samma dag utspelar sig om och om igen. Till en början utnyttjar han det till sin fördel, men snart blir han förtvivlad då han inser att han är dömd att leva på samma plats och träffa samma människor dag in och dag ut, för alltid.

Riktigt underhållande med flera klassiska scener där Bill Murray får spela ut hela sitt register. Mer än bara en rolig komedi då den uppvisar mycket hjärta också.


#2 Carlito's Way (Brian De Palma)



Han är en legend. Nu, efter fem år i fängelse, har Carlito Brigante kommit hem. Året är 1975 och gatan är sig lik, men de gamla höjdarna är borta - utslagna, utbrända eller begravda. Carlito har bestämt sig, han skall härifrån. Men han behöver ett startkapital. En chans dyker upp när hans vän och advokat David Kleinfeld ber om en sista gentjänst. Carlito bestämmer sig för att hjälpa sin vän eftersom David fick ut honom ur fängelset. Ett beslut han kommer att ångra bittert...

Brian De Palma må vara mest känd för Scarface, men även det här är en toppfilm där Al Pacino och Sean Penn funkar mycket bra. En film som håller hög klass rakt igenom.


#1 The Fugitive (Andrew Davis)



Dr. Richard Kimble är jagad. Anklagad och dömd till döden för mordet på sin hustru flyr han för sitt liv på jakt efter den riktige mördaren. Men sheriffen Gerard anser att det inte spelar någon roll om Dr. Kimble är oskyldig. Han ska till varje pris infångas...

En thriller som har det mesta, och en av filmens starkaste sidor är tempot som är högt filmen igenom. Flera bra prestationer, en tät story och man blir lika engagerad varje gång man ser den.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

A Perfect World
Alive
The Age of Innocence
Dazed and Confused
Les visiteurs
Rudy
Short Cuts
Sleepless in Seattle
Tombstone

---

Sämsta filmen: Coneheads

Vad kan man förvänta sig av en sån här film egentligen? Kanske kan funka någorlunda om man köper humorn.


Största besvikelsen: The Piano

Ofta hyllad, men det här gick inte alls hem hos mig. Trist och på det stora hela ointressant.

28 kommentarer:

  1. Där ser man -- det "saknas även några utmanare för platserna längre ner på listan". Och jag som tycker att 1993 är ett så råstarkt år att det nästan är omöjligt att välja. Många av filmerna på din lista är bra, men var inte ens aktuella för min del. Känns som du kör lite mer av ett indie-spår och att The Fugitive skulle vara årets bästa -- inte en chans!

    Utan rangordning:
    Nightmare Before Christmas
    In the Name of the Father
    Philadelphia
    Jurassic Park
    Tombstone
    What's Eating...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Mmm, just 1993 känns för min del helt klart svagare än många av de andra åren under 90-talet.

      Ingen av de du nämner känner jag något extra för, men In the Name of the Father hade nog haft en chans att komma med om jag hade sett om den.

      Sen är The Fugitive en sådan film som alltid funkar för egen del. Det är helt enkelt favoriten från året :)

      Radera
  2. Movies-Noir, you made my day!

    Kul med listor och jag ska snart återuppta mina egna årslistor. Jag lovar! Igen.

    1993 ser ut att vara ett bra år. Innan jag kommer hit måste jag se Nightmare before Christmas, det har jag lovat Sofia.

    Jag har bara sett Alive, Falling down, In the line of fire, Groundhog day och The fugitive.

    Alla fem är bra, framför allt Falling down, Groundhog day och The fugitive. Men den sistnämnda kommer nog inte på första plats hos mig.

    Jag har aldrig sett Schindler's list. Jag såg Seinfeld-avsnittet då de pratar om den istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Alltid uppskattat med listor, och jag vet att du speciellt gillar dessa årslistor :) Får se hur det blir under festivalen bara. Kanske blir en liten paus igen.

      Schindler's List tycker jag absolut du ska, ja måste se. Hade jag valt bästa film och inte favorit, då hade den förmodligen hamnat i topp detta år.

      Ska bli kul att se fler av dina listor. Men man ska inte stressa med dem...

      Radera
  3. Häpp häpp, där drar du om mig i list-"racet"! Jag har skjutit på just 1993 ett bra tag, då jag inte tyckte att jag sett tio riktigt bra filmer från det året. Nu har jag kommit ikapp lite granna, så min lista dyker upp inom en snar framtid. Tror jag.

    Kul att Groundhog Day kom med på din lista. Utan att avslöja för mycket så kan jag ju säga att den är med i toppstriden på min med. Det har varit en personlig favorit i många år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Emil: Ja, det var ju dina listor som inspirerade mig från första början. Alltid intressant att se vilka som dyker upp på dina listor då vi har lite olika filmsmak, men även kan gilla samma lite mindre filmer.

      Groundhog Day har jag alltid gillat och den hade lika gärna kunnat vara i topp om jag skulle se om den.

      Radera
  4. '93 känns som ett något svagare 90-talsår tycker jag. Nåja, jag bjuder på en topp 3... :)

    1. Frihet - Den blå filmen (Frankrike)
    2. Sonatine (Japan)
    3. Carlito's Way (USA)

    SvaraRadera
    Svar
    1. svartnoir: Jo, jag håller med dig - 1993 var lite svagare än många andra år under 90-talet, men ändå med flera fina filmer.

      Radera
  5. Har sett alla förutom nr 10 o 9. ganska stabila filmer men kanske inte ngn minnesvärd höjdare. S.S o Schildlers list är nog den enda av filmerna som jag ogillar på listan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ingen femma detta år, jag håller med. Men trots allt ett par bra filmer.

      Alive borde du se. Skulle kunna klättra om jag såg om den.

      Jaså, Schindler's List gick inte hem hos dig? Är inget Spielberg-fan, men tycker den är stark och bra. På den tiden han fortfarande gjorde kvalité som håller än idag.

      Radera
  6. Episkt att du har Jagad på förstaplats, det gillar jag. Alive borde jag haft med bland bubblarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magnus Carling: Ja, Jagad har jag alltid gillat och varje gång jag ser den är jag fast i filmen. Men vi får se nästa gång jag ser om den om den fortfarande håller så fint att den kan hålla den utmärkta Carlito's Way bakom sig.

      Radera
  7. Vilken kanonår 1993 är! Vi har inte många överlapp men å andra sidan fanns det typ 30 filmer jag hade kunnat ha med på listan.

    Kul med Jagad som etta! Jag blev dock lite förvånad att Jurassic Park inte fanns med på din lista ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Inte alls ett dumt år med många fina filmer och några toppfilmer. Dock ingen femma som det fanns gott om andra år under 90-talet (även om det är flera starka fyror på listan).

      Jurassic Park är bra, men har aldrig varit en favorit. Den tappar lite för mycket och den är lite för barnvänlig för min smak. Kanske att jag ändrar uppfattning framöver ;)

      Radera
  8. My list in
    http://canonmovies.blogspot.com.es/2014/02/year-1993-top-10-films-by-angusfly.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. ANGUSFLY: Thank you for your list! I'll be checking it out for sure.

      Radera
  9. Du är den enda förutom jag som verkar fatta hur stor Schindlers list är. Lite förvånad att Jagad kommer etta. Jävligt bra. Men visst, det beror väl på vilka perspektiv man har. Tror jag har sett den för många ggr, lite söndertittad. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. David: Har inte hunnit titta på de andra listorna än, men det var överraskande att andra inte uppskattar Schindler's List så mycket. Helt klart en toppfilm, även om det inte är en film man känner för att se alltför ofta ;)

      Radera
  10. Stabil lista!
    A Bronx Tale är faktiskt rejält underskattad!

    Kul med Clintan här också! Det är du och jag uppenbarligen...?
    Men Carlitos...hm...tja..den var underhållande till viss del...men ganska dussintillverkad ändå...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Tack, klart man bjuder på en stabil lista - som vanligt ;)

      Ja, A Bronx Tale är mycket bra. Såg om den för inte alltför länge sen och den var bättre än jag trodde.

      Carlito's Way är mycket bra, det tycker jag helt klart. En av De Palma's mest lyckade filmer.

      Radera
  11. Som redan konstaterat -- ett superfilmår! Ett annat år hade nog alla dina listfilmer som jag lämnade därhän hamnat på tio i topp...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Helt klart ett jämnt år med bra bredd. Sen kanske topparna inte är lika höga som de allra bästa åren på 90-talet. Men som sagt, bredden är det inget fel på.

      Radera
  12. Mina 10 favoriter från 1993:
    10 Wayne's World 2
    09 Demolition Man
    08 Sniper (Tror denna och First Blood var första actionfilmerna jag såg när jag var liten. Skönt djungelsmyg)
    07 In The Line Of Fire
    06 The Fugitive
    05 Hot Shots! Part Deux
    04 Falling Down
    03 Cliffhanger (Fint år för Sly detta)
    02 Schindler's List (Väldigt bra. Kan inte påstå att jag vill se den igen dock)
    01 Jurassic Park (Given etta som håller fantastiskt bra fortf.)

    Bubblare: Dazed and Confused, Last Action Hero, Batman: Mask of the Phantasm, The Pelican Brief, Red Rock West, The Good Son, Tombstone, Sunes sommar, The Firm

    Sämst: The Age Of Innocence (Nepp, denna funkade inte för mig)

    Alive - Aldrig sett men det kan säkert bli aktuellt.
    Groundhog Day är bra. Men bara runt plats 25 för mig.
    Carlito's Way - Inte sett men intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H:

      10. Sett eller inte sett, det är frågan. Har iaf inget minne av den.
      9. Ganska underhållande, men inte någon toppfilm.
      8. Inte sett sen jag var liten. Tveksam till om den är/var särskilt bra.
      7. Kvalitetsfilm där Malkovich är oförglömlig.
      6. Klassfilm som jag alltid dras in i.
      5. Väldigt länge sen jag såg denna och den första.
      4. Bra rakt igenom och kul att se en lite annorlunda Michael Douglas.
      3. Klart underhållande blockbuster, men inte listvärdig för egen del.
      2. Sant, det är en sån där film man inte ser om så många gånger. Men bra är den.
      1. Har aldrig tyckt den är SÅ bra. Tappar lite för mycket, men visst var den bra när den kom.

      The Age of Innocence må inte vara en av Scorseses bästa, men jag gillade trots allt detta kostymdrama.

      Alive funderar jag på att se om.
      Groundhog Day är riktigt bra. Alltid gillat den och den funkar fortfarande trots flera tittar.
      Carlito's Way är ett måste, inte minst som du verkar gilla De Palma. En av hans bästa.

      Radera
    2. Största skälet att jag inte sett Carlito's Way och Scarface är för att det känts som filmer som Pacino överspelar sönder. Men det är inte så farligt kanske?

      Radera
    3. LJH H: Pacino är utan tvekan mer återhållsam i Carlito's Way. Men båda filmerna tycker jag är måsten. Personligen älskar jag Scarface. Karaktären kräver att Pacino tar ut svängarna i den.

      Radera
    4. Ålrajt, jag får försöka se dom så småningom.
      Men du vet so many movies, so little time. ;-)

      Radera
    5. LJH H: Jo, jag vet. Men, dessa två tycker jag ska vara högprioriterade ;)

      Radera