torsdag 24 januari 2013

Mina favoritfilmer - 1991

Inte alls lätt att välja bland toppfilmerna då man har tre riktigt bra filmer att välja mellan. Där bakom blir det inte särskilt mycket lättare att rangordna och det är inte heller samma fina kvalité på filmerna, men trots allt bra filmer.

På topp tio återfinns filmer från:

10 USA

Uppdatering: Plats #5 (One False Move) tas bort från listan och flyttas till år 1992. In på listan kommer istället Grand Canyon på plats #10. 27/3-15

Uppdatering: Plats #1 (Terminator 2: Judgment Day) flyttas ner till plats #2, vilket gör att The Silence of the Lambs går från plats #2 till plats #1. Även plats #5 (Cape Fear) byter plats med plats #6 (Frankie and Johnny). 15/9-15

Uppdatering: Plats #10 (Grand Canyon) flyttas upp till plats #5. 2/11-20

Uppdatering: Defending Your Life tar sig in på plats #8 och Europa åker ur listan. 23/7-22#10 29th Street (George Gallo)Den sanna historien om otursförföljde Frank Pesce som ändå är världens lyckligaste man. Han lyckas alltid hamna i udda situationer men blir den första vinnaren av New York State-lotteriet och vinner 6 miljoner dollar.

En varm och mysig film full av värme. Att det hela är verklighetsbaserat gör det ännu trevligare. En dramakomedi med hjärtat på rätt plats.


#9 The Indian Runner (Sean Penn)Efter en kort Vietnamtjänstgöring och en fängelsevistelse återvänder den oförbätterlige slarvern, familjens svarta får, Franky Roberts till Nebraska med en rad våldsamheter bakom sig och med sin flickvän Dorothy. Hans bror, den lokala polisen Joe Roberts, är en man som vigt sitt liv åt att ta hand om hustrun och sonen och att göra Franky till en ansvarsfull man. De hör ihop genom blodsband, men står långt ifrån varandra på grund av ömsesidig misstro och bristande förståelse. Franky och Joe hamnar i en bitter kamp om ledarpositionen i livets ständigt pågående strid.

Sean Penns regidebut är i sina bästa stunder oerhört stark och kraftfull med utmärkt skådespeleri av främst Viggo Mortensen. Den går dock på sparlåga lite för ofta, men är en film med stor potential.


#8 Defending Your Life (Albert Brooks)Reklammannen Daniel Miller börjar precis trivas med sitt liv när han råkar ut för en bilolycka och åker raka vägen till en plats kallad Jugdment City. Där ska han genomgå en rättegång om hans liv, för att se om han ska till himlen eller måste återfödas på jorden.

Albert Brooks står för regi, manus och huvudroll i denna feelgood-film där han måste försvara sig och sitt liv för att kunna gå vidare till himlen.


#7 Cape Fear (Martin Scorsese)En nyutsläppt fånge gör livet surt för advokaten som några år tidigare inte lyckades få en frikännande dom. Han börjar med att bekanta sig med advokatens dotter.

Scorseses remake på 1962 års film med samma namn är inte lika bra, men är lite annorlunda och går lite sin egen väg. De Niro är skrämmande bra som ond och Scorsese ger filmen ett effektfullt yttre.


#6 Frankie and Johnny (Garry Marshall)Johnny släpps ut ur fängelset och får jobb som kock på en snabbmatsrestaurang i New York. Där jobbar servitrisen Frankie och han blir förälskad. Tillsammans försöker de två ta sig ur sin ensamhet.

Romantiskt drama som funkar bra mycket p.g.a. sina två stjärnor - Michelle Pfeiffer och Al Pacino. Ett stort plus att filmen handlar om lite äldre människor och hur kärleken inte alltid är så enkel.


#5 Grand Canyon (Lawrence Kasdan)En samling människor vars liv påverkas när deras vägar korsas i den splittrade staden Los Angeles. Filmproducenten Davis, bilbärgaren Simon, advokaten Mack, hemmafrun Claire - alla behöver förändra något och alla bär de på något som kan förändra...

Innan Magnolia (1999) och Crash (2004) kom denna lilla, stora film med mycket hjärta där flera karaktärer och historier kolliderar.


#4 The Man in the Moon (Robert Mulligan)Då familjen Foster med den 17-årige sonen Court flyttar tillbaks till granngården, blir grannen, den 14-åriga Dani, förälskad för första gången samtidigt som hennes äldre syster Maureen finner den sanna kärleken.

Överraskande bra romantiskt drama där en 14-årig Reese Witherspoon slog igenom med dunder och brak i sin debutroll. En film som har mer under ytan än vad man först kan tro.


#3 JFK (Oliver Stone)En åklagares kamp för att finna sanningen bakom mordet på president John F. Kennedy visar sig snart vara en till synes omöjlig uppgift. Högt uppsatta människor, varav vissa fortfarande är beredda att berätta vad de vet, grillas hårt av den undersökande åklagaren, och även om många år gått samlar han upp all information han kan för att kanske slutligen kunna lägga fram bevis som talar för sig själva. Bevis som kan berätta vad som verkligen hände den dagen då USA:s president blev mördad.

Jag har alltid varit svag för konspirationsfilmer och det här är inget undantag. En storfilm som träffar rätt på flera plan och har det mesta man kan önska sig av denna typ av film.


#2 Terminator 2: Judgment Day (James Cameron)Sarah Connor har en son i tonåren, John. När John i en framtid är vuxen kommer han att framgångsrikt leda kampen mot de onda - maskinerna. Enda chansen för ondskans makter att segra är att skicka en cyborg, T-1000, tillbaka i tiden och döda John när han är ofarlig som barn. Samtidigt sänder de goda en Terminator som ska stoppa cyborgen.

En riktigt bra film, även om jag föredrar originalet. Man vill trots allt se Arnold som ond. Men det är en häftig åktur man bjuds på och som actionfilm finns inte många bättre.


#1 The Silence of the Lambs (Jonathan Demme)Clarice går på FBI-akademien när hon rekryteras i jakten på en seriemördare som inte bara dödar sina offer - han flår dem dessutom. Till sin hjälp har hon den fängslade psykiatern Dr. Hannibal Lecter som blivit ökänd för att äta upp sina offer.

En thriller i absoluta toppklass och det skulle kännas tufft att inte ha den överst på listan. Tät och välspelad rakt igenom, med oförglömliga prestationer av Anthony Hopkins och Ted Levine (som "Buffalo Bill").


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Backdraft
Boyz n the Hood
Clearcut
Dogfight
Europa
Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse
The Last Boy Scout
Night on Earth
Point Break
Proof

---

Sämsta filmen: Nothing But Trouble

Oj, den här vill man bara glömma. Riktigt usel är den.


Största besvikelsen: Barton Fink

Bröderna Coen brukar övertyga med den här sortens filmer, men den här nådde inte ända fram hos mig.

26 kommentarer:

 1. Detta är ett filmår som jag knappt konsumerat alls. Jag har bara sett 6, 2, 1. Gillar inte Cape fear men Silence och T2 är ju bra såklart. Är inte speciellt sugen på någon av de övriga heller. Sorry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Du har ju sett de två bästa från året, men nog finns det en del intressant på listan som du säkert skulle gilla. Just "The Man in the Moon" vore intressant att se vad du tycker om. Även "Frankie and Johnny" är en film jag tror du borde gilla.

   Radera
  2. Ska hålla The man in the moon på radarn, men F+J lär nog dröja, både Al "Wohaaa" Pacino och Michelle "isbiten" Pfeiffer i samma film!? Hua, brrrr.

   Radera
  3. Henke: Haha, just det du är en av de som inte uppskattar Al. Nej, då är det kanske inte första filmen man vill se (även om båda är bra och spelar realistiskt).

   Radera
 2. Här var det inte mycket jag hade sett. Terminator 2 of Silence of the Lambs är förstås riktigt bra filmer. Cape Fear är jag också glad för; tycker den är snäppet bättre än originalet, främst tack vare Nick Nolte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emil: Intressant att du och Henke verkar ha sett exakt samma tre filmer ;) Har svårt att bestämma mig för vilken jag gillar bäst av originalet och remaken på Cape Fear. Båda har sina starka och svagare sidor. Minns att jag nog gillade slutet mer i originalet t.ex.

   Radera
 3. Har sett sex av de tio och blir möjligen nyfiken på Reese också. Trots att T2 är en av de bästa actionfilmerna någonsin röstar jag ändå på Fisher King men där går ju våra åsikter isär... Däremot förstår jag inte hur varken Delicatessen eller La double vie... ens fick ett hedersomnämnande. Naked Lunch? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Reese (The Man in the Moon) ska man bli nyfiken på, det tycker jag.

   Delicatessen och Naked Lunch har jag inte sett så de faller bort, tyvärr. Har dock en känsla av att de inte skulle komma med på listan då det inte känns som min typ av film.

   La double vie de Véronique, nej den blev jag inte riktigt klok på, tyvärr.

   Radera
 4. Har sett alla förutom 10. 9 och 4. Håller med om ettan och tvåan på listan - mycket bra filmer. Vill minnas att jag gillade One false move.
  JFK o Frankie & Johnny säger jag mnjae till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Som jag sagt tidigare, tror 4:an (The Man in the Moon) skulle kunna gå hem även hos dig. Men topplaceringarna är det inte så mycket snack om (förutom vilken ordning man tar dem i).

   Radera
 5. Har fortfarande inte tagit mig an Reese... Annars känns det som om din lista skiljer sig en del i de nedre regionerna med våra andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tycker de tre topplaceringarna är relativt givna. Annars är det en del lite mindre kända filmer, men som uppenbarligen lämnat en del avtryck.

   Radera
 6. Grand Canyon är ju riktigt najs. Den borde kanske varit en bubblare hos mig... Jag tar nog och uppdaterar min bubblarelista! :)

  Har fortfarande inte sett The man in the moon men den ligger där i kön och skvalpar någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, Grand Canyon med Steve Martin, Kevin Kline och gänget, det är en fin liten film.

   The Man in the Moon hade jag inte tippat skulle hamna så högt när jag tog mig an den, men det blev en ganska given fjärdeplats.

   Radera
 7. En till alltså som är svag för Stone och hans konspirationsteorier! Gött! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, självklart är man lite svag för den. Tycker dock den tappat en del genom åren. Tidigare slogs den om topplaceringen. Nu känns den istället stabil där på sin tredjeplats.

   Radera
 8. 29th street hamnade direkt på min ska-se-lista! Tack för tipset!
  Kul att se The man in the moon på någons lista, jag tyckte den var bra men inte riktigt listvärdig. Reese Witherspoon är däremot lysande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Som vanligt kan jag rekommendera samtliga filmer på listan. Sen är det upp till smak :)

   Jag föll för The Man in the Moon. Kanske för att jag inte förväntade mig en sån typ av film. Eller så var den bara bra ;)

   Radera
 9. Europa var ett minst sagt överraskande val. Själv hatade jag den när jag såg den. ;)

  https://jojjenito.wordpress.com/2011/06/06/europa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Det är trots allt Lars von Trier så jag kan förstå om den inte föll dig i smaken. Jag gillade den iaf när den sågs, även om jag inte skulle kalla den för en favoritfilm.

   Radera
 10. Har än inte betat av dina föslag men Europa borde jag se då jag oftast uppskattar Trier. Grand Canyon minns jag som relativt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, det är ganska givet att du borde ta dig en titt på Europa.

   Grand Canyon är en gemytlig och mysig liten film värd en titt.

   Radera
 11. Mina 10 favoriter från 1991:
  10 City Slickers
  09 The Last Boy Scout
  08 White Fang
  07 My Girl
  06 The Silence of the Lambs
  05 Hot Shots!
  04 Terminator 2: Judgment Day
  03 Robin Hood: Prince Of Thieves (Trevligt äventyr. Alan Rickman är magnifik)
  02 The Naked Gun 2 (Min favvo i trion)
  01 JFK (Härlig konspiration som trots längden aldrig blir tråkig)

  Bubblare: The Addams Family, Fried Green Tomatoes, V.I. Warshawski, Toy Soldiers

  Sämst: Hudson Hawk

  The Man In The Moon såg jag för ca 5 år sen men jag kommer inte ihåg mycket så den gick nog inte hem iaf.
  Cape Fear kan jag tänka mig se och kanske Grand Canyon för att det är Kasdan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H:

   10: En skön västernkomedi med en bra Jack Palance och Billy Crystal.
   9. Tycker denna funkar bra, lite underskattad kanske.
   8. Ej sett, tror jag. Kanske sett någon gång för länge sen. Gillar Never Cry Wolf (1983) så denna ska jag kolla in.
   7. Faktiskt inte sett, även om jag velat kolla in den. Det är Culkins medverkan som gör att det tagit emot.
   6. Klassiker och fortfarande toppklass trots flera omtittar.
   5. Behöver se om, men blir kanske lite för mycket (?).
   4. Riktigt bra action, men kanske lite för mycket humor och ungen stör en del.
   3. Jo, jag gillar denna sortens äventyr. Inte en favorit, men funkar att se om.
   2. Leslie Nielsen är skön i dessa filmer. Tror nog ändå ettan är favoriten, men den har man sett så många gånger.
   1. Håller med, gillar konspirationsfilmer och denna är en av de bättre. Kanske att den tappat lite genom åren, men blir alltid sugen på att se om den med ett par års mellanrum.

   Väldigt länge sen jag såg Hudson Hawk, men är benägen att hålla med dig om att den inte är bra. Fast vet att en del verkligen gillar den.

   Intressant, för The Man in the Moon överraskade bara positivt på mig. Inte som jag hade trott och ganska gripande faktiskt.

   Cape Fear ska ses (även originalet från 1962 som inte får missas). Grand Canyon är allt sevärd. Mysig liten film som får en att tänka lite.

   Radera
  2. Culkin är rätt nedtonad i My Girl och det är ju flickan som har den största rollen som hon sköter mycket bra.

   När jag såg Man in the Moon hade jag precis pajat nyckelbenet så jag var lite dimmig ett tag där. ;-)

   Radera
  3. LJH H: Ok, det låter lovande med My Girl. Ska försöka kolla in den inom en snar framtid.

   Aj då, inte optimalt så klart.

   Radera