fredag 26 april 2013

The Last StandTitel: The Last Stand
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: Kim Jee-woon
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Peter Stormare, Luis Guzmán, Eduardo Noriega, Harry Dean Stanton

Handling: Ledaren för en drogkartell rymmer från häktet och ger sig av mot Mexikogränsen, där en sheriff och hans oerfarna män kommer i hans väg.

Omdöme: Det första man ska ha klart för sig är vem som ligger bakom filmen. Det är ingen dussinregissör, även om han här gjort sin första Hollywoodfilm. Kim Jee-woon har tidigare bl.a. gjort A Tale of Two Sisters (2003), A Bittersweet Life (2005) samt I Saw the Devil (2010), där jag personligen gillar de två sistnämnda mest. Men det här är en annan typ av film - lättsammare och mer actioninriktad.Det här är en ren actionrökare från den gamla skolan skulle man kunna säga. Varför? Jo, för man blandar mycket action med humor som får en att skratta, som gör att man har överseende med brister i handlingen. Klarar Arnold Schwarzenegger fortfarande att spela actionhjälte? Faktiskt så funkar han bra. Han behöver dock inte dra hela lasset vilket nog bara är ett smart drag. Men när det kommer till kritan så gör han vad som krävs.Filmen är upplagd så att man får två historier att följa som till slut sammanstrålar till en. Den ena följer sheriffen Ray Owens (Schwarzenegger) i en sömnig gränsstad. Han har tidigare jobbat och varit framgångsrik som narkotikapolis i Los Angeles, men tröttnade på storstadslivet. Nu misstänker han dock att något stort är på gång när den kriminelle Burrell (Peter Stormare) har något i görningen. Samtidigt ska FBI med agent John Bannister (Forest Whitaker) i spetsen förflytta kartelledaren Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) när ett flyktförsök utförs och jakten är igång.Filmen bjuder på två saker som gör det här till en lyckad och klart underhållande film. Det ena är karaktärerna som för det mesta bjuder på skön humor. Roligast är nog Forest Whitaker som FBI-agenten och Luis Guzmán som är en av sheriffens män. Whitaker är mest hela tiden förbannad eftersom han klantar till det mesta, medan Guzmán har en skönt avslappnad stil som passar bra i en sömnig gränsstad. Och inte blir det sämre av att han är lite av en fegis som nog helst av allt tar en siesta.Den andra saken som funkar bra i filmen, vid sidan av humorn, är dess actionscener. Det är välkoreograferat och oftast snyggt filmat. Regissören Kim Jee-won har tagit med sig cinematografen från A Bittersweet Life och det märks att det är någon som kan sitt foto. Man bjuds helt enkelt på ett bra paket som funkar på det stora hela och mer känns som action som det brukade vara.Att filmen inte riktigt lyckas hålla hela vägen är lite synd, men inte helt överraskande. Det är egentligen så att själva upplösningen, eller 'The Last Stand' som kommer i filmen, inte riktigt lyckas lyfta, snarare tvärtom. Det blir lite mer ordinär action. Ett problem är även att kartellkungen spelad av Eduardo Noriega inte är särskilt bra. Han känns som det svagaste kortet i leken, så när han får större utrymme medan Forest Whitaker får ta ett kliv tillbaka förlorar filmen lite av sin charm. Men det är ändå en mycket underhållande film i genren och den gör inte bort sig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Den här man ju läst lite om!
  Kan det vara så att man vill närma sig den gamla 80-talsaction-stilen lite...?

  Och krydda med ikonen Arnie... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Det är åtminstone inte helt fel. Arnold ÄR ju för gammal för att spela actionhjälte, men här får han lagom att jobba med. Sen tror jag en del av humorn är hans påhitt då det påminner en del om hans gamla filmer. Glimten i ögat, men ändå ganska seriös.

   Bättre än t.ex. Machete och liknande där det inte riktigt funkar.

   Radera