torsdag 30 maj 2013

Mina favoritfilmer - 2012

Såg länge ut att bli ett relativt svagt år utan så många toppfilmer. Man bjuds dock på lite mindre kända filmer som sticker upp och övertygar från alla världens håll. Ettan var given tills en uppstickare dök upp och utmanade rejält.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
2 Danmark
1 Mexiko
1 Paraguay
1 Frankrike

Uppdatering: Plats #10 (Ve stínu) tas bort från topp tio och ersätts med The Iceman som placerar sig som #3. Teddy Bear och 7 Boxes byter även plats (plats #5 och #6). 11/9-13

Uppdatering: Plats #10 (Silver Linings Playbook) tas bort från topp tio och ersätts med Mud. 23/3-14


#10 Mud (Jeff Nichols)Två 14-åriga killar lär känna en mystisk man som väntar på något på en liten ö i Mississippi-floden.

En film som växer och växer. Matthew McConaughey är mycket bra som den mystiske mannen och filmen har en fint berättad historia. Inte riktigt lika elektrisk som regissörens tidigare film Take Shelter, men fortfarande mycket bra.


#9 Jagten (Thomas Vinterberg)Lucas håller på att återhämta sig från sin skilsmässa. Han har ett bra jobb på den lokala förskolan, ny flickvän och julbesök av sonen Marcus väntar. Men julstämningen infinner sig aldrig på grund av en anklagelse mot Lucas...

Lyckas skapa ett realistiskt scenario som är svårt att skydda sig emot och motbevisa. Skådespelarna, med Mads Mikkelsen och den lilla flickan, lyfter filmen ett snäpp. Filmen lyckas få en engagerad och man ställer sig en hel del frågor under filmens gång.


#8 Rust and Bone (Jacques Audiard)Efter att ha fått vårdnaden om sin unga son, flyttar Ali från Belgien till Antibes i södra Frankrike för att leva med sin syster och hennes familj. Där träffar han späckhuggartränaren Stéphanie och deras relation fördjupas av oväntade skäl.

Mycket välspelat, men lite ojämn för att verkligen bli en toppfilm. Innehåller flera starka och lyckade scener som får en att känna. Huvudkaraktärerna är inte utan brister och det gör det hela mer autentiskt, även om det kan vara svårt att känna sympati.


#7 The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky)Den introverte förstaårsstudenten Charlie introduceras av sina nya vänner Sam och Patrick till den riktiga världen. Samtidigt kämpar han med personliga problem som hela tiden finns i hans huvud och som han försöker att bearbeta.

En ungdomsfilm som tar ett tag på sig att få en engagerad, men som övertygar och bjuder på en mysig känsla. Huvudpersonen känner man en del sympatier för vilket gör det extra spännande att följa hans resa.


#6 7 Boxes (Juan Carlos Maneglia & Tana Schémbori)17-åriga Victor bor i Asunción och drömmer om att ha en mobiltelefon och TV-apparat. Han går med på att leverera sju lådor i utbyte mot 100 dollar. Det låter som om inget kunde vara enklare, men de innehåller något som alla vill ha...

En av årets mest positiva överraskningar som bjuder på humor och ökande spänning. Har mycket hjärta och visar även att det finns en tanke med det hela, något som bara lyfter filmen.


#5 Teddy Bear (Mads Matthiesen)Dennis är 38 år och professionell kroppsbyggare men bor fortfarande hemma hos sin krävande och kvävande mamma. Inspirerad av sin morbror som hittat en vacker och snäll fru i Thailand, beger han sig dit för att söka lyckan. Han hamnar på sexturismens barer, där en natt med en blivande fru kostar 1000 kronor...

Dansk dynamit i form av detta lågmälda drama där man lär känna en supersnäll bodybuilder som söker kärleken. Finns mycket genuint i filmen och hur den är berättad. Frångår aldrig sitt koncept vilket gör att den håller från början till slut.


#4 After Lucia (Michel Franco)Efter mammans död flyttar Alejandra med sin pappa från en kuststad till en storstad. Där börjar hon i en ny skola. De vuxna lyser med sin frånvaro och efter ett fyllemisstag vänder sig klasskamraterna emot henne och snart är hon utlämnad till elevernas förakt och våldsamma nycker.

Smärtsamt äkta i sin skildring av mobbning och en film som både är viktig och som lyckas dra in tittaren allt mer. Ställer ett par intressanta frågor som låter tittaren tänka efter och det är svårt att inte bli påverkad av historien.


#3 The Iceman (Ariel Vromen)Den verklighetsbaserade historien om den kallblodige yrkesmördaren Richard Kuklinski som började döda folk åt maffian samtidigt som han försökte leva ett vanligt familjeliv.

Inte bara en i raden filmer om en yrkesmördare. Berättar sin historia på ett intressant och slagkraftigt sätt och har fina prestationer, inte minst av Michael Shannon i huvudrollen.


#2 The Place Beyond the Pines (Derek Cianfrance)Luke försörjer sig som motorcykelstuntman på ett kringresande tivoli. Livet får en ny vändning den dagen han får veta att han har en liten son med Romina, tjejen han övergav ett år tidigare.

Precis som regissörens tidigare film Blue Valentine lyckas filmen vara väldigt jordnära och känslosam. Vågad på sätt och vis, men berättar sin historia utan att se sig om. Allting fyller en funktion, med fin musik och bra prestationer.


#1 Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow)Historien om CIA:s tio år långa jakt på Bin Laden och det Navy Seal team som fick i uppdrag att söka upp och neutralisera terroristledaren. Baserad på fakta från den amerikanska arméns arkiv och hemliga dokument.

Välgjort, slagkraftigt och mycket sevärt. Regissören Kathryn Bigelow ska ha en stor eloge att hon inte vek ner sig, utan att hon istället på ett trovärdigt sätt visar vad som hände. Finns inte många svagheter med filmen utan det är ett mycket gediget hantverk som imponerar filmen igenom.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Chimpanzee
Disconnect
Kapringen
Silver Linings Playbook
Sinister
Skyfall
Ve stínu

---

Sämsta filmen: Passion

Vad håller Brian De Palma på med egentligen? En riktigt svag film på alla sätt och vis. Produktionen, skådespeleriet, handlingen, ja allt. Minns att filmen hade EN scen som gick an.


Största besvikelsen: The Master

Det blev en ännu större besvikelse med tanke på hur bra jag tyckte att den inledde. En av årets bästa filmer, tänkte jag då. Men det gick snart utför och till slut skakade jag mest på huvudet. Prestationerna fanns där, synd bara att manuset dribblande bort sig rejält.

14 kommentarer:

 1. Jag får be om att få återkomma om en sisådär tio år. Då har jag kanske hunnit se i alla fall hälften ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det låter som en plan ;) Själv känner jag mig ganska klar med året...

   Radera
 2. Oj, det var många nya titlar för mig. Jag har bara sett 9:an, 7:an och ettan.

  Vi har samma nummer 1 för året i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ok, då har du en hel del intressant kvar att se. En del mindre filmer på listan, och som vanligt ett par som sågs på festivalen, vilket alltid är kul.

   Radera
  2. Saknar Black's game dock... :)

   Radera
  3. Henke: Den var bra, men hamnade ändå utanför. En stark trea.

   Radera
 3. Kul att du äntligen fick ihop en 2012-lista, att du hittat tio filmer som platsade på listan ;D

  Tack för flera intressanta tips, jag ska absolut försöka se filmerna 10,5,4,3 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, det var tur att jag väntade för det dök ju faktiskt upp ett par trevliga filmer trots allt. Vad som verkade vara ett ovanligt svagt år blev inte så dåligt till slut. Men det var inte storfilmernas år för min del.

   Låter bra, även om det inte är de enklaste filmerna att få tag på. Tre av de fyra du nämner sågs på bio...

   Radera
  2. Jag sätter min tillit till Lovefilm.;)

   Radera
  3. Fiffi: Låter bra, även om det kan ta ett tag...

   Radera
 4. Har bara sett 9, 6 och 5 på listan men de flesta förutom nr 1 verkar vara intressanta speciellt 2,3 och 4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ah, så du har inte sett Zero Dark Thirty? Jag som trodde du såg den till slut, men det var kanske Argo? Förstår iofs om du väljer att inte se den om du inte brukar gilla den sortens film. Men vi är ganska många som tycker den var bäst från året så du missar kanske något.

   Radera
 5. Min topp 10 för 2012:
  10 Skyfall
  09 Seeking a Friend for the End of the World
  08 Ted
  07 American Reunion
  06 Argo
  05 John Carter
  04 The Dark Knight Rises
  03 Prometheus
  02 Mud
  01 The Perks of Being a Wallflower

  2 toppklassfilmer och en bunt med bra men inget märkvärdigt-filmer. Så ett rätt svagt år i mitt tycke.

  Bubblare: Django Unchained, Deadfall

  Sämst: Hit & Run, Dark Shadows

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten genomgång av din lista:

   10 - Ingen dum Bond och kan nog växa på mig med tiden.
   9 - Ej sett, men funderat på att se.
   8 - Rolig på sina håll, inte alls dum.
   7 - Ej sett, tröttnade på serien.
   6 - Oscarsvinnaren är ok, men ingen favorit.
   5 - Ej sett, inte jättelockad, men kanske värd en titt en vacker dag.
   4 - Lätt besviken på denna tredje del då det trots allt är en Nolan-film. Kanske växer vid omtitt.
   3 - Inte direkt dålig, men borde varit så mycket bättre och hade velat ta bort jättarna helt.
   2 - Jo, denna gillar jag. Lyfte lite till vid omtitt.
   1 - Aha, intressant med den som etta. En bra modern ungdomsfilm som jag också gillade.

   Alla jag har på min lista tycker jag (så klart) är bra filmer, men håller med om att det inte är så många riktiga toppfilmer som de flesta andra åren.

   Radera