torsdag 2 januari 2014

PredatorTitel: Predator / Rovdjuret
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: John McTiernan
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Jesse Ventura

Handling: En grupp kommandosoldater sänds för att rädda några diplomater som kraschat med sin helikopter i djungeln. Djupt inne i djungeln blir de slaktade av ett mystiskt rovdjur. De är inte längre jägarna - de är bytet...

Omdöme: Ah, en gammal hederlig actionrökare med Arnold Schwarzenegger - alltid ett kärt återseende. Regissören John McTiernan skulle året efter göra klassikern Die Hard (1988), men redan här visade han stor potential. Att placera ett gäng testosteronstinna män tillsammans i en djungel och få det att funka är inte så enkelt. Lägg till en skönt avslappnad stil och rappa repliker så har man ett lyckat koncept.Ett gäng kommandosoldater plockas in för ett farligt uppdrag. De anses som de bästa i branschen och leds av Dutch (Schwarzenegger). Deras uppdrag går ut på att ta sig in i den täta och ogästvänliga djungeln, lokalisera en försvunnen helikopter och dess besättning och sätta dem i säkerhet. När de hittar den kraschade helikoptern, inser de vad de befarat från början - de är inte ensamma. Problemet är bara att fienden dels består av gerillasoldater och dels av något okänt som smyger sig på dem och senare jagar dem en efter en.Det här är en film man snabbt kommer in i och det är för att man inte ödslar tid på några sidospår eller en uppbyggnad av karaktärerna i deras privatliv eller liknande. Man kastas istället in i hetluften med en gång och får på så vis hänga med när det händer. Alla har de klara karaktärsdrag, ja iaf de flesta. Det är kanske två som hamnar lite i skymundan redan från början, men det gör inget när de övriga är så starka personligheter.- "You're bleeding, man. You're hit." - Poncho
- "I ain't got time to bleed." - BlainDe sköna replikerna avlöser varandra och lättar upp stämningen, även om det är blodigt allvar när de tunga actionscenerna drar igång. Det är även spänt p.g.a. den okända faran, vilket gör att jägarna, som annars är kaxiga och coola, nu känner att de är de jagade. Det blir en skön resa man bjuds på och det spelar egentligen ingen roll att man sett filmen förr - den håller fint.Är det något man kan ha invändningar mot så är det mot slutet när rovdjuret blottar sig mer och mer. Nu tappar man lite av den där mystiken som jag tycker en sån här film tjänar på. Det är just det som gör en film som Alien (1979) så himla bra. Att man visar så lite som möjligt, vilket bara ökar spänningen. Nu är det här en lite annorlunda typ av film, men ändå. Trots denna invändning så är det här en skön 80-talare med allt vad det innebär.

"You're one UGLY motherfucker!" - Dutch

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

8 kommentarer:

 1. Kan inte annat än instämma och det gör ju tydligen Bronson också ;) Det som också var bra med Predator när man såg den första gången var ju att man trodde att man visste precis vart den var på väg och så blev det aliendjungelaction istället för krigsdjungelaction. Briljant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det som får det att funka så bra är att man får lite (eller mycket) av allt. Både krigsdjungelaction och aliendjungelaction. Det är full fart från början till slut och filmen håller fortfarande bra.

   Radera
 2. Godegud vilken testosteronbomb det här är. Banne mig om inte DVD-fodralet luktar pojkrumssvett. Men filmen är ju helt klart godkänd i all sin grabbighet. Fortfarande. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Arnold i toppform, så det är skönt att även filmen är det. Filmen är inte gjord för veklingar, om man säger så ;)

   Radera
 3. Denna är en nostalgi-film för mig också och jag välkomnar Bronson-märkningen på den.

  När jag såg den på bio var jag dock lite besviken med filmer som Terminator (1984) och Aliens (1986) som ledstjärnor. Denna nådde inte upp i deras nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hade inte varit helt fel att ha sett Terminator och Aliens på bio när det begav sig. Predator är inte på samma nivå som Terminator, men tycker personligen den kanske kan matcha Aliens. Smaksak...

   Radera
 4. Klart denna matchar Aliens. Predator har ingen gnällig Hudson i rollistan. Såg om den för ngn månad sen och klart filmen håller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag tycker nog allt Predator är bättre än Aliens. Däremot har den en bra bit till Alien ;)

   Radera