
Titel: RoboCop
Genre: Action/Kriminalare/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2014
Regi: José Padilha
I rollerna: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Jackie Earle Haley, Samuel L. Jackson
Handling: Detroit år 2028. I en stad som präglas av våld och kriminalitet återvänder en dödligt skadad polisman i skepnad av en mäktig varelse - till hälften människa, till hälften maskin, vars undantryckta minnen hemsöker och jagar honom.
Omdöme: Originalet RoboCop (1987) regisserades av duktige holländaren Paul Verhoeven. Vad som är noterbart med den även när man ser den idag är att den är ganska brutal och har några elaka och minnesvärda skurkar. Peter Weller som RoboCop är varken bu eller bä, vilket passar rollen bra då det inte handlar om skådespelaren.

I denna version är det Joel Kinnaman som axlar rollen. Självklart, tänkte jag. Nu får man ytterligare en träig skådespelare som bara är med ett tag innan RoboCop-skalet tar över och skådespelaren försvinner allt mer. Tveksamt var det även att få höra RoboCop prata svengelska, något som med all säkerhet skulle förstöra filmen. Till min förvåning blir så inte fallet. Vad jag inte visste var att Joel Kinnaman pratar i princip felfri engelska utan brytning. Hans pappa är nämligen från USA så det förklarar engelskan.

Hur funkar han då som RoboCop? Han gör inte bort sig. Det är svårt att se vem som skulle kunna göra något stort med rollen som den är om man ska vara ärlig. Han får mer att jobba med än vad Peter Weller fick i originalet. Eller åtminstone så är det en lite annan typ av roll. Han har mer känslor här känns det som. Sen tyckte jag Kinnaman lät väldigt likt Eric Roberts, mycket likt.

Filmen bjuder på en relativt fin rollista där Gary Oldman får den största birollen som Dr. Dennett Norton som skapar RoboCop och sedan utvecklar och underhåller honom. Michael Keaton och Jackie Earle Haley får stå för skurkrollerna och ska man vara ärlig så finns det ingen stark skurkkaraktär i filmen. Detta lyckades man mycket bättre med i originalet. Där hade man som jag minns det tre starka skurkar, vilket också gör skillnad för filmen.

För regin står brasilianaren José Padilha som tidigare bl.a. regisserat Tropa de Elite (2007), en bra film för övrigt. Här har han och manuset mest gått på säkra kort, tagit den enkla vägen. Det blir aldrig särskilt engagerande och efter ett tag lite tråkigt. Några actionfyllda sekvenser bjuds man på med mycket pang-pang. Men när det hela övergår i ett slags dataspelsliknande slagfält där RoboCop kan flyga/hoppa jättelångt och annat överdrivet, då blir det för mycket som inte funkar.

Jag kände för en bra actionfilm utan att ha några direkta förväntningar. Action får man gott om, men filmen har inga bra karaktärer, ingen handling att bli upphetsad över och inget nytt att komma med. Originalet är inte strålande, men fortfarande en mycket bättre film på alla sätt och vis. Man kommer nära karaktärerna och får en helt annan känsla när man ser filmen. Här fanns ingen speciell stämning någon gång. Även en sån sak som musikvalen kändes konstiga och gav inget. Det känns som man kunnat göra så mycket mer, gärna mörkare eller med mer humor för den delen. Nu blev det varken eller, inte mycket känslor åt något håll...
3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8
---
Vad andra tycker som sett filmen:
Jojjenito
Except Fear
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Nu ska vi se.... Du gav originalet 3,5 (på´t ungefär, eller hur?) så då tyckte du inte att denna film var ett totalfiasko om man jämför med första filmen? Men jag undrar vad man tyckt och tänkt om detta var den första RoboCop-filmen man såg? Jag måste ut och intervjua lite kids på stan känner jag ;)
SvaraRaderaFiffi: Ville ge den en tvåa direkt efter att filmen slutade, men den var ju inte direkt dålig om man jämför med en hel del annat. Originalet är fortfarande mycket bättre, men även annorlunda.
RaderaKul att du gillade Kinnaman trots dina farhågor. Jag kände samma oro innan men visste samtidigt att han hade varit med i amerikanska krimserien The Killing och en del andra filmer och fick höra av en annan Joel (Burman) på Wirströms att han hade amerikansk far så oron minskade.
SvaraRaderaHåller med om att det blev mest datorspel över actionscenerna.
Mm, skurken var blek, och han var nog bättre i originalet, ja.
Jojjenito: Ja, det var en positiv överraskning och även om rollen inte kräver så mycket av skådespelaren så gjorde han vad han skulle.
RaderaActionscenerna var egentligen det som förstörde filmen mest för egen del.
Skurken/skurkarna var klart bättre i originalet och gav filmen mer underhållning.
Din text är suverän! Du täcker ju in allt som var fel med filmen; inga känslor, inget engagerande, ingen humor, dåliga skurkar, dålig action etc, osv, med mera. Allt det där ger mig ett enkelt val i betygsättningen, men låt oss nöja oss med det. Betygsskalan har diskuterats på annan plats...
SvaraRaderaHenke: Jag tyckte ändå filmen funkade till en början och det överraskade mig. I genren var den inte usel så därför får den ett ganska ok betyg av mig trots allt.
RaderaSka troligen se filmen imorgon därför skummade jag bara av din text lite lätt. Jag anar att jag kommer tycka sisådär om filmen men det är tunnsått på bio f.ö så denna får duga i brist på annat.
SvaraRaderafilmitch: Det är god biounderhållning så bara man inte förväntar sig för mycket funkar det. Originalet vinner dock alla dar i veckan :)
Radera