torsdag 19 juni 2014

Mina favoritfilmer - 1988

Utan tvekan ett riktigt starkt år med flera bra filmer rakt igenom listan. Toppar gör en favoritfilm som alltid är lika trevlig att se om. Det är väl egentligen bara de två översta filmerna som känns givna på sina platser, efter det blir det klart mycket jämnare.

Observera att det var omöjligt att välja bort en elfte film, så det blir två filmer som får dela tionde platsen.

På topp tio återfinns filmer från:

10 USA
1 Frankrike

Uppdatering: Plats #9 (A Fish Called Wanda) och plats #8 (Mississippi Burning) byter plats. 25/3-15

Uppdatering: Plats #7 (Dangerous Liaisons) flyttas upp till plats #3. 17/12-15


#10 The Beast of War (Kevin Reynolds)



Afghanistan, 1981. Sovjetunionen är fast i ett blodigt och meningslöst krig med mujahedingerillan. Besättningen i en sovjetisk T-62 stridsvagn som kommit ifrån sitt förband hamnar i en dödlig katt-och-råtta-lek med en grupp frihetskämpar som leds av den unge Taj. Efter att den tyranniske tankbefälhavaren Daskal utplånat en fridfull afghansk bergsby sjunker stridsmoralen, och tankföraren Koverchenko drivs allt närmare gränsen för vad han kan stå ut med.

En lite bortglömd film som övertygar och visar en sida man sällan ser - den om en tankbesättning, rysk sådan.


#10 Working Girl (Mike Nichols)



Tess är en ambitiös sekreterare som är fast besluten att göra karriär inom New Yorks finansvärld. Men hon får den listiga Katharine - som dessutom är hennes chef - emot sig.

En mysig film som har mycket 80-tals känsla med musiken, frisyrerna, kläderna och atmosfären. En film man blir glad av och som tål att ses om med jämna mellanrum.


#9 Mississippi Burning (Alan Parker)



FBI utreder försvinnandet och de förmodade morden på tre medborgarrättsarbetare i amerikanska södern. Det kommer att handla mer och mer om relationen mellan svarta och vita, och där Ku Klux Klan tycks ligga bakom...

Starkt och välspelat sydstatsdrama. Kanske inte en film man ser om så ofta, men en bra och intressant film är det.


#8 A Fish Called Wanda (Charles Crichton)



Fyra mycket olika personer gaddar ihop sig för att utföra ett rån i London och senare lura av varandra bytet...

Genomgående rolig och underhållande komedi som blandar in brittisk och amerikansk humor. Kevin Kline stjäl showen med sin Oscarsvinnande prestation.


#7 Rain Man (Barry Levinson)



Hjärtlösa Charlie Babbitt förväntar sig en del av arvet efter sin avlägsna döda far. Men Raymond, hans institutionaliserade äldre bror, en bror han hittills varit ovetandes om, ärver hela förmögenheten. Raymond är autistisk med en begränsad mental förmåga inom vissa områden men med en genialisk gåva inom andra. När Charlie "kidnappar" Raymond, får de under resan tillbaka till Los Angeles lära sig en läxa om livet. Samtidigt som de övervinner varandras misstro bildas en stark förbindelse vid tankar på minnen, och en möjlig framtid tillsammans.

Man tänker alltid på Dustin Hoffman och hans prestation när man tänker på filmen, men Tom Cruise får inte glömmas bort då även han gör en bra prestation i en klart trevlig film.


#6 Frantic (Roman Polanski)



Dr. Richard Walker kommer till Paris med sin hustru. Han ska närvara vid en konferens, men hustrun försvinner från hotellrummet kort efter ankomsten. Hans enda ledtråd är fel väska som hustrun fick med sig från flygplatsen. Walker tar upp jakten.

Underbart stämningsfullt mysterium som man gärna ser om lite då och då. Harrison Ford passar perfekt och Polanski träffar rätt med det mesta.


#5 Le grand bleu / The Big Blue (Luc Besson)



Jacques Mayol och hans ständige rival Enzo Molinari är mästare i fridykning och har gjort en karriär av tävlingen som är den enda i sitt slag. Jacques livslånga fixering vid dykning kommer från hans ovanliga förbindelse med havet, medan Enzo frodas av utmaningarna av dess naturliga fara. På en av sina resor möter Jacques amerikanskan Johana Baker som blir attraherad av hans oskuldsfulla kvaliteter och följer honom genom Europa för att dela hans äventyr, triumfer och ultimata tragiska band med Enzo.

En vacker, känslosam och stämningsfull film man inte glömmer i första taget. En av de där Luc Besson-filmerna man måste se.


#4 Dirty Rotten Scoundrels (Frank Oz)



Lawrence och Freddy är två sol-och-vårare som upptäcker att det inte finns plats för båda på den lilla orten på rivieran.

Underbar komedi med ett härligt radarpar i Michael Caine och Steve Martin. Att det hela utspelar sig på den charmiga franska rivieran är också ett plus.


#3 Dangerous Liaisons (Stephen Frears)



Den iskallt manipulerande markisinnan de Merteuil vill hämnas på sin f.d. älskare genom att låta sin vän Vicomte de Valmont förföra hans blivande unga hustru. Men Valmont är mer intresserad av att tvinga den sköna madame de Tourvel att trots sin höga moral bli hans älskarinna. Han räknar dock ej med att bli förälskad.

Intrigerna är många och de bemästras av underbara skådespelare. Oförglömliga John Malkovich, Glenn Close, Michelle Pfeiffer m.fl.


#2 Die Hard (John McTiernan)



John McClane är en ensam snut med ynklig tjänstepistol mot tungt beväpnade terrorister som tagit över en skyskrapa. Hans hustru tillhör gisslan som skall ge skurkarna 600 miljoner dollar.

En av de bästa rena actionfilmerna som gjorts där Bruce Willis är som klippt och skuren för rollen. Funkar i alla väder och har även en minnesvärd huvudskurk i Alan Rickman.


#1 Midnight Run (Martin Brest)



Jack Walsh är en f.d. polis som numera jagar reda på brottslingar och får betalt för det. Han får i uppdrag att hitta Jonathan Mardukas. Men det visar sig bli aningen svårt att få med honom hem. Han har nämligen maffian, FBI och en av sina kollegor efter sig.

Klockren film från regissören till Beverly Hill Cop (1984) som blandar komedi med action. Minnesvärda prestationer och en härlig resa genom USA med non-stop underhållning.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Grave of the Fireflies
Spoorloos
They Live

---

Sämsta filmen: Deadbeat at Dawn

En film som är mer än en B-film - det är också en väldigt dålig actionfilm.


Största besvikelsen: Who Framed Roger Rabbit

Uppskattas av många, och jag gillar idén, men genomförandet är inte alls tillfredsställande.

12 kommentarer:

  1. Wow, åtta överlappar. Vi think alike-lika! :-D

    Det brukar ju vara större skillnad mellan våra listor.

    Midnight run är superskön och det är rimligt att den är på plats Etta. Jag har den högt också.

    Aja baja, två tior... Hur ska jag då göra i sammanställningen UÅBL-88? Är Working girl något högre än Beast? Eller ska de få 1/2 poäng var... Öppna inte denna ask med maskar, M-N! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Har inte hunnit kolla in andras listor, men ska göra det snart. Kul med så mycket överlapp!

      Jag vet, man ska inte ha två tior. Det var egentligen A Fish Called Wanda som ställde till det då den tog sig in när jag såg om den.

      För tillfället är det dött lopp så en halv poäng är de båda värda, om du vill.

      Radera
  2. Jodå en och annan överlappning och jag kan torrt konstatera att jag sticker ut med att vara den enda som inte uppskattar Die hard ;)
    Känner mer och mer att jag måste som Frantic - vill mannas att den började bra men att den tappade under andra halvan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Att inte gilla Die Hard hör till ovanligheterna, det måste man säga. Men allt kan inte gå hem hos alla.

      Frantic har jag sett många gånger och varje gång jag ser den blir jag nöjd. Jag tycker den är klart tillfredsställande, även under senare delen av filmen.

      Radera
  3. 6 överlapp och 2 bubblare. Bra!
    Jag håller verkligen med om Working Girl. Kanske jag skulle ha jackat upp den på min lista? Glad film!

    Willis högt upp här med! Kanoners!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Ja, det var inte alls illa. Känns som 1988 var ett år som hade många toppfilmer som många är överens om är bra.

      Radera
  4. Jaha, se Working Girl och Midnight Run samt se om Frantic borde tydligen stå på min ToDo... Annars är ju överlappen generellt ganska många, känns som fler än för 2009.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Den största skillnaden är ju min största besvikelse som hamnade högt på din lista. Men annars fanns det fler överlapp än vanligt :)

      Radera
  5. Hela fem överlapp, det var värst! ;) Jag är såklart glad över att se min favvis så pass högt upp som nummer 4 på din lista och din nummer 10 har jag inte ens sett. Däremot såg jag om din nummer 1 för inte så länge sedan men den recensionen kommer framåt höstkanten (och nej, jag behövde inte omvärdera min lista) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Le grand bleu kunde hamna på allt mellan plats 3 ner till 9. Men att det är en film för listan är helt klart.

      Midnight Run är en sån där personlig favorit som jag delat ut en femma till.

      Radera
  6. Mina 10 favoriter från 1988:
    10 Police Academy 5
    09 Red Heat
    08 Spoorloos
    07 Midnight Run
    06 Rain Man
    05 Frantic
    04 The Naked Gun
    03 Who Framed Roger Rabbit (Ingen besvikelse det här ju. ;-) Gillade den när jag var liten och tycker fortf. den håller)
    02 Mississippi Burning
    01 Die Hard (Får bli action i topp igen)

    Bubblare: Beetlejuice, Big, Scrooged.

    The Beast of War verkar intressant.
    Working Girl är bra även om jag inte är ett fan av Griffith.
    A Fish Called Wanda har inte blivit av att kolla på än.
    Dirty Rotten Scoundrels öppnar starkt men tappar fart en bit in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H: Tankar om din lista:

      10. Har nog sett en gång i tiden, men har inget minne av den.
      9. Skön Arnold-film. Lite underskattad kan jag tycka.
      8. Mmm, gillar denna, inte minst upplösningen som är klockren.
      7. En storfavorit.
      6. Stabil och bra film det här.
      5. En favorit som jag kan se om lite då och då.
      4. Harmlös komedi som kanske tappat lite med åren.
      3. Såg den aldrig som liten så det kan ha påverkat mig negativt.
      2. Bra, starkt och välspelat drama (gillar Hackman och Dafoe).
      1. Ja, den är svårt att inte ha den som etta.

      The Beast of War känns nästan mer europeisk än amerikansk.

      Samma här, inget Griffith-fan men här är hon bra och filmen är mysig.

      A Fish Called Wanda såg jag om för inte så länge sen och den är riktigt rolig.

      Dirty Rotten... har jag alltid gillat. Jo, den tappar nog lite på vägen, men älskar Caine/Martin här.

      Radera