torsdag 3 juli 2014

Deliver Us from EvilTitel: Deliver Us from Evil
Genre: Thriller/Rysare
Land: USA
År: 2014
Regi: Scott Derrickson
I rollerna: Eric Bana, Édgar Ramirez, Olivia Munn, Joel McHale

Handling: En New York-polis undersöker en serie vidriga brott med kopplingar till det ockulta.

Omdöme: Först och främst ska man inte blanda ihop denna spelfilm med den Oscarsnominerade dokumentären Deliver Us from Evil (2006). De har inget gemensamt. Denna film lär vara inspirerad/baserad på en New York-polis upplevelser runt ett fall som inte är likt något annat. Ett fall som han blir indragen i till upp över öronen.Eric Bana är en solid skådespelare och det här är en roll han hanterar utan problem. Det är svårt att glömma hans oförglömliga prestation i Chopper (2000), men varje gång man ser honom vill man se honom i en riktigt utmanande roll. Här spelar han Ralph Sarchie som tillhör en specialenhet inom polisen. Det är de som kallas till de mer svårlösta brotten/händelserna där de vanliga uniformerade inte kan hantera situationen.Snart är Sarchie helt uppslukad av ett fall där några ex-soldater är inblandade. De verkar ha blivit besatta av något vilket leder till ett blodbad runt om New York. Kroppar hittas döda, andra hittas i ett skick som placerar dem på mentalsjukhus. Sarchie blir snart själv påverkad av fallet där han hör och ser saker andra i hans närhet inte noterar. Genom specialprästen Mendoza (Édgar Ramirez) får han reda på att han har en förmåga att få kontakt med denna ondska och att det kan innebära livsfara för Sarchies hustru och sexåriga dotter.Personligen gillade jag detta bitvis, men inte fullt ut. Den blir som tur är aldrig dålig eller för överdriven, även om exorcism aldrig tilltalat mig och detta är inget undantag. Det hela börjar mer som en thriller i stil med Se7en (1995). Det är mycket regn filmen igenom och stämningen är mörk. Detta gillar jag helt klart och fallet inleder även intressant.Sen är det den andra sidan som jag hellre hade sett hade mynnat ut i något i stil med Jacob's Ladder (1990). Nu blir det istället fokus på besatthet och onda andar, vilket nog tilltalar vissa mer än andra. Själv föredrar jag en mer realistisk infallsvinkel, men ok, det här funkar det med och bjuder på en hel del pulshöjande scener.Regissören Scott Derrickson gjorde den klart tillfredsställande skräckfilmen Sinister (2012). Därför kändes denna klart lockande och man hoppades på något liknande. Han hade innan dess även gjort The Exorcism of Emily Rose (2005) som jag inte sett, men detta kan mycket väl vara en blandning av de två filmerna. För här bjuds man på exorcism och lite mer krypande thrillerstämning.Bana funkar som sagt bra. Han gör vad han ska och håller ihop filmen lite på egen hand när det behövs som mest. Édgar Ramirez känns inte helt klockren i början, men växer sakta in i rollen och blir bättre med tiden. Hans karaktär är dock lite för standardiserad. Svagast är dock karaktären Jane Crenna, en kvinna som blir besatt. Hon känns inte direkt skrämmande och spelas allt annat än övertygande av Olivia Horton. Däremot är hennes manliga motsvarighet Santino (Sean Harris) ganska så creepy i rollen som besatt ex-soldat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Skulle sett filmen igår men livet kom emellan. Ser bara på ditt betyg o den ser lovande ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hoppas den faller dig i smaken när du väl ser den. Den är inte för de svaga, den saken är säker ;)

   Radera
 2. Jag har tänkt på en grej med filmen hela dagen, kan inte riktigt släppa det... Det kunde ha blivit ett riktigt ballt mindfuck av det hela... Men skriver jag det här spoilar jag hela filmen så you´ve got mail, snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Intressant det där när man kommer på något med en film som förändrar allt. Fast i det här fallet fick jag ingen sådan känsla.

   Filmen hade helt klart kunnat bjuda på något minnesvärt som du är inne på. Då hade man inte glömt den i första taget ;)

   Radera