fredag 15 augusti 2014

Mina favoritfilmer - 1986

Ett klart trevligt filmår där man bjuds på det mesta av det bästa. Eller vad sägs om thriller, krig, komedi, sci-fi, skräck och mycket mer. Ganska bra bredd alltså. Ettan är given, lite av en personlig favorit.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Storbritannien
1 Västtyskland/Italien

Uppdatering: Plats #10 (Something Wild) tas bort från listan och ersätts med Top Gun. Mona Lisa och Highlander byter även plats (#8 och #9). 2/10-14

Uppdatering: Plats #5 (Aliens) byter plats med plats #2 (Platoon). 15/2-15

Uppdatering: Plats #6 (Der Name der Rose) flyttas ner till plats #8. 25/3-15

Uppdatering: Plats #7 (Mona Lisa) flyttas upp och byter plats med plats #6 (Ferris Bueller's Day Off). 6/8-15


#10 Top Gun (Tony Scott)Maverick är en skicklig jaktpilot. Vid ett möte med fientligt flyg, får hans routekompis panik. Maverick lyckas med nästan inget bränsle kvar hjälpa honom tillbaka till hangarfartyget. Routekompisen begär efteråt avsked och Maverick får dennes plats på Top Gun - en skola för de allra bästa av amerikanska flottans jaktpiloter. Detta blir upptakten till ett spännande äventyr med kärlek, humor och häftiga flygsekvenser.

En typisk 80-talare som lyckas charma med sin härliga känsla och stämning. Man hamnar rätt redan från första början. Svårt att överträffa den här typen av 80-tals känsla.


#9 Highlander (Russell Mulcahy)Det finns ett antal män i världen som är odödliga, bland annat den gode MacLeod och den ondskefulle Kurgan. I parallella handlingar skildras MacLeods liv som skotsk klanmedlem på 1500-talet och hans slutliga sammandrabbning med Kurgan i 1980-talets New York.

Det här ska egentligen bara inte funka, men på något sätt lyckas det gå hem hos mig. Kombinationen 1500-tal och 1980-tal är förvånansvärt lyckat och har man musik av Queen måste man visa lite respekt.


#8 Der Name der Rose / The Name of the Rose (Jean-Jacques Annaud)Munken William av Baskerville tillsammans med sin lärjunge Adso av Melk anländer till ett kloster. När de installerat sig ställs William inför frågan om han skall hjälpa till att lösa de mystiska mord som begåtts där.

Inte alls dum film som fångar tidseran på ett föredömligt sätt. Sean Connery känns klippt och skuren i huvudrollen och man får även ett trevligt mysterium där på klostret.


#7 Ferris Bueller's Day Off (John Hughes)Ferris Bueller är en självsäker tonåring som dessutom är expert på att skolka från skolan, utan att vare sig rektor eller föräldrar märker någonting. Nu ska han ta en fridag tillsammans med flickvännen och sin bästa vän men hamnar i oväntade äventyr samtidigt som rektorn anar oråd.

En av många bra ungdomsfilmer av John Hughes från 80-talet. Bjuder på det mesta man vill ha ut av en sån här film och får en alltid på bra humör.


#6 Mona Lisa (Neil Jordan)George, en hård men i stort sett godhjärtad smågangster, har nyligen blivit släppt från fängelset. I behov av ett nytt jobb blir han av sin boss satt som chaufför åt Simone, en dyr call girl. Till en början ogillar de varandra, men efter hand uppstår ömsesidiga känslor, och George börjar även se efter och skydda Simone alltmer...

En film som växer på en alltmer och där Bob Hoskins övertygar i huvudrollen. Kombinerar humor, kärlek, spänning och dramatik på ett övertygande sätt.


#5 Platoon (Oliver Stone)Året är 1967 i Vietnam, nära den kambodjanska gränsen. Hit kommer den 21-årige Chris för att tjänstgöra mitt i stridslinjen.

Har alltid varit lite svag för bra krigsfilmer och denna tillhör en av dem. Oliver Stone har alltid varit känd för sina politiska filmer och denna är inget undantag.


#4 The Fly (David Cronenberg)En smågalen vetenskapsman har kommit på en metod att förflytta saker från en plats till en annan genom en teleporteringsmaskin. Han testar den på sig själv, och av misstag råkar en spyfluga följa med vid överföringen vilket leder till att flugans gener sammanblandas med hans egna och en mutation påbörjas.

En riktigt bra prestation av Jeff Goldblum ger denna obehagliga film en extra dimension. David Cronenberg vet hur man skapar stämning och visar det utan tvekan här.


#3 The Hitcher (Robert Harmon)Jim är på väg från Chicago till Kalifornien när han gör misstaget att mitt i natten plocka upp en liftare som visar sig vara en psykopatisk mördare. Jim lyckas komma undan liftaren med blotta förskräckelsen. Dock visar det sig dagen efter att nattens mardröm endast har bytts mot en annan. En rad mord sker längs vägen han far och polisen misstänker Jim. Plötsligt jagas Jim såväl av polisen som den psykopatiske liftaren.

En sån där "liten" film med relativt liten budget, men mycket hjärta. Får aldrig nog av den och framförallt Rutger Hauer i en minst sagt minnesvärd skurkroll få hade gjort bättre.


#2 Aliens (James Cameron)Ripley hittas efter 50 år i rymden av ett bärgningsskepp. Väl tillbaka på Jorden får hon höra att ett antal kolonisatörsfamiljer numera lever på planeten där hon tidigare stött på "aliens". Man har emellertid tappat kontakten med kolonisatörerna, och skickar därför Ripley och en grupp marinsoldater för att eventuellt rädda överlevande men också för att potentiellt förinta "aliens".

Annorlunda än den första filmen där det med sin actionspäckade handling blir till en högoktanig filmupplevelse. Mer action och humor, lite mindre spänning, men det funkar utmärkt det med.


#1 Manhunter (Michael Mann)En psykopatisk seriemördare är lös och mördar en familj vid varje fullmåne. F.d. FBI-agenten Will Graham söks upp av sin gamla arbetsgivare som vill att han ska åta sig fallet. Graham som tidigare gripit Hannibal Lecktor söker upp denne i fängelset för att få hjälp att hitta seriemördaren.

En riktig favoritfilm som växt med tiden. En oerhört stämningsfull film som har det mesta en bra thriller ska ha. Med ett härligt 80-tals foto, bra soundtrack, bra karaktärer och prestationer blir det här en upplevelse man gärna återvänder till.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

At Close Range
Blue Velvet
Cobra
The Color of Money
Hannah and Her Sisters
I lagens namn
Morrhår och ärtor
Night of the Creeps
Something Wild
Stand by Me

---

Sämsta filmen: Kamikaze

En skum fransk film som inte direkt fick till det, trots lite Cronenberg/Videodrome-vibbar rent storymässigt.


Största besvikelsen: Down by Law

Omtyckt av många, men blev inte alls förtjust i den. Har allmänt lite svårt för Jarmusch stil.

20 kommentarer:

 1. 1986 är nästa årtal på G att lista för mig och några andra så jag väljer att inte syna din lista i sömmarna förrän jag fått i ordning min egen lista. Återkommer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ok, där ser man. Själv betar jag av listorna i ordning så denna var på tur :)

   Radera
 2. Jag säger som Fiffi: får be att återkomma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Låter bra. Blir intressant att jämföra med andra listor.

   Radera
 3. Ser man på, en Michael Mann-film har letat sig upp på plats 1? Du är en överraskningarnas man ;D

  Something wild var en trevlig film som jag minns det men jag tror det är en film som för egen del tjänar på att inte omtittas. Å andra sidan skulle nog både Liftaren och Plutonen kunna slåss om en plats på min lista om/när jag ser om dom.

  Det kom många bra filmer 1986! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ganska överraskande med filmen på första platsen med tanke på att det inte är någon av hans mest kända. Men visst, jag är svag för hans stil :)

   Liftaren och Plutonen är givna på listan. Just Liftaren blir nog bara bättre för varje gång man ser den.

   Radera
 4. 10 Bubblare var ett tag sedan jag såg
  9 Ej sett men verkar bra
  8 Mjnae intressant story men är inte så förtjust i delar av utförandet
  7 På min lista men som etta
  6 Bubblare
  5 För mycket gnäll och överspända soldater för att det ska funka helt ut för mig.
  4 - 2 på min lista
  1 Nope fann den trist

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Bara en osedd alltså. Håller annars delvis med om Aliens (#5). Den har tappat genom åren i jämförelse med Alien som bara blir bättre. En av orsakerna är några av karaktärerna och machostuket.

   Radera
 5. Fem överlapp! Gott så.

  Var inte så blown away av Manhunter men det var länge sedan jag såg den iofs.

  Största överraskningen var nummer 10 Something wild. Kände inte ens till filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, jag skrev precis inne hos dig och konstaterade fem överlapp. Inte alls dumt. Plus att din nummer 11 (Rosens namn) var nära.

   Manhunter är en personlig favorit som jag vet inte går hem hos alla. Men det står jag för ;)

   Something Wild och Mona Lista är de som jag var minst säker på för listan. För tillfället är de med, men när jag ser om några utanför listan kan de ramla ur. Dock två sevärda filmer.

   Radera
 6. Coolt att du placerade Manhunter på plats ett, jag tycker att den är bra men gillar nog remaken bättre. Tycker Röda Draken själv är rätt kass som skurk och jag fattade aldrig vad det var med den här röda tygmasken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus: Tack! Jag har alltid varit svag för Manhunter och Michael Manns stil. Red Dragon är inte heller dålig, men jag föredrar Manhunter som jag tycker skiljer sig mer från mängden. Den har bättre musik, foto, stämning, Will Graham känns mer "skadad", gillar Joan Allen mer än Emily Watson samt att Tom Noonan är mer skräckinjagande än Ralph Fiennes.

   Radera
 7. Säger återigen som de andra: borde förstås ha förväntat mig en Mann på första platsen. Men för att vara helt rättvis borde jag kanske se om den -- har mycket starkare minnesbilder från remaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Problemet med 1986 är att jag har många fyror med på listan, men endast en är mer än en fyra och det är Manhunter. Däremot kan en film som Plutonen växa lite till när den ses om.

   Manhunter har jag dock sett så många gånger att den tagit sig upp på förstaplatsen. En smaksak så klart.

   Radera
 8. Aliens är min favoritfilm, så den ska självklart vara på 1:a platsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke: Det är många som håller Aliens som den bästa filmen från 1986. Den brukade vara topp tre för egen del och jag klagar inte när den återfinns på förstaplatsen på andras listor ;)

   Har du en egen 1986-lista?

   Radera
 9. Kul att Manhunter får sig en cred såhär i efterhand. Det är nog en rätt underskattad rulle trots allt.

  Och Top Gun även här! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Finns mycket att gilla med Manhunter (i mina ögon). Men det är klart att det är svårt att inte ha Aliens på förstaplatsen.

   Ja, Top Gun växte vid senaste titten och var värd en plats på listan.

   Radera
 10. Mina 10 favoriter från 1986:
  10 Friday The 13th Part VI
  09 Critters
  08 The Great Mouse Detective
  07 Ferris Bueller's Day Off
  06 Jönssonligan dyker upp igen
  05 Aliens
  04 The Name Of The Rose
  03 Police Academy 3
  02 Platoon
  01 Stand By Me

  Bubblare: The Hitcher, Crocodile Dundee, Big Trouble In Little China.

  Top Gun och The Fly är ok men är inte aktuella för min lista.
  Highlander har jag bara sett första 30 på när den gick på tv och den verkade inte vara något för mig.
  Mona Lisa och Manhunter kan jag tänka mig att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Tackar ännu en gång för dina listor.

   10. Inte sett längre än till trean.
   9. Tror inte jag sett denna. Får kanske kolla in den.
   8. Ej sett, tack för tipset.
   7. Gillar den. Mysig ungdomskomedi.
   6. Ej sett.
   5. Ettan är oslagbar, men denna tvåa är riktigt bra den med.
   4. Gillar denna mysterium/thriller. Lite annorlunda.
   3. Sett någon gång, men blandar ihop med de övriga.
   2. Klassisk krigsfilm även om den kanske tappat lite med åren (fortfarande bra).
   1. Bra film, även om det inte är en personlig favorit.

   Både Top Gun och The Fly har växt när jag sett om dem.

   Highlander trodde jag inte heller att jag skulle gilla, men den visade sig vara riktigt skön (om än inte utan brister).

   Mona Lisa och Manhunter gillar jag verkligen. Två stämningsfulla filmer som sticker ut på olika sätt.

   Radera