torsdag 7 augusti 2014

Mina favoritfilmer - 1987

Det är väl framförallt filmerna på de tre topplatserna som höjer sig över mängden, men här finns flera trevliga filmer, många med skön 80-tals känsla. Noterbart är också att de flesta av dessa är sådana jag gärna återvänder till lite då och då. Och håller de i längden är de även värda en plats på listan.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Frankrike

Uppdatering: Plats #9 (Wall Street) tas bort från listan och ersätts med Fatal Attraction. 25/3-15

Uppdatering: Plats #10 (House of Games) tas bort från listan och ersätts med Best Seller. 23/10-20


#10 Best Seller (John Flynn)En författare, som också är polis, kontaktas av en lönnmördare som vill att han ska skriva en bok om sitt liv. En av stans mäktigaste företagsledare gillar inte idén och genast är båda indragna i ett dödligt spel.

Bra film det här med en klockren James Woods i rollen som torpeden. Bra samspel med Brian Dennehy som polisen/författaren. Mycket känsla i denna film och något underskattad är den allt.


#9 Fatal Attraction (Adrian Lyne)Dan Gallagher har allt en man kan önska sig. Framgång, pengar och en vacker fru. Ändå kan han inte motstå frestelsen att gå till sängs med den gåtfulla karriärskvinnan Alex Forrest. Dan uppfattar mötet som en tillfällig förbindelse, men den nerviga Alex blir som besatt av sin tillfällige älskare.

Michael Douglas och i synnerhet Glenn Close gör denna thriller till en nervkittlande upplevelse man gärna ser om med jämna mellanrum. Alex Forrest är en av de mest minnesvärda kvinnliga skurkarna någonsin.


#8 Beverly Hills Cop II (Tony Scott)Den hämningslöse Axel Foley har just lyckats nästla sig in i Detroits undre värld när hans bäste vän i Beverly Hills poliskår utsätts för ett mordförsök. Foley tar vid där vännen slutade, och med sedvanlig brist på finkänslighet vänder han upp och ned på lyxkvarteren och dess ljusskygga invånare. Skurkarna sitter dock inte overksamma utan inväntar tillfället att mura igen den besökande polisen en gång för alla.

Kan inte mäta sig med originalet, men trots allt en skön film i genren som lyckas spinna vidare på mycket av det som gjorde originalet så lyckat.


#7 The Princess Bride (Rob Reiner)Farfar sätter sig ner och berättar en saga för sitt barnbarn. Det är en klassisk saga som innehåller allt - en vacker prinsessa som fått reda på att hennes älskade har dödats, en prins som hon inte vill gifta sig med, en jätte, fäktning, kidnappning - och så kärlek förstås.

Ett mysigt äventyr där man bjuds på det mesta man kan önska sig av en sån här typ av film. Inte lika bra vid omtitt som när man ser den första gången, vilket är en liten svaghet.


#6 Au revoir les enfants (Louis Malle)Under den tyska ockupationen av Frankrike 1944 blir en ung pojke vid namn Julien evakuerad till en katolsk internatskola på landet. Dit anländer även Jean, en tystlåten pojke. Efter ett tag blir de två vänner samtidigt som flyglarmen ljuder.

Starkt och gripande franskt drama som berättar regissörens historia från hans uppväxt. Lågmält och gjort med mycket omsorg.


#5 The Untouchables (Brian De Palma)Al Capone styrde Chicago med järnhand. Ingen kunde komma åt honom. Ingen kunde stoppa honom. Tills Eliot Ness och några utvalda män beslöt sig för att få honom på fall med vilka medel som än krävdes.

Lite ojämn på sina håll men dess skådespelare håller hela tiden filmen på en hög nivå. Klassisk upplösning på en trevlig gangsterfilm.


#4 No Way Out (Roger Donaldson)Tom Farrell är en marinofficer som jobbar åt försvarsministern. På en fest träffar han ministerns älskarinna och blir kär i henne. När hon mördas måste han hitta ett sätt att avslöja mördaren och i en kamp mot klockan samtidigt försöka hindra att han själv blir misstänkt.

En smart thriller där Kevin Costner kommer till sin rätta. Funkar bra även när man sett den och vet vart det leder. En klart tillfredsställande kalla kriget-thriller helt enkelt.


#3 Full Metal Jacket (Stanley Kubrick)En berättelse om Vietnamkriget och om den omänskliga process som förvandlar människor till tränade mördare. Joker, Animal Mother, Gomer Pyle, Eightball, Cowboy och många fler hamnar i ett helvete till militärläger, förnedrade av den högljudde Sgt. Hartmann. En kompromisslös story som tar oss från den grundläggande träningen till den mardrömslika krigsföringen i Hue City.

Upplägget med att dela upp filmen i två delar gör att man i den första lär känna karaktärerna och går på djupet rent psykiskt. I den andra slängs man in i det brinnande kriget. En stark krigsfilm som är mer än så.


#2 Predator (John McTiernan)Djupt inne i Latinamerikas djungel blir ett team elitsoldater en efter en slaktade av ett mystiskt rovdjur. De är inte längre jägarna - de är bytet...

Arnold och gänget får utstå ett helvete i djungeln. Mycket action, spänning och en del bra effekter. Ganska brutal också, något som tillför lite extra till den täta, svettiga stämningen.


#1 Planes, Trains and Automobiles (John Hughes)Neal Page jobbar inom reklambranschen, och det enda han vill är att flyga hem till Chicago för att fira Thanksgiving med familjen. Men det enda som händer är att han drabbas av en massa elände. Elände som personifieras i Del Griffith - en högljudd, men ändå sympatisk säljare, som drar med sig Neal på en vansinnesfärd tvärs över landet. Det lär dröja innan Neal får hugga in på kalkonen...

"Those aren't pillows!" En härlig John Hughes-komedi som både har hjärta och hjärna. Steve Martin och John Candy är ett perfekt radarpar och det är en film som aldrig tappar sin charm. Detta är en komedi på mycket hög nivå.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Angel Heart
The Hidden
House of Games
Innerspace
Opera
RoboCop
Some Kind of Wonderful
Three O'Clock High
Wall Street

---

Sämsta filmen: Harry and the Hendersons

En gång räckte, ingen film man känner ett sug efter att se om.

Största besvikelsen: Der Himmel über Berlin

Efter regissörens två tidigare filmer Der amerikanische Freund (1977) och Paris, Texas (1984) kändes det som det fanns en hel del potential här. Hyllad på många håll, men tyvärr var det lite av en besvikelse.

22 kommentarer:

 1. Din sjua är min etta. Annars vet jag inte om Berlin blev så mycket av besvikelse, jag hade förväntat mig pretto och fick pretto ;)

  För min del skulle exempelvis Good Morning Vietnam, Prince of Darkness och Dirty Dancing också kunna tävla om listplats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: När jag såg sjuan (The Princess Bride) första gången var den helt klart topp fem. Men den har tappat en del och därför halkat ner några placeringar. Ett härligt äventyr är det dock trots allt.

   Berlin... blev främst en besvikelse eftersom jag som jag nämnt gillade de två tidigare filmerna jag hade sett av Wenders. Magin fanns liksom inte där i denna.

   Radera
 2. Underbar etta! Jag säger inte emot dig där!! Lite otippat kanske ändå att en komedi får ta hem förstaplatsen..? Men kul! Älskar rullen själv!

  Och att The Princess Bride håller en stadig placering! Härligt! Förtjänar den!
  I övrigt bra val tycker jag! Speciellt No Way Out, kan vara en av 80-talets bästa thrillers i sin kategori...! Slutet är ju magnifikt! :-)

  Enda frågetecknet hos mig: BH 2. Ganska långt från charmen i den första rullen om du frågar mig. Men en rejäl Tony Scott-skapelse är det ju onekligen...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Tackar! Ja, ettan har faktiskt tagit sig upp på förstaplatsen efter att den hållit för varje omtitt (och kanske blivit bättre också). Den har mycket hjärta vid sidan om humorn. Säger bara Del Griffith...

   Ja, No Way Out har jag alltid gillat. Visste du att det är en remake/nyversion på en gammal film-noir vid namn The Big Clock? Även den riktigt bra, fast utan Kalla kriget-ingrediensen.

   Sant, BH 2 är den som är lite tveksam. Har dock alltid gillat den, även om den inte kan mäta sig med originalet. Kanske tappar den sin plats på listan framöver, men till skillnad från trean tycker jag den fortfarande funkar fint.

   Radera
 3. Kul lista. Jag har sett alla utom 3 och 10.

  Många av dina filmer skulle platsa på min lista också men jag skulle ha 6 och 7 mycket högre och 2 mycket lägre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Aha, intressant. Båda filmerna (Full Metal Jacket och House of Games) borde du kanske se, fast inga garantier för att du skulle gilla dem...

   Kände till att du gillade både The Princess Bride och Au revoir les enfants. Båda är måsten på listan.

   Gillar inte Predator alltså? När jag senast såg om den blev jag imponerad över hur tät, brutal och underhållande den är. Hoppade då upp ett par snäpp...

   Radera
 4. Har faktiskt sett 8 av 10 filmer nummer 1, 2 4 och 7 skulle definitivt hamna på min lista resten får jag fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Inte så illa, speciellt som fyra skulle ta sig in på din lista också.

   Radera
 5. Visade sig att nummer sju får vänta på sin tur då den behöver en omtitt men första platsen delar vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, #7 (The Princess Bride) har halkat ner då jag också behöver se om den. Den låg runt tredjeplatsen en gång i tiden. Runt sjunde plats är dock mer realistiskt nu :)

   Kul med samma etta!

   Radera
 6. Ok, då tar vi ett nytt tag:

  10. House of games - ej sett
  9. Fatal attraction - utanför min lista bland en stor hög bubblare
  8. Beverly Hills cop II - bubblare
  7. The princess bride - min etta, underbar film
  6. Au revoir les enfants - min två, stark film
  5. The utouchables - bubblare
  4. No way out - bubblare, underskattad film bland fölket tror jag
  3. Full metal jacket - sågs i Decennier, var helt ok, inte mer
  2. Predator - bubblare, men borde kanske fått plats någonstans på listan?
  1. P,T&A - med på min men plats 10

  Tre överlapp! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Bara tre överlapp, men en rad bubblare så inte alls tokigt.

   Själv tycker jag BVCII är lite underskattad, även om den inte når upp till den första filmen.

   Att PT&A bara är tia hos dig är lite överraskande. En av mina favoritkomedier som jag sett många gånger och som alltid håller.

   Radera
 7. Två överlapp! Jag gillar att Beverly Hills Cop II är med! Planes, Trains and Automobiles har jag sett på fler listor nu, måste kollas in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus: Kul att höra att BHCII uppskattas. PT&A ser jag om med jämna mellanrum. Har det mesta en bra komedi ska ha.

   Radera
 8. Hela fyra överlapp här! Kul att se Snuten i Hollywood II på någon mer lista än min ;)

  Jag måste ta mig i kragen och se Au revoir les enfants nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Kul med så många överlapp och lite överraskande.

   Ja, den bör man se om man gillar riktig film.

   Radera
 9. Och jag som inte är det minsta sugen på att se Au revoir... ;)

  Annars hade jag ju hyfsat rätt i mina tidigare utfästelser även om DD föll bort. Men två överlapp hade vi väl i alla fall -- Predator är en gammal goding

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tycker det är bra att man har lite spridning. Vore trist om alla hade samma smak och liknande listor :)

   Radera
 10. Mina 10 favoriter från 1987:
  10 Adventures In Babysitting
  09 Wall Street
  08 Planes, Trains and Automobiles
  07 River's Edge (En positiv överraskning. Ungdomsdrama med lite mörk humor på toppen. Keanu Reeves gör en av sina bättre insatser)
  06 Police Academy 4
  05 Robocop
  04 Lethal Weapon
  03 The Untouchables
  02 The Living Daylights (4e bästa Bond-filmen)
  01 Predator (När det gäller action blir det inte mycket bättre än så här!)

  Bubblare: Moonstruck, Stakeout och The Running Man.

  Sämst: Revenge Of The Nerds 2 och Mannequin.

  The Princess Bride och No Way Out är på min watchlist.
  Beverly Hills Cop 2 går ju på tv titt som tätt så den kommer jag nog se så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: En titt på dina favoriter från året:

   10. Minns den som en skön ungdomsfilm som jag gärna ser om någon dag.
   9. Detta är egentligen en liten klassiker. Skön att se på.
   8. En favorit som både har mycket humor och hjärta.
   7. Har sett den, men den lämnade inget direkt avtryck. Helt ok.
   6. Ännu en i serien där jag blandar ihop filmerna.
   5. Ganska brutal, men ändå med glimten i ögat = Verhoeven.
   4. En favorit från barndomen som tappat en aning genom åren.
   3. Klassfilm av De Palma (fast Scarface är bäst).
   2. Intressant att du håller denna Bond så högt. Tycker den är klart stabil. Bättre än allt Brosnan gjorde ;)
   1. Håller med - detta är en actionrökare som funkar i alla väder.

   Aha, Mannequin tänkte jag kanske kolla in. Å andra sidan är det 80-tals känslan jag vill åt (förväntar mig inte en klassfilm).

   Ja, The Princess Bride är en sån där film man bör ha sett. No Way Out är en riktigt vass thriller. En av 80-talets bättre i thriller-genren.

   Beverly Hills Cop II når inte upp till ettan, men jag har alltid gillat tvåan så den bör ses.

   Radera
  2. Det är nånting lätt obehagligt med Mannequin men 80-talskänsla är det förstås i massor. ;-)

   Radera
  3. LJH H: Hahaha, "lätt obehagligt" låter nästan lite lockande ;) Många gånger kan 80-tals känslan på egen hand göra en film värd en titt (om man är på det humöret).

   Radera