torsdag 13 november 2014

RealityTitel: Réalité / Reality
Genre: Drama/Komedi
Land: Frankrike
År: 2014
Regi: Quentin Dupieux
I rollerna: Alain Chabat, Jonathan Lambert, John Glover, Jon Heder

Handling: En 8-årig flicka hittar ett mystiskt VHS-band, en misslyckad filmskapare vid namn Jason spelar in sin första film, och en kulinarisk programledare, Denis, förlorar sitt självförtroende på grund av en inbillad hudsjukdom.

Omdöme: Utan att veta vilken typ av film som väntade tog det ett tag innan det utkristalliserades vad man skulle få se. Inledningsvis träffar man på en rad olika karaktärer utan att de verkar ha något gemensamt. Snart står det dock klart att filmen har en underfundig humor som gör det hela till en udda om än trevlig filmupplevelse.Handlingen är det ingen idé att förklara, men tankarna går utan tvekan till David Lynch då det är mycket drömmar som behandlas. Efter ett tag är det ingen idé att försöka lista ut hur det ligger till. Man gör istället bäst i att luta sig tillbaka och hänga med på åkturen man bjuds på.Filmen innehåller en rad sköna karaktärer och situationer. Precis vad som helst kan hända känns det som och det gör det också. Detta fick mig att tänka på filmen Happiness (1996) som förvisso är mycket enklare att hänga med i, men som också har några udda karaktärer och där saker händer som man vanligtvis inte får se i en "vanlig" film.Det är en smårolig film mest hela tiden och det är svårt att inte sitta med ett leende under stora delar av filmen. Inte helt lätt att sammanfatta filmen och ens känslor. Det är helt enkelt en film som bör upplevas så att man känner filmen och på så vis får avgöra om man gillar filmens stil och stämning eller inte. Personligen är jag klart positiv till den och betyget ligger mellan en stark trea och svag fyra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

---

Om visningen: Visningen går på lilla Grand 4 (5 rader och 46 platser) så det gäller att vara på plats i god tid då visningen dessutom är slutsåld. Tillsammans med Fiffi och Jimmy är vi på plats en halvtimme innan filmstart. Dessutom ska Jojje och Henke komma lite senare.

Kort efter att vi ställt oss vid insläppet kommer volontären och säger att hon kan släppa in oss om vi vill, detta trots att det är nästan en halvtimme kvar. Vi tackar ödmjukast och blir insläppte så vi kan ta våra platser på rad 4.

Jojje och Henke dyker snart upp och vi kan göra oss redo för filmen som vissa i sällskapet ser fram emot en hel del. Men innan filmen kan börja måste vi invänta de sista som ännu inte kommit. Det dröjer dock inte lång tid innan filmen kan dra igång.

Enda noterbara med visningen är att tjejen som sätter sig bredvid mig tar av sig skorna och sitter som om hon satt hemma i soffan (med ena foten under sig eller med båda fötterna på stolen). Hon är också den som skrattar klart mest under filmens gång. Absolut inget som stör, även om jag sällan tyckte humorn var värd ett högt skratt.

4 kommentarer:

 1. Hahahaha. Vilken galen film. Inga skratt från mig, men väl leenden och kanske ett fniss här och där. Men mest satt jag ock nickade till. Om du inte sett Wrong cops av denna filmregissör så måste du se den. Det är hans bästa film och den är både enklare och roligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Precis, leenden och något fniss, kanske något skratt. Men det var en skön liten film. Synd att du var så trött bara. Svårt att få ut något av den då.

   Ska försöka se Wrong Cops också.

   Radera
 2. Jag är himla glad att se att filmen funkade så pass bra på dig som den gjorde, det är ingen självklarhet direkt, hans filmer är mycket speciella, jag har svårt att jämföra honom med någon annan regissör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Håller med, det är en film som inte är för alla, men det var kul att ge den en chans och jag gillade för det mesta humorn och den lite skumma stämningen. Vad som helst kunde liksom hända.

   Radera