Efter plats ett och två är det väldigt svårt att rangordna resten. Här kan det kastas om friskt och det tyder på att filmerna är väldigt jämnbra.
På topp tio återfinns filmer från:
4 USA
2 Frankrike
1 Ryssland
1 Spanien
1 Storbritannien
1 Belgien
#10 De Behandeling / The Treatment (Hans Herbots)


Poliskommisarie Nick Cafmeyer utreder en familjetragedi där en liten pojke har fallit offer för en kidnappare och pedofil. Nicks bror blev själv bortrövad av en pedofil tjugofem år tidigare. Kan det finnas något samband mellan de båda brotten?
Trevlig liten belgisk thriller som kan sägas är en europeisk motsvarighet till amerikanska Prisoners.
#9 Respire / Breath (Mélanie Laurent)


Varm och symbiotisk vänskap uppstår mellan den lite försiktiga Charlie och den charmiga och utåtagerande Sarah, som är ny i gymnasieklassen. Men vänskapen övergår snart i en passionerad kärleksrelation med destruktiva undertoner.
Det jag gillar mest med den här filmen av Mélanie Laurent är att den inte är som man tror. Den tar upp ett intressant tema och överraskar bara positivt.
#8 A Most Violent Year (J.C. Chandor)


Året är 1981, ett av de statistiskt sett våldsammaste åren i New Yorks historia. En immigrant och hans familj försöker expandera sin affärsverksamhet och dra nytta av de möjligheter som dyker upp, under en tid då stadens korrupta natur hotar att förstöra allt de har byggt upp.
Mycket stabil film som lika gärna hade kunnat vara baserad på verkliga händelser, men som tack och lov inte är det och lever på egna meriter. Bra prestationer, har flera bollar i luften och är bra rakt igenom. En film som dessutom växer med tiden.
#7 '71 (Yann Demange)


En ung och förvirrad brittisk soldat blir av misstag övergiven av sin enhet, efter ett upplopp på de dödliga gatorna i Belfast 1971.
Vad som på ytan verkar bli ett krigsdrama om brittiska soldater i Belfast visar sig snart bli en tät thriller där en ung man kämpar för sitt liv.
#6 La isla mínima (Alberto Rodríguez)


På södra Spaniens landsbygd i början av 1980-talet anmäls två tonårsflickor försvunna. Från Madrid sänds två poliser för att försöka lösa fallet som visar sig vara mer invecklat än de först tror.
Atmosfärisk spansk thriller som bara blir bättre och bättre. Har egentligen inga svagheter där handling, stämning, musik, foto och skådespeleri alla levererar.
#5 American Sniper (Clint Eastwood)


U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle blir USA:s mest kända krypskytt genom tiderna och han åker till Irak med ett enda uppdrag - att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddar ett otal antal liv och han får till slut smeknamnet "Legenden".
Kvalité rakt igenom när Clint Eastwood inte lägger fingrarna emellan och istället levererar ett kraftfullt porträtt. Bradley Cooper gör dessutom sin allra bästa prestation.
#4 Leviathan (Andrey Zvyagintsev)


En korrupt borgmästare i en liten stad i norra Ryssland vill åt marken där Kolja och hans familj bor. När Kolja anlitar en gammal vän från Moskva som advokat inleds en händelsekedja som kommer att förändra situationen för alltid.
Mycket gedigen berättad historia som liksom skalar av lager på lager. Har mycket att erbjuda med korruption, familjedrama och gott om annat som gör att man blir helt uppslukad av vad man får se.
#3 La French / The Connection (Cédric Jimenez)


Året är 1975 och Pierre Michel utses till polisdomare för att försöka spräcka en av landets främsta och farligaste knarkligor styrd av den ökända generalgangstern Gaëtan 'Tany' Zampa.
Välgjord, rejäl och realistisk film som går i The French Connections spår och berättar vad som hände sen i Frankrike. Bra prestationer också, inte minst av Jean Dujardin som övertygar i en seriös roll.
#2 Nightcrawler (Dan Gilroy)


Lou Bloom, en ung, driven frilansjournalist, upptäcker den brottsliga undre världen i Los Angeles och hittar nya jobb genom att spåra brotten för att mata TV-kanaler med nyheter.
En nattlig film som gör så mycket bra. Full av mörk humor, men aldrig så det går överstyr. Jake Gyllenhaal är utmärkt som utmärglad nattkrypare som är beredd att gå över lik för att få som han vill. Minnesvärd och med hög omtittningsfaktor.
#1 Interstellar (Christopher Nolan)


I en nära framtid när jorden är på väg att dö upptäcks en mystisk spricka i rumtiden som öppnar möjligheter för människan att undersöka nya platser att överleva på. Den före detta NASA-ingenjören och skicklige piloten Cooper, numera jordbrukare som de flesta andra, tvingas lämna sina barn bakom sig när det visar sig att han är bäst lämpad att leda uppdraget ut i det okända.
Vilken upplevelse att se denna film på den stora duken. Om och om igen dras man in i resan ut i rymden tillsammans med Matthew McConaughey som lovar sina barn att återvända. Stark, gripande och med ett fläckfritt utförande. En av de häftigaste upplevelserna och utan tvekan bästa filmerna från årtiondet.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Calvary
Cold in July
Das finstere Tal / The Dark Valley
Edge of Tomorrow
Fury
The Guest
Kraftidioten
Kreuzweg
The Little Death
Magical Girl
Men, Women & Children
The Mule
The Seven Five
Wild Tales
---
Sämsta filmen: Pride
En film jag själv inte valde att se utan det visade sig vara surprisefilmen på Stockholm filmfestival. Finns inte mycket gott att säga om den.
Största besvikelsen: Gone Girl
Ett gott hantverk av David Fincher. Problemet ligger istället i manuset och tonen som inte funkade eller gick hem.
Kul att se att '71 tog sig upp på listan även om den på min (ickeexisterande måste erkännas) lista skulle ha slagit American Sniper. Och så dålig var väl ändå inte Pride?! En titt på Leviatahan ligger i planeringen, det ska bli spännande.
SvaraRaderaSofia: Ja, att '71 skulle vara med på listan kändes rätt när jag såg den. Kul när en film visar sig vara annorlunda än man trott på förhand, även om jag hoppades på en bra film.
RaderaAmerican Sniper antingen gillar man eller inte. Jag gillade den helt klart. Från plats #3 och neråt skulle man egentligen kunna kasta om de flesta. Dagsform avgör ;)
Pride var faktiskt lite av en pina att sitta igenom. Varken rolig eller gripande. Fann den faktiskt urtrist, haha. Men vet att den går hem hos många.
Leviathan var i mitt tycke klart bättre än Oscarsvinnaren Ida. Mycket bättre djup och ja, bättre på det mesta. Blev inte minst mer engagerad av den.
Många år innan det blir dags för min 2014 lista ;) Funderar så smått på en 2012 lista eventuellt under detta år. Din 2:a och 7:a skulle nog vara med på en högst (än så länge imaginär) lista. Nr 10, 6 och 3 är filmer som ligger på min ska se lista. Gissa vem som tipsat om dem?
SvaraRaderafilmitch: Trodde först du skrivit fel med "många år", men så kan det så klart vara innan man känner sig redo/nöjd.
RaderaKul att du fått lite tips. Du nämnde inte ettan. Har du inte sett den eller platsar den inte på din lista?
Nej det var lite av besvikelse som blir allt sämre vartefter tiden går men det är inte en dålig film vill jag påpeka men kanske inte spontant listvärdig.
SvaraRaderaAng tiden och listor - jag är lite småseg på att se det "tyngre" filmerna som jag brukar uppskatta mycket därav tar det lite tid. 2012 har jag tom lite svårt att få ihop en lista på tio filmer jag är helt nöjd med men tids nog så.
filmitch: Ah ok, du tyckte att Interstellar tappade mot slutet? Jag vet vad du menar och jag blev också lite besviken första gången jag såg den. Men efter två omtittar tycker jag slutet funkade bättre och fick ihop det med den inledande första timmen på jorden. Den höjdes helt klart av att se om den.
RaderaJag förstår. Man ska inte stressa med de tyngre filmerna. Blir oftast bäst att se dem när det passar en bäst.
Redan ute med 14-listan? Nåja, min kommer också inom kort...
SvaraRaderaNågra kommentarer:
10.inte sett
9. inte sett
8. inte sett - planerar att se (den rödhåriga)
7. inte sett
6. inte sett
5. American sniper, helt ok, men inte ett topplistematerial i mina ögon
4. inte sett
3. inte sett
2. Nightcrawler - sett, en var hel ok, trea.
1. Interstellar - givetvis med på min lista också
Jag tro bestämt att du lyckats med dina mål. Många udda och ovanliga filmer på listan! :-D
Bubblarna:
Calvary - mkt bra, kandidat
Cold in July - nästan lika bra som Blue ruin
Edge of tomorrow - kul action-sci-fi-komedi
Fury - skitig och bra
K, K, TLD, - inte sett
Men, women & children - mkt bra, överraskning att du har den här
Wild tales - inte sett
Pride - lyckligtvis inte sett
Gone girl - mkt bra och kandidat
Henke: Tack för bra sammanfattning :)
RaderaJa, jag kände att jag hade sett det jag ville se från 2014 och som jag trodde hade chans att slå sig in.
Där ser man, endast sett tre av tio, kul ;) Men jag väljer inte ut filmer bara för att de är mindre kända. Alla är med på egna meriter.
Några av bubblarna var mycket nära. De är alla förtjänta att nämnas i detta sammanhang.
Men, Women & Children gillade jag. Lite bortglömd från året. Varför överraskande det att den är med? Kanske inte tror det är min typ av film? Jag gillar det mesta så länge det är bra ;)
Gone Girl är verkligen en vattendelare. Jag blev åtminstone klart besviken. Men ser man den på ett annat sätt kan jag förstå om den funkar bättre.
Tack för tipsen där. Hur som helst, Leviathan måste jag bara se. Tyckte Återkomsten, Zvyagintsevs debut var suverän.
SvaraRaderaTommy: Ingen orsak. Rekommenderar givetvis samtliga filmer på listan, men även de utanför den som nämnts.
RaderaLeviathan tror jag du kommer gilla om du gillade Återkomsten. Vill även tipsa om hans film efter Återkomsten, Förvisningen (2007) som också är klart bra.
Vilken härligt "spretig" lista. Många lite mindre filmer, kul att dom lyckats ta sig upp på listan. Min lista är också på G, det blir inte jättemånga överlapp men det beror kanske till viss del på att jag inte sett flera av filmerna du har med ;)
SvaraRadera@Henke: Jo du har sett Wild Tales! Vi är flera som kan intyga det ;)
Fiffi: Det är ofta svårt att göra listor på de nyare åren när det inte finns någon given favorit. Skönt nog kom Interstellar och Nightcrawler och gjorde det lite enklare i toppen. Annars mycket jämnt.
RaderaHaha, just det, Henke har väl förträngt att han sett den ;)
Blev bara en överlapp med Interstellar men så har jag bara sett tre av dina filmer också. Finns en hel del att ta igen från din lista. A most violent year och The treatment är jag sugen på bland annat.
SvaraRaderaHenke: Inte helt oväntat när du inte sett alla filmer på listan. Interstellar är den mest givna filmen på en topplista de senaste tio åren eller så ;)
RaderaVi har två överlapp (Nightcrawler och Interstellar). Du har dock en hel del filmer som jag knappt hört talas om. Intressant.
SvaraRaderaSimon: Skönt att höra att du har de två bästa filmerna från året på din lista ;) Men även kul att du fick lite tips. En del av dem är festivalfilmer.
RaderaMin topp 10 för 2014:
SvaraRadera10 The Guest
09 Cold in July
08 A Most Violent Year
07 Captain America: The Winter Soldier
06 Non-Stop
05 Nightcrawler
04 The Imitation Game
03 Calvary
02 Paddington
01 '71
Bubblare: Guardians of the Galaxy, Love & Mercy, Gone Girl, St. Vincent, Batman: Assault on Arkham, Stonehearst Asylum, X-Men: Days of Future Past, Still Alice
Sämst: Godzilla
Tack för din lista!
Radera10. Funderade på att se denna när den kom, men blev aldrig av. Tack för påminnelsen.
9. Kul att se den på din lista. Gillade denna som hade en trevlig 80-tals stil/känsla.
8. Håller med, denna hör hemma på topp tio. Nog inte för alla, men gjorde en hel del bra i mitt tycke.
7. Inte riktigt min genre. Ok, inte mer.
6. Hmm, Liam Neeson har gjort bättre actionfilmer på gamla dar. Denna var lite sömnig, även om den hade sina stunder.
5. En toppfilm enligt mig och med en utmärkt Jake Gyllenhaal.
4. Helt ok, men lite tråkig.
3. Bra och välspelad film.
2. Ej sett, men kanske tar mig en titt.
1. Oj, kul och lite överraskande att se den i topp. Håller med om att det är en mycket bra film.
Jepp, '71 är vass. Jag blev glad att se att Demange är aktuell för att regissera nästa Bond, tror det skulle kunna bli kanon.
RaderaDet skulle kunna funka, ja.
RaderaWhiplash!!!!
SvaraRaderaWhiplash är en film jag gärna skulle vilja se om då jag tror den skulle kunna höjas. Gillade den när den sågs på Stockholm filmfestival. Bra film av Chazelle. Gillade den mer än La La Land, men First Man gillade jag mer.
Radera