fredag 19 juni 2015

Mina favoritfilmer - 1980

Man bjuds på en skön blandning filmer och flertalet starka filmer. Alltid kul när några mindre kända filmer lyckas ta sig in på listan som fallet är här. Inte särskilt lätt att rangordna, men vilken film som är etta är ändå relativt givet.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Storbritannien
1 Kanada
1 Sverige


#10 The Elephant Man (David Lynch)John Merrick är så ohyggligt deformerad att han är dömd att visas upp som missfoster på cirkus. I det viktorianska England är han känd som Elefantmannen. Med hjälp av doktor Frederick Treves försöker Merrick att återfå den värdighet han förlorat.

Stark och känslosam historia som är en av David Lynchs mest "normala" filmer. John Hurt i en av sina paradroller.


#9 American Gigolo (Paul Schrader)Han talar flera språk och fungerar lika bra som chaufför åt rika, medelålders damer, som översättare eller som guide åt högt uppsatta mäns ensamma fruar. Han är en gigolo. När ett mord begås och allt pekar mot honom, visar det sig att ingen av hans väninnor vill ge honom alibi.

Richard Gere i en av sina bästa roller i denna underskattade Paul Schrader-film. Trots att filmen gjordes 1979 och kom året senare känns den väldigt modern i sin 80-tals look.


#8 Sällskapsresan (Peter Hald & Lasse Åberg)Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson på sin allra första utlandsresa. Till Kanarieöarna har han tagit sig trots sin fruktansvärda flygrädsla. Dr Levander, som försökt hjälpa Stig Helmer råda bot på sin flygrädsla, skall köpa hus på Kanarieöarna - och han betalar med "svarta pengar", pengar som Stig Helmer utan vetskap får smuggla in...

Klassisk, svensk komedi som fångar tidseran perfekt och igenkänningsfaktorn är hög för de flesta som varit ute och rest, inte minst på 80-talet.


#7 The Changeling (Peter Medak)John Russell förlorar sin familj i en tragisk olycka. Han flyttar då ifrån sitt hem in i ett hus som stått öde i 12 år. Det börjar hända mystiska saker, och när John tar reda på husets förflutna får han veta dess mörka hemlighet...

En av mina favoritrysare, trots att den innehåller en del övernaturliga inslag. Stämningsfull som få och gjord under en tid då denna typ av film gjordes för vuxna.


#6 The Empire Strikes Back (Irvin Kershner)I uppföljaren till Stjärnornas krig fortsätter kampen för att rädda galaxen från det ondskefulla Rymdimperiet. Luke Skywalker, Han Solo, prinsessan Leia och Chewbacca står öga mot öga med Rymdimperiets styrkor på isplaneten Hoth. När Han Solo och Leia lyckas fly, beger sig Luke till Dagobah-systemet på jakt efter jedi-mästaren Yoda. Endast med Yodas hjälp kan Luke överleva utmaningen från Darth Vader och möta den mörka kraften.

Inte lika bra som originalet, men fortfarande klart bra. Imponerande på alla sätt och vis och utan tvekan en av de främsta filmerna av sitt slag.


#5 The Big Red One (Samuel Fuller)Sergeant Possum var med i första världskriget. Nu är det andra världskriget och han är befälhavare för 1:a truppen i den ryktbara 1:a infanteribataljonen - elittruppen 'The Big Red One'.

En alltför underskattad krigsfilm som länge endast fanns i en nedklippt version. Den rekonstruerade versionen (som den kallas) är en mycket bra film med Lee Marvin i huvudrollen.


#4 The Long Good Friday (John Mackenzie)Harold Shand är Londons gangsterkung. Han är på väg att göra upp en storaffär med några maffiatyper från USA när någon plötsligt börjar eliminera hans närmaste medarbetare. Vilka står bakom attackerna? Och vad skall Shand göra för att få reda på det?

Bob Hoskins axlar huvudrollen på ett minnesvärt sätt och har Helen Mirren vid sin sida. Räknas som en av de bästa brittiska gangsterfilmerna någonsin. Explosiv och bra med klart skön musik.


#3 Raging Bull (Martin Scorsese)Biografisk film om den fysiskt starka, men emotionellt självdestruktive boxaren Jake La Motta. Samma ilska som gjorde La Motta ostoppbar i ringen, fick honom att behandla sin fru och sin bror Joey illa.

Utmärkt skådespeleri, inte minst av Robert De Niro och Joe Pesci som spelar bröder. Det eleganta svartvita fotot gör filmen tidlös och Scorseses regi är skarp. Inte min favoritfilm av honom, men absolut bra.


#2 Ordinary People (Robert Redford)Conrad lever i sorg och skuldkänslor över sin brors död. Hans mor var alltid mer förtjust i hans bror, så hon utgör inget stöd för honom. Mellan de två står familjefadern och kämpar för att hålla ihop familjen.

Tungt och välspelat familjedrama. Det blir inte så mycket bättre än så här i genren och man bjuds på ett par riktigt fina prestationer också.


#1 The Shining (Stanley Kubrick)Författaren Jack Torrance söker jobb som vaktmästare över vintern på ett isolerat hotell i Coloradobergen. Under anställningsintervjun får han reda på att den förre vaktmästaren blivit tokig av ensamheten och isoleringen och dödat sin fru och sina två barn. Jack avskräcks inte, utan flyttar in på hotellet med sin fru och sin son Danny...

"Redrum! Redrum!! Redrum!!!" En av flera underbara Stanley Kubrick-filmer. Frågan är om han inte fick till det allra bäst här. Ska helst ses på stor duk för full effekt, vilket jag är glad över att ha fått uppleva.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Airplane!
The Fog
The Ninth Configuration
Shogun Assassin

---

Sämsta filmen: Defiance

Minns i ärlighetens namn inte mycket av den, men direkt bra var den definitivt inte.


Största besvikelsen: The Stunt Man

Udda film som på ytan verkade intressant om en stuntman på en filminspelning. Men det blev inte alls bra det här.

4 kommentarer:

 1. Har sett alla förutom 2, 4,och 5. Håller med om ettan som är ett mästerverk. Raging bull och Sällskapsresan skulle nog kunna hamna på min lista. The Changeling och Stars wars franschisen är/var jag inte överdrivet förtjust i. de övriga bör jag nog se om innan jag uttalar mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Av de tre du inte sett är Ordinary People ett måste. Älskar den typen av drama som är välspelat och känslomässigt starkt.

   Radera
 2. Mina 10 favoriter från 1980:
  10 Dressed To Kill
  09 The Shining
  08 The Fog
  07 9 To 5
  06 The Changeling
  05 Friday The 13th
  04 Sällskapsresan
  03 Airplane
  02 Caddyshack
  01 Star Wars: The Empire Strikes Back

  Som synes är jag väldigt mainstream. ;-p

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Tack för din lista!

   Inget fel med att vara lite mainstream - ibland ;)

   Några korta kommentarer på din topplista:

   10. Helt ok De Palma, men inte någon favorit. Bör dock se om den.
   9. Min etta som du vet.
   8. Trevlig Carpenter med en som vanligt skön stämning.
   7. Såg den för inte så länge sen och tyckte den var smårolig.
   6. Min sjua och en klart bra gammal rysare.
   5. Lite besviken på den faktiskt.
   4. Även med på min lista. Skön klassiker.
   3. Rolig komedi som växer med tiden.
   2. Denna komedi har jag aldrig uppskattat.
   1. Favorit hos många, men jag föredrar originalet från '77.

   Radera