onsdag 15 juli 2015

Hall PassTitel: Hall Pass
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2011
Regi: Bobby & Peter Farrelly
I rollerna: Owen Wilson, Jason Sudeikis, Jenna Fischer, Christina Applegate, Richard Jenkins

Handling: Rick och Fred är bästa vänner med mycket gemensamt, inklusive att de båda varit gifta i många år. Men när de båda börjar bete sig rastlöst hemma tar deras båda fruar ett gemensamt och annorlunda beslut för att återuppliva de båda äktenskapen: Rick och Fred får varsitt "frikort" där de under en vecka får göra vad de vill utan att bli ifrågasatta. Till en början låter det som en dröm som gått i uppfyllelse men det dröjer inte länge innan deras förväntningar på singellivet och sig själva visar sig vara helt i obalans med verkligheten...

Omdöme: Av titeln att döma skulle man kunna tro att det är en high school-film man ska få ta del av. Men det är långt ifrån sanningen. Rick (Owen Wilson) får nämligen ett frikort (hall pass) från sin fru Maggie (Jenna Fischer) som innebär att han under en veckas tid får göra vad han vill, inklusive att vara med andra kvinnor. Detta eftersom hon fått tips om att omvänd psykologi kan vara bra medicin när en man hela tiden blir tillsagd vad han får och inte får göra, men vill det motsatta.När även Freds bäste vän Rick (Jason Sudeikis) får ett "hall pass" av sin fru Grace (Christina Applegate), är det dags för Rick och Fred att tillsammans ge sig ut i dejtingdjungeln. Med sig får de sina vänner, som dock inte fått några frikort och bara är med för att se på och pusha sina två vänner. Fruarna Maggie och Grace åker bort till sina föräldrars landställe under en vecka. Där får de själva chansen att ta vara på sin vecka borta från makarna när de träffar på ett baseballag...Vad man ska ha i åtanke är att filmen är gjord av Farrelly-bröderna som bl.a. ligger bakom filmer som Dumb & Dumber (1994), Kingpin (1996) och There's Something About Mary (1998). Detta är en film i samma stil med på sina håll mycket vågad humor. Det gör även att när den sitter får man sig ett par ordentliga skratt. Det är skönt att se något lite annorlunda än vad man är van vid och förväntar sig. Eftersom filmen inte hade några förtexter var det inte förrän när eftertexterna kom som jag fick reda på vem som regisserat.Så hur funkar filmen? Faktiskt ganska bra. Den har inga direkta svackor och bjuder alltså på gott om skratt. Kanske att filmen tappar lite mot slutet, men inte så att det blir direkt kännbart. Om man tittar på de olika karaktärerna som dyker upp så finns det en som sticker ut negativt och en positivt. Den negativa är Brent som är en medarbetare till Leigh (Nicky Whelan) som jobbar på ett café. Han är mest jobbig och spelar dessutom undermåligt filmen igenom. Den positiva karaktären är den smått mystiske Coakley som spelas skönt av Richard Jenkins som man inte är van vid att se honom.Roligast blir det dock att följa Owen Wilson och Jason Sudeikis där den sistnämnde har karaktären som får ta ut svängarna mest. Wilson är inte lika rolig som han kan vara i sina bästa stunder, men samtidigt vet man alltid vad man får. Sen var det lite kul med Jenna Fischer som jag tyckte var ganska lik Amy Adams. Just det, man fick lite känsla av att filmen sneglat en del åt The Hangover (2009) i vissa avseenden, även om det i grund och botten är en typisk Farrelly-komedi. Gillar man deras humor bör man även gilla det här.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

  1. Har inte sett denna. Sugenhetsgrad är 75%, jag gillar Owen Wilson och komedier brukar alltid vara underskattade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ganska hög procent alltså. En del av skämten får en nästan att gråta av skratt, inte minst sekvensen på badhuset ;)

      Radera