På topp tio återfinns filmer från:
7 USA
2 Frankrike
1 Sovjetunionen
#10 Apocalypse Now (Francis Ford Coppola)


Saigon under det pågående Vietnamkriget. På ett hotellrum i staden befinner sig kapten Willard som berusar sig i väntan på sitt nästa uppdrag. Han hämtas till den amerikanska arméns högkvarter i staden, där han får i uppdrag att bege sig uppför floden till Kambodja. Här härskar sedan en tid en galen amerikansk överste vid namn Kurtz. Willard måste till varje pris döda Kurtz.
Bland de mest minnesvärda krigsfilmerna som gjorts med en otrolig närvarokänsla. Förstörs en del av den sista halvtimmen, vilket är synd då vägen dit är riktigt tät och välspelad.
#9 Stalker (Andrei Tarkovsky)


Tre män; en vägvisare, en professor och en författare, ger sig in i en förbjuden zon för att söka det mystiska rum där deras innersta önskningar går i uppfyllelse.
En annorlunda filmupplevelse som är mystisk, drömlik och unik på sitt sätt. Lyckas kombinera natur och människa med en historia där man aldrig vet vad den ska bjuda på.
#8 Série noire (Alain Corneau)


Franck, en neurotisk dörrförsäljare som arbetar i Paris gråa förorter träffar Mona, en ung tjej som tvingats till prostitution av sin faster. Fast besluten att ändra båda deras liv ser Franck bara en utväg...
En sanslöst bra prestation av Patrick Dewaere i huvudrollen ligger som grund för att denna film ska bli vad den är. Han påminner starkt om Patrick Bateman i American Psycho, riktigt bra.
#7 I... comme Icare (Henri Verneuil)


Efter det att en omvald president i ett fiktivt land har blivit lönnmördad, startas en utredning för att utröna hur allt gått till. En av medlemmarna i kommittén vägrar skriva på den slutgiltiga rapporten. Han gör istället efterforskningar på egen hand och upptäcker snart att kommitténs teori om att dådet utfördes av en enda gärningsman inte håller.
En av de bättre konspirationsfilmerna och självklart är den från 70-talet. En väl berättad historia som lånat en hel del från mordet på John F. Kennedy.
#6 The China Syndrome (James Bridges)


En kärnkraftsolycka på Ventanas kärnkraftverk i Kalifornien mörkläggs av myndigheterna. Ett tv-team som befann sig inne i kärnkraftverket vid olyckan försöker gräva fram sanningen.
Ytterst välspelad film där filmens tre stjärnor, Jack Lemmon, Jane Fonda och Michael Douglas alla övertygar. En film som var högst aktuell på sin tid, men som fortfarande håller.
#5 Escape from Alcatraz (Don Siegel)


Den 18:e januari 1960 anländer Frank Morris, under hård bevakning, till USA:s mest fruktade fängelse, det beryktade Alcatraz - en isolerad ö-fästning. Dit fördes de farligaste förbrytarna och varifrån det inte fanns någon återvändo. Driven av en stark frihetslängtan planerar Frank att fly.
En sån där Clint Eastwood-klassiker som man aldrig tröttnar på. Både spännande och rolig att titta på, även om man sett den tidigare.
#4 The Warriors (Walter Hill)


En sammandrabbning av stora mått tornar upp sig i New Yorks undre värld. De nattliga härerna uppgår till 100.000 man. De överträffar polisen till antalet - det går fem man på varje polis. I natt är de ute efter "The Warriors" - ett gäng som felaktigt anklagas för mordet på ledaren för ett rivaliserande gäng.
Äkta New York-film som skriker 70-tal där man fångar atmosfären perfekt. Finns inte många döda punkter i filmen som lyckas väldigt bra med något som lätt hade blivit svårt att köpa.
#3 Being There (Hal Ashby)


Mr. Chance har levt ett tillbakadraget liv. Han kan varken läsa eller skriva utan har sedan unga år sett efter en trädgård och på fritiden tittat på TV. Han har aldrig varit utanför huset och trädgården. När sedan husets ägare dör, stängs huset och han "slängs" ut i världen. Genom en trafikolycka träffar han några inflytelserika och mäktiga personer som tolkar honom som om han vore ett geni.
Peter Sellers i en av sina absolut bästa prestationer. Hans nedtonade prestation är en fröjd att se och man kombinerar humor med budskap på ett riktigt bra sätt.
#2 Kramer vs. Kramer (Robert Benton)


Efter åtta års äktenskap lämnar Joanna Kramer sin man Ted och sin 7-årige son Billy. Joanna är i desperat behov av att finna sig själv och få ett egenvärde. Hon tror att hon är en dålig mor eftersom hon är så olycklig. Men hon älskar Billy och efter 15 månader kommer hon tillbaka för att kräva vårdnaden om honom. Men under tiden som Ted har tagit hand om Billy har de båda fått en fin kontakt. En uppslitande vårdnadstvist startar.
Mycket fint drama där fader-son relationen är hjärtvärmande och känns genuin. Dustin Hoffman, Meryl Streep och den lilla pojken Justin Henry sköter sig riktigt bra.
#1 Alien (Ridley Scott)


Skräcken börjar när besättningen på rymdskeppet Nostromo undersöker en nödsignal från en avlägsen planet, och gör den fasansfulla upptäckten att där finns en livsform som uppstår och förökar sig inuti människokroppar. Nu måste besättningen inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan även för hela mänsklighetens.
Tidlös sci-fi som inte tappat något genom åren. Man har verkligen fått till allt här och det börjar med den sanslöst härliga stämningen. En klassiker som alltid kommer ha det lilla extra som få filmer i genren kan mäta sig med.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
A Little Romance
Breaking Away
Ett anständigt liv
The Jericho Mile
Manhattan
Moonraker
Time After Time
Vengeance Is Mine
---
Sämsta filmen: Buffet froid
Inte alls rolig fransk komedi som missar poängen totalt.
Största besvikelsen: Mad Max
Inte särskilt bra och bjuder endast på några enstaka bra scener.
Ohotad etta. Annars har jag inte sett så särskilt många filmer på din lista utom de mest kända förstås. Skulle nog sätta Kinasyndromet som #2, den är en kär favorit
SvaraRaderaSofia: Ja, trots att det finns gott om riktigt bra filmer bakom Alien så är den ohotad som etta.
RaderaKinasyndromet är mycket bra, men att den hamnar på plats #6 visar prov på vilka bra filmer som placerar sig före den på listan.
10 Gillar filmen men drar mig lite för att se om den då den av och till är/blir lite seg.
SvaraRadera9 Ligger på att se listan
8 - 7 Tack för tips
6 Ej sett
5 Inte så värst förtjust i filmen
4 Underhållande men jag har svårt att ta filmen på allvar "Can you dig it" :D
3 Ej sett
2 Minns som ok
1 Naturligtvis ohotad etta
filmitch: Jo, Apocalypse Now ska man inte se för ofta. Gillar mycket med den, men håller med att den blir lite seg och tappar sista halvtimmen.
RaderaBeing There (#3) ska du absolut se. En både rolig och varm film med en utmärkt Peter Sellers.
Åhej. Fyra överlapp. Bra det.
SvaraRadera10. Apocalypse now - yay! Jag håller den som mycket mycket högre. Trots sista halvtimmen!
9. Stalker - inte sett. Bubbligt.
8. Serie noire - inte sett, aldrig hört talats om. Där är den!
7. I... comme Icare - prettonamn much? Inte sett, aldrig hört talats om. Pang, du är död!
6. The China syndrome - inte sett. Jack Lemmon!
5. Escape from alcatraz - sett, tråkig. Clintans så typiska vresiga min.
4. The warriors - hell yeah! Så djäklans bra film.
3. Being there - yay! Fin film.
2. Kramer vs. Kramer - sett. Kramning.
1. Alien - världens bästa film? Japp!
Stabilo boss lista!
Tack för den uförliga kommentaren!
RaderaApycalypse Now var faktiskt utanför listan tills jag såg om den. Jo, det är klart det är en klassiker och jag gillar mycket med den. Men sista halvtimmen är tyvärr för svag och sänker helheten för egen del.
Serie noire och I... comme Icare är två fina franska filmer. Första har en grymt bra prestation i huvudrollen och den andra är en av de bästa konspirationsfilmerna.
Alien är en av mina favoritfilmer och en av de absolut bästa någonsin, helt klart.
Kan se hur sista halvtimmen av Apocalypse Now inte alltid funkar för alla, men jag själv tycker att den tar en ny vändning där som jag nästan uppskattar mest av allt, efter ett par omtittar. Stämningen, förväntan och introvert beskådande av krig under första akterna avslutas liksom ed ett riktigt feberdrömhål. Gillar filosofin som uppkommer där och givetvis Brandos gudagestalt. Och hur den från att ha haft ett krypande tempo framåt stannar upp i ett helt annat kaos. Märklig upplevelse.
SvaraRaderaSerie Noire är jag nyfiken på, inte minst efter dina lovord. Övervägde att kolla in den inför min topplista men skippade den för denna gång.
Blir nyfiken även på den JFK-aktiga konspirationsfilmen.
Kinasyndromet är en film jag tror kan passa mig extra mycket. Känns så oerhört 70-talsintellektuell vilket är bra stoff.
The Warriors däremot... flera listar den ju högt, men jag känner att det nog inte är min typ av film. Å andra sidan har jag gillat dom sekvenser jag gluttat från filmen genom skolan förr så är osäker.
Flykten från Alcatraz var en riktig favorit för mig som barn. Har sett den i tvåsiffrigt antal. Idag känns den lite klyschig på sina ställen vilket gjorde mig reserverad över att placera den på min egen Top 10. Men kanske är den mest klyschig för att jag kan den så pass utantill, haha. En av dom absolut bästa fängelsefilmerna oavsett.
Har du sett The Onion Field? Tänker mig att den kan vara något. Och måste kolla vad du tycker om Hardcore, med George C. Scott...
Jag gillar inte att man gjort något annat med slutet av Apocalypse Now. Det märks att det inte är så som filmen borde ha avslutats och det stör mig, främst för att jag inte gillar det :)
RaderaJa, kolla in Serie noire. Fick upp ögonen för den utmärkte Patrick Dewaere här.
Javisst, den har helt klart lånat från JFK, men med en euro-twist.
Håller med, har du inte sett Kinasyndromet är det dags att kolla in den. Tycker många 70-talare är mysiga, inklusive denna.
Aha, trodde du sett och inte gillade The Warriors. Men det är klart du ska ge den en chans. Tror faktiskt du kommer uppskatta den.
Precis som du säger är Flykten från Alcatraz (och andra filmer man sett många gånger) lite svåra att värdera. Fast gillar man en film så är det alltid ett gott betyg.
Ja, The Onion Field såg jag för länge sen (tror inte jag skrivit om den) och minns att jag var sugen på den (letade upp den på VHS tror jag), men tyckte den inte var mer än ok.
Hardcore av Paul Schrader var så där 70-tals skitig. Scott är alltid bra och Schrader har en stil jag ofta uppskattar.
Kramer vs Kramer! Japp, där kom den! Nice!
SvaraRaderaÄnnu en förespråkare för den ruffiga The Warriors. Härligt! Den har ändå sin plats. (måtte vi slippa någon form av nyispelning!!)
Apocalypse och Alien. Hade inte väntat mig något annat. Och...de gör sig ju där! :-)
Gillar man inte Kramer vs. Kramer har man inget hjärta. Så finstämd och välspelad film, älskar den.
RaderaJa, så klart att The Warriors ska ha en plats på listan, och det högt upp.
Alien högst upp är väl väntat, men Apocalypse Now har jag långt ner bakom lite mindre kända filmer som jag helt enkelt gillar mer.
Min topp 10 för 1979:
SvaraRadera10 Repmånad
09 1941
08 The Onion Field
07 Winter Kills
06 The Jerk
05 Murder by Decree
04 The Great Train Robbery
03 Moonraker
02 Alien
01 Escape From Alcatraz
Bubblare: Rocky II, ...And Justice for All, The Wanderers, The China Syndrome, The Amityville Horror, Last Embrace
Sämst: Ashanti
Tack för din lista! En titt på dina filmer:
Radera10. Minns inte mycket, men ingen favorit.
9. Ej sett, inte sugen.
8. Ok, men förväntade mig mer.
7. Ganska intressant, men kunde varit bättre.
6. Inte en favorit. Steve Martin har gjort bättre.
5. Ej sett, men funderat på att se den så tack för påminnelsen.
4. Länge sen jag såg, men helt ok.
3. Lite underskattad Bond. Inte den bästa, men inte så tokig.
2. En av mina favoritfilmer och given etta från året.
1. Klart bra fängelsefilm med Clintan, gillar den.