torsdag 2 juli 2015

Mina favoritfilmer - 1979

Starkt år med många klassiska filmer. Förstaplatsen är orubblig, men även med några riktigt starka utmanare tätt där bakom. Lite intressant att ett par klassiker inte riktigt klarar sig in på listan då de helt enkelt inte tillhör mina personliga favoriter.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
2 Frankrike
1 Sovjetunionen


#10 Apocalypse Now (Francis Ford Coppola)Saigon under det pågående Vietnamkriget. På ett hotellrum i staden befinner sig kapten Willard som berusar sig i väntan på sitt nästa uppdrag. Han hämtas till den amerikanska arméns högkvarter i staden, där han får i uppdrag att bege sig uppför floden till Kambodja. Här härskar sedan en tid en galen amerikansk överste vid namn Kurtz. Willard måste till varje pris döda Kurtz.

Bland de mest minnesvärda krigsfilmerna som gjorts med en otrolig närvarokänsla. Förstörs en del av den sista halvtimmen, vilket är synd då vägen dit är riktigt tät och välspelad.


#9 Stalker (Andrei Tarkovsky)Tre män; en vägvisare, en professor och en författare, ger sig in i en förbjuden zon för att söka det mystiska rum där deras innersta önskningar går i uppfyllelse.

En annorlunda filmupplevelse som är mystisk, drömlik och unik på sitt sätt. Lyckas kombinera natur och människa med en historia där man aldrig vet vad den ska bjuda på.


#8 Série noire (Alain Corneau)Franck, en neurotisk dörrförsäljare som arbetar i Paris gråa förorter träffar Mona, en ung tjej som tvingats till prostitution av sin faster. Fast besluten att ändra båda deras liv ser Franck bara en utväg...

En sanslöst bra prestation av Patrick Dewaere i huvudrollen ligger som grund för att denna film ska bli vad den är. Han påminner starkt om Patrick Bateman i American Psycho, riktigt bra.


#7 I... comme Icare (Henri Verneuil)Efter det att en omvald president i ett fiktivt land har blivit lönnmördad, startas en utredning för att utröna hur allt gått till. En av medlemmarna i kommittén vägrar skriva på den slutgiltiga rapporten. Han gör istället efterforskningar på egen hand och upptäcker snart att kommitténs teori om att dådet utfördes av en enda gärningsman inte håller.

En av de bättre konspirationsfilmerna och självklart är den från 70-talet. En väl berättad historia som lånat en hel del från mordet på John F. Kennedy.


#6 The China Syndrome (James Bridges)En kärnkraftsolycka på Ventanas kärnkraftverk i Kalifornien mörkläggs av myndigheterna. Ett tv-team som befann sig inne i kärnkraftverket vid olyckan försöker gräva fram sanningen.

Ytterst välspelad film där filmens tre stjärnor, Jack Lemmon, Jane Fonda och Michael Douglas alla övertygar. En film som var högst aktuell på sin tid, men som fortfarande håller.


#5 Escape from Alcatraz (Don Siegel)Den 18:e januari 1960 anländer Frank Morris, under hård bevakning, till USA:s mest fruktade fängelse, det beryktade Alcatraz - en isolerad ö-fästning. Dit fördes de farligaste förbrytarna och varifrån det inte fanns någon återvändo. Driven av en stark frihetslängtan planerar Frank att fly.

En sån där Clint Eastwood-klassiker som man aldrig tröttnar på. Både spännande och rolig att titta på, även om man sett den tidigare.


#4 The Warriors (Walter Hill)En sammandrabbning av stora mått tornar upp sig i New Yorks undre värld. De nattliga härerna uppgår till 100.000 man. De överträffar polisen till antalet - det går fem man på varje polis. I natt är de ute efter "The Warriors" - ett gäng som felaktigt anklagas för mordet på ledaren för ett rivaliserande gäng.

Äkta New York-film som skriker 70-tal där man fångar atmosfären perfekt. Finns inte många döda punkter i filmen som lyckas väldigt bra med något som lätt hade blivit svårt att köpa.


#3 Being There (Hal Ashby)Mr. Chance har levt ett tillbakadraget liv. Han kan varken läsa eller skriva utan har sedan unga år sett efter en trädgård och på fritiden tittat på TV. Han har aldrig varit utanför huset och trädgården. När sedan husets ägare dör, stängs huset och han "slängs" ut i världen. Genom en trafikolycka träffar han några inflytelserika och mäktiga personer som tolkar honom som om han vore ett geni.

Peter Sellers i en av sina absolut bästa prestationer. Hans nedtonade prestation är en fröjd att se och man kombinerar humor med budskap på ett riktigt bra sätt.


#2 Kramer vs. Kramer (Robert Benton)Efter åtta års äktenskap lämnar Joanna Kramer sin man Ted och sin 7-årige son Billy. Joanna är i desperat behov av att finna sig själv och få ett egenvärde. Hon tror att hon är en dålig mor eftersom hon är så olycklig. Men hon älskar Billy och efter 15 månader kommer hon tillbaka för att kräva vårdnaden om honom. Men under tiden som Ted har tagit hand om Billy har de båda fått en fin kontakt. En uppslitande vårdnadstvist startar.

Mycket fint drama där fader-son relationen är hjärtvärmande och känns genuin. Dustin Hoffman, Meryl Streep och den lilla pojken Justin Henry sköter sig riktigt bra.


#1 Alien (Ridley Scott)Skräcken börjar när besättningen på rymdskeppet Nostromo undersöker en nödsignal från en avlägsen planet, och gör den fasansfulla upptäckten att där finns en livsform som uppstår och förökar sig inuti människokroppar. Nu måste besättningen inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan även för hela mänsklighetens.

Tidlös sci-fi som inte tappat något genom åren. Man har verkligen fått till allt här och det börjar med den sanslöst härliga stämningen. En klassiker som alltid kommer ha det lilla extra som få filmer i genren kan mäta sig med.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

A Little Romance
Breaking Away
Ett anständigt liv
The Jericho Mile
Manhattan
Moonraker
Time After Time
Vengeance Is Mine

---

Sämsta filmen: Buffet froid

Inte alls rolig fransk komedi som missar poängen totalt.


Största besvikelsen: Mad Max

Inte särskilt bra och bjuder endast på några enstaka bra scener.

4 kommentarer:

 1. Ohotad etta. Annars har jag inte sett så särskilt många filmer på din lista utom de mest kända förstås. Skulle nog sätta Kinasyndromet som #2, den är en kär favorit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, trots att det finns gott om riktigt bra filmer bakom Alien så är den ohotad som etta.

   Kinasyndromet är mycket bra, men att den hamnar på plats #6 visar prov på vilka bra filmer som placerar sig före den på listan.

   Radera
 2. 10 Gillar filmen men drar mig lite för att se om den då den av och till är/blir lite seg.
  9 Ligger på att se listan
  8 - 7 Tack för tips
  6 Ej sett
  5 Inte så värst förtjust i filmen
  4 Underhållande men jag har svårt att ta filmen på allvar "Can you dig it" :D
  3 Ej sett
  2 Minns som ok
  1 Naturligtvis ohotad etta

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, Apocalypse Now ska man inte se för ofta. Gillar mycket med den, men håller med att den blir lite seg och tappar sista halvtimmen.

   Being There (#3) ska du absolut se. En både rolig och varm film med en utmärkt Peter Sellers.

   Radera