torsdag 20 augusti 2015

Mina favoritfilmer - 1978

Året bjuder på lite allt möjligt. Även om året inte bjuder på ett jättestort utbud av klassfilmer så är topp tre riktiga klassfilmer och klassiker. Ett par inte så kända filmer dyker även upp på listan vilket alltid är extra kul.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Västtyskland
1 Hong Kong


#10 Coma (Michael Crichton)En Bostonläkare kommer en olycksbådande plan på spåren när hon undersöker oförklarliga fall av komatillstånd på sitt sjukhus. Hennes misstankar väcks när ett alarmerande högt antal liknade fall inträffar efter rutinmässiga operationer. Men hennes frågor ignoreras av cheferna, och till slut är hennes liv i fara.

Småspännande och trevlig liten thriller som var en av de första filmrollerna för Michael Douglas. Kunde blivit ännu vassare, men man får vara klart nöjd med vad man bjuds på.


#9 An Unmarried Woman (Paul Mazursky)Ericas liv faller samman efter att hennes man lämnat henne för en yngre kvinna. Efter tid och terapi vänjer hon sig vid sitt nya liv och börjar uppskatta sin frihet. Då träffar hon konstnären Saul...

Med en mycket bra prestation av Jill Clayburgh är det här så nära ett New York-drama i Woody Allen-stil man kan komma. Att följa huvudkaraktärens utveckling blir mycket intressant.


#8 Scared Straight! (Arnold Shapiro)En grupp med ungdomar på glid (dömda för diverse brott) får besöka ett fängelse för grova brottslingar i syfte att skrämma dem till bättring - det är här de kommer att hamna om de inte skärper sig.

Träffsäker och genuin dokumentär som borde användas i utbildningssyfte. Oscarsvinnare som man är glad över att ha sett.


#7 Days of Heaven (Terrence Malick)Bill, hans flickvän Abby och hans syster Linda reser genom USA under det tidiga 1900-talet på jakt efter jobb. De får arbete hos en välbärgad ung bonde, men bonden blir kär i Abby och Bill gör upp en plan.

Här säger verkligen en bild mer än tusen ord. Malick har fångat ett otroligt vackert bildspråk och historien är inte så dum den heller. Ett måste bland hans filmer.


#6 The 36th Chamber of Shaolin (Liu Chia-Liang)Humoristiskt stenhård är nyckelorden till denna klassiska Shaw Brothers-rulle, i vilken en ung man förändras från naiv spoling till fullfjädrad slagskämpe med ädel filosofi. Manchu-styrkor förtrycker Kinas folk och Liu tar sin tillflykt till ett Shaolintempel, där han snart upptäcker munkarnas exceptionella kung fu-kunskaper. Efter lite övertalning får han delta i träningen, och snabbt visar det sig att han innehar exceptionell talang.

En av de största klassikerna inom kampsportsfilm och en Hong Kong-klassiker värdig att kallas för just det. En underhållande och väl genomförd film som är ett måste i genren.


#5 Messer im Kopf (Reinhard Hauff)Hoffman blir av misstag skjuten i huvudet av polisen i deras jakt efter terrorister. Han drabbas av minnesförlust och utnyttjas av både etablissemanget och vänsterradikala.

Bruno Ganz har sällan varit bättre än här. Det är en utomordentlig prestation i en film som även har riktigt bra synthmusik, vilket bara är en bonus. Starkt och alltså ytterst välspelat drama.


#4 Foul Play (Colin Higgins)Nyskilda Gloria är på väg hem till San Francisco. Hon plockar upp en liftare som ber henne att ta hand om ett cigarettpaket åt honom, och snart är Gloria inblandad i en underlig mordkomplott.

Barndomsfavorit som alltid tål att ses om. Eftersom man blandar noir med komedi blir det extra uppskattat i mina ögon. Fina insatser av Goldie Hawn, Chevy Chase och Dudley Moore i komiska roller.


#3 Halloween (John Carpenter)Klassisk rysare om den psykotiske mördaren Michael Myers som dödade sin syster på Alla helgons natt när han var sex år. Han spärras in, men 15 år senare rymmer han...

Den s.k. slasherfilmen blir inte bättre än här. John Carpenter prickar precis rätt och det hela bygger mycket på stämningen som lyckas byggas upp. En klassiker som aldrig tappar sin charm.


#2 Midnight Express (Alan Parker)Den verklighetsbaserade historien om Billy Hayes, en ung och naiv amerikan som försökte smuggla ut 2 kg hasch från Turkiet, och blev dömd till 30 års fängelse. Men det är inte vilket fängelse som helst han hamnar i. Genom tortyr och misshandel övertygas han om att det enda sättet att överleva är att fly...

Oerhört stark och gripande fängelsefilm med minnesvärda prestationer. Finns inte många svagheter även om tempot på sina håll blir lite lågt i längden.


#1 The Deer Hunter (Michael Cimino)Före avresan till Vietnam hinner vännerna med en sista hjortjakt, men händelserna förflyttas snart till det grymma kriget. Där får vännerna genomlida fängslandet och tortyr. Vissa av dem kommer därifrån i en kista. Andra blir helt enkelt bara galna.

Uppskattade inte riktigt denna en gång i tiden, men har insett att detta är en riktigt bra film som levererar på så många olika plan. Makalösa prestationer av samtliga inblandade och har så mycket att berätta - tidlös klassiker.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Capricorn One
Damien: Omen II
Magic

---

Sämsta filmen: Patrick

För lång och genomgående dålig. Det enda roliga är att Tarantino tagit "spottandet" härifrån till Kill Bill: Vol. 1.


Största besvikelsen: Superman

Såg kanske denna för sent, men det var en riktig besvikelse som bara blir fånig.

14 kommentarer:

 1. Du tuffar på med årslistorna. Alltid kul att läsa. Har inte sett så mycket från året att jag kan mäkta med en topp 10. Kommer jag så här långt kommer jag nog dra ner till topp -5:or... Har sett dina 1-2 och måste ändå säga att jag inte gillar dem. Går väl mot strömmen där antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Åtminstone en ny lista per månad ska jag försöka sikta på. Tanken är ju trots allt att gå ner till 1940 ;)

   De två toppfilmerna är ju ganska tunga så de kan inte falla alla på läppen. Inga femmor för egen del, men väl starka fyror.

   Radera
 2. Har i likhet med Henke sett väldigt få av dina list-filmer. Var Coma verkligen så bra? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Coma är inte alls tokig. Crichton kan det där med thriller i sjukhusmiljö :) Fast den är trots allt tia från året så ingen toppfilm.

   Radera
 3. 1-3 samt Foul play, days of haven och Coma har jag sett. Din 1-3 gillar jag de övriga tre är väl sisådär i min bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, 1-3 är klassfilmer och höjer sig helt klart över resten. Foul Play är en barndomsfavorit så den är lite högre upp än den annars hade varit. Days of Heaven är kanske ingen favorit, men den var riktigt snygg. Coma har jag sett ett par gånger och även om det inte är den bästa thrillern man sett funkar den att se (uppenbarligen).

   Radera
 4. Hej igen. Jag har jackat upp The deer hunter till en bättre plats sen senast. Detta efter att sett om på stora delar av filmen. Mina minnen om filmen från när jag var yngre var inte så positiva som jag känner nu.

  10-8, 6-5 har jag inte sett så de kan jag inte uttala mig om.

  Days of heaven är Malicks bästa tycker jag och årets film för mig!

  Tjejen som visst för mycket är otroligt skön, en underbar mix av humor och noir som du säger.

  Halloween såg jag nyligen för första gången. Också en film som har en tydlig stämning. Musiken är bra, japp.

  Capricorn One kommer jag hantera som en 1977-film då jag kör enligt datum på imdb. :-)

  Vi är helt eniga om Superman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!

   Ja, The Deer Hunter känner jag också har blivit bättre med tiden, eller åtminstone när man blivit äldre och kan uppskatta den fullt ut.

   Days of Heaven har ett magiskt foto. Kanske ingen favorit, men en av hans bästa helt klart.

   Tjejen som visste för mycket är en gammal barndomsfavorit som jag sett många gånger. Skön, rolig och småspännande.

   Halloween har jag alltid hållit som den bästa bland de tre stora (Fredagen den 13:e och Terror på Elm Street).

   Capricorn One var 1978-film på IMDb när jag gjorde listan ;) Tyvärr dyker nya releasedatum upp på vissa filmer. Den hade premiär i USA i juni 1978, men i december 1977 i Japan enligt de nya uppgifterna. Får se om jag ändrar/uppdaterar listan eller inte med tanke på dessa nya uppgifter.

   Radera
 5. De fyra första på listan; känns naturliga!
  Bra val!

  OCH...Coma också! Den gamla rackarn! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur!? Givna toppfilmer.

   Radera
 6. Härligt att se The 36th Chamber of Shaolin på listan.

  Helt rätt etta. Det kan liksom bara bli den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 36th Chamber... har jag bara goda minnen av. En favorit bland de martial arts-filmer jag sett.

   Midnight Express brukade vara min etta från året, men nu är det alltså The Deer Hunter som gäller. Två mycket bra filmer.

   Radera
 7. Scared straight verkar vara upp my alley. Och tjejen minns jag som supertrevlig men minns inget mer än de... Annars hade vi 5 överlappar, men jag saknade kaninfilmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scared Straight är en mycket bra och träffsäker dokumentär värd att se.

   Foul Play har alltid varit en favorit och som jag sett ett otal gånger. Håller än idag.

   Radera