torsdag 20 augusti 2015

Mina favoritfilmer - 1978

Året bjuder på lite allt möjligt. Även om året inte bjuder på ett jättestort utbud av klassfilmer så är topp tre riktiga klassfilmer och klassiker. Ett par inte så kända filmer dyker även upp på listan vilket alltid är extra kul.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Västtyskland
1 Hong Kong


#10 Coma (Michael Crichton)En Bostonläkare kommer en olycksbådande plan på spåren när hon undersöker oförklarliga fall av komatillstånd på sitt sjukhus. Hennes misstankar väcks när ett alarmerande högt antal liknade fall inträffar efter rutinmässiga operationer. Men hennes frågor ignoreras av cheferna, och till slut är hennes liv i fara.

Småspännande och trevlig liten thriller som var en av de första filmrollerna för Michael Douglas. Kunde blivit ännu vassare, men man får vara klart nöjd med vad man bjuds på.


#9 An Unmarried Woman (Paul Mazursky)Ericas liv faller samman efter att hennes man lämnat henne för en yngre kvinna. Efter tid och terapi vänjer hon sig vid sitt nya liv och börjar uppskatta sin frihet. Då träffar hon konstnären Saul...

Med en mycket bra prestation av Jill Clayburgh är det här så nära ett New York-drama i Woody Allen-stil man kan komma. Att följa huvudkaraktärens utveckling blir mycket intressant.


#8 Scared Straight! (Arnold Shapiro)En grupp med ungdomar på glid (dömda för diverse brott) får besöka ett fängelse för grova brottslingar i syfte att skrämma dem till bättring - det är här de kommer att hamna om de inte skärper sig.

Träffsäker och genuin dokumentär som borde användas i utbildningssyfte. Oscarsvinnare som man är glad över att ha sett.


#7 Days of Heaven (Terrence Malick)Bill, hans flickvän Abby och hans syster Linda reser genom USA under det tidiga 1900-talet på jakt efter jobb. De får arbete hos en välbärgad ung bonde, men bonden blir kär i Abby och Bill gör upp en plan.

Här säger verkligen en bild mer än tusen ord. Malick har fångat ett otroligt vackert bildspråk och historien är inte så dum den heller. Ett måste bland hans filmer.


#6 The 36th Chamber of Shaolin (Liu Chia-Liang)Humoristiskt stenhård är nyckelorden till denna klassiska Shaw Brothers-rulle, i vilken en ung man förändras från naiv spoling till fullfjädrad slagskämpe med ädel filosofi. Manchu-styrkor förtrycker Kinas folk och Liu tar sin tillflykt till ett Shaolintempel, där han snart upptäcker munkarnas exceptionella kung fu-kunskaper. Efter lite övertalning får han delta i träningen, och snabbt visar det sig att han innehar exceptionell talang.

En av de största klassikerna inom kampsportsfilm och en Hong Kong-klassiker värdig att kallas för just det. En underhållande och väl genomförd film som är ett måste i genren.


#5 Messer im Kopf (Reinhard Hauff)Hoffman blir av misstag skjuten i huvudet av polisen i deras jakt efter terrorister. Han drabbas av minnesförlust och utnyttjas av både etablissemanget och vänsterradikala.

Bruno Ganz har sällan varit bättre än här. Det är en utomordentlig prestation i en film som även har riktigt bra synthmusik, vilket bara är en bonus. Starkt och alltså ytterst välspelat drama.


#4 Foul Play (Colin Higgins)Nyskilda Gloria är på väg hem till San Francisco. Hon plockar upp en liftare som ber henne att ta hand om ett cigarettpaket åt honom, och snart är Gloria inblandad i en underlig mordkomplott.

Barndomsfavorit som alltid tål att ses om. Eftersom man blandar noir med komedi blir det extra uppskattat i mina ögon. Fina insatser av Goldie Hawn, Chevy Chase och Dudley Moore i komiska roller.


#3 Halloween (John Carpenter)Klassisk rysare om den psykotiske mördaren Michael Myers som dödade sin syster på Alla helgons natt när han var sex år. Han spärras in, men 15 år senare rymmer han...

Den s.k. slasherfilmen blir inte bättre än här. John Carpenter prickar precis rätt och det hela bygger mycket på stämningen som lyckas byggas upp. En klassiker som aldrig tappar sin charm.


#2 Midnight Express (Alan Parker)Den verklighetsbaserade historien om Billy Hayes, en ung och naiv amerikan som försökte smuggla ut 2 kg hasch från Turkiet, och blev dömd till 30 års fängelse. Men det är inte vilket fängelse som helst han hamnar i. Genom tortyr och misshandel övertygas han om att det enda sättet att överleva är att fly...

Oerhört stark och gripande fängelsefilm med minnesvärda prestationer. Finns inte många svagheter även om tempot på sina håll blir lite lågt i längden.


#1 The Deer Hunter (Michael Cimino)Före avresan till Vietnam hinner vännerna med en sista hjortjakt, men händelserna förflyttas snart till det grymma kriget. Där får vännerna genomlida fängslandet och tortyr. Vissa av dem kommer därifrån i en kista. Andra blir helt enkelt bara galna.

Uppskattade inte riktigt denna en gång i tiden, men har insett att detta är en riktigt bra film som levererar på så många olika plan. Makalösa prestationer av samtliga inblandade och har så mycket att berätta - tidlös klassiker.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Capricorn One
Damien: Omen II
Magic

---

Sämsta filmen: Patrick

För lång och genomgående dålig. Det enda roliga är att Tarantino tagit "spottandet" härifrån till Kill Bill: Vol. 1.


Största besvikelsen: Superman

Såg kanske denna för sent, men det var en riktig besvikelse som bara blir fånig.

6 kommentarer:

 1. Du tuffar på med årslistorna. Alltid kul att läsa. Har inte sett så mycket från året att jag kan mäkta med en topp 10. Kommer jag så här långt kommer jag nog dra ner till topp -5:or... Har sett dina 1-2 och måste ändå säga att jag inte gillar dem. Går väl mot strömmen där antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Åtminstone en ny lista per månad ska jag försöka sikta på. Tanken är ju trots allt att gå ner till 1940 ;)

   De två toppfilmerna är ju ganska tunga så de kan inte falla alla på läppen. Inga femmor för egen del, men väl starka fyror.

   Radera
 2. Har i likhet med Henke sett väldigt få av dina list-filmer. Var Coma verkligen så bra? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Coma är inte alls tokig. Crichton kan det där med thriller i sjukhusmiljö :) Fast den är trots allt tia från året så ingen toppfilm.

   Radera
 3. 1-3 samt Foul play, days of haven och Coma har jag sett. Din 1-3 gillar jag de övriga tre är väl sisådär i min bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, 1-3 är klassfilmer och höjer sig helt klart över resten. Foul Play är en barndomsfavorit så den är lite högre upp än den annars hade varit. Days of Heaven är kanske ingen favorit, men den var riktigt snygg. Coma har jag sett ett par gånger och även om det inte är den bästa thrillern man sett funkar den att se (uppenbarligen).

   Radera