torsdag 10 september 2015

Mina favoritfilmer - 1976

Även om det saknas en femma från året så är det här ett riktigt starkt år med många favoriter. Ett par kända filmer får kliva åt sidan åt en del lite mindre kända filmer som lyckas fånga vad som gjorde 70-talet till ett så bra årtionde för film. I topp slåss en helskön favorit med en välgjord och välspelad klassiker.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
2 Italien
1 Sverige
1 Frankrike
1 Spanien


#10 Il grande racket / The Big Racket (Enzo G. Castellari)Ett brottssyndikat börjar utpressa småföretagare. Polisen Nico försöker med stora ansträngningar sätta dit dem, men de är alltid ett steg före. Därför måste han gå utanför lagens ramar för att komma åt dem.

Skön eurocrime med den alltid sevärde Fabio Testi i huvudrollen som tuff polis som tar lagen i egna händer när inget annat hjälper mot de kriminella.


#9 Who Can Kill a Child? (Narciso Ibáñez Serrador)Ett engelskt par hyr en båt och besöker ön Almanzora, ett par timmar utanför den spanska kusten. När de kommer fram upptäcker de att ön är väldigt öde. Snart märker de att det inte finns några vuxna på ön utan bara barn...

Annorlunda, slagkraftigt och mycket 70-tal. Överraskar på mer än ett sätt och även om den är lite långsam i sin uppbyggnad så blir man rikligt belönad.


#8 Brutti, sporchi e cattivi (Ettore Scola)I en kåkstad utanför Rom trängs en fattig familj i sitt nedgångna hus. Pappan och familjeöverhuvudet Giacinto har på grund av en olycka fått ut en miljon lire i försäkringspengar, en skatt som han snålt vaktar från resten av familjen, som i sin tur gör allt för att stjäla pengarna.

Visste inte vad jag gav mig in på när jag skulle se den här filmen, men den visade sig vara annorlunda mot det mesta man sett. Vågad humor som både är samhällskritisk som klockren italiensk komedi på hög nivå. Utmärkta rollprestationer gör även sitt för att höja filmen.


#7 Le locataire / The Tenant (Roman Polanski)En man hyr en lägenhet i Paris. Han får veta att kvinnan som tidigare bott där försökt begå självmord. Mannen börjar snart få problem med sina grannar som tycker att han för oväsen och är allmänt otrevlig. Han börjar misstänka att de vill driva honom till vansinne...

Roman Polanski visar att han kan mer än att regissera när han här även spelar huvudrollen. Både spännande som komisk lyckas filmen med en kombination som inte är så lätt att bemästra.


#6 Mannen på taket (Bo Widerberg)Kommissarie Beck och hans assistent Rönn får hand om ett mord som begåtts på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Den mördade visar sig vara polis och utredningen som följer visar också att offret var en synnerligen otrevlig person.

En av mina svenska favoritfilmer och en mycket bra polisfilm är det. Gillar att den inte är gravallvarlig, utan den har flera komiska ögonblick och sköna karaktärer som lyfter filmen.


#5 Marathon Man (John Schlesinger)En sympatisk student och maratonlöpare dras mot sin vilja in i ett dödligt spel där Christian Szell, en nazist på rymmen, är inblandad.

Härlig klassiker som tillhör de där minnesvärda filmerna i thriller-genren som man gärna ser om. Laurence Olivier är oförglömlig som nazist på rymmen och vem kan glömma repliken "Is it safe?" efter att ha sett filmen?


#4 The Omen (Richard Donner)Den amerikanske ambassadörens fru i Rom föder ett dödfött barn. Utan att berätta det för sin fru går ambassadören med på att byta ut barnet mot ett annat. Några år går innan några hemska dödsfall inträffar. Det visar sig att barnet är antikrist och ambassadören måste försöka rädda sitt och sin frus liv, och döda barnet...

Klassisk rysare som är så där skönt kuslig som en sån här film ska vara. Handlar mer om stämning än något annat, och den lyckas man väldigt bra med. Det är få filmer i genren som fångar ondskan så bra som man gör här.


#3 Taxi Driver (Martin Scorsese)Vietnamveteranen Travis Bickle är taxichaufför i New York. Han kan inte sova. I sin paranoia kör han runt och runt i staden och äcklas av våldet, hororna och allt avskum. "En dag kommer regnet och sköljer bort all skit", säger han. Men det kommer inget regn...

De Niro är äckligt bra när han blir allt mer besatt och psykiskt labil i ett slitet New York. Kanske inte min favoritfilm av Scorsese eller De Niro, men det är svårt att missa storheten med filmen.


#2 All the President's Men (Alan J. Pakula)Carl Bernstein och Bob Woodward är Washington Post-journalister som börjar undersöka ett inbrott i demokraternas valhögkvarter Watergate. Trots påtryckningar att de inte borde fortsätta undersökningen, både från sin redaktör och från regeringen, fortsätter de. Det visar sig att det finns ett samband mellan inbrottet, CIA och president Nixon.

Har alltid varit svag för konspirationsfilmer och regissören Alan J. Pakula stod för flera av dem. Denna baseras på verkliga händelser och får ut det mesta ur en intressant historia. Tät, spännande och välspelad filmen igenom.


#1 Assault on Precinct 13 (John Carpenter)Ett ungdomsgäng belägrar en nästan övergiven polisstation i Los Angeles efter att en man hämnats och skjutit en av deras medlemmar. Nu får en polis, två fångar och två sekreterare kämpa mot gänget.

Rent produktionsmässigt är det här inte den bästa filmen. Det är en lågbudgetfilm av John Carpenter, men den har en underbart skön känsla som är oslagbar. Den är rå, den är brutal och den är bara för cool.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Alice, Sweet Alice
Carrie
Colt 38 Special Squad
The Enforcer
The Outlaw Josey Wales
Rocky

---

Sämsta filmen: Death Journey

En sunkig film av och med Fred Williamson. Han har varit med i bättre filmer, den gode Fred.


Största besvikelsen: The Killing of a Chinese Bookie

Hoppades en hel del på denna film av John Cassavetes. Men något tog emot, tyvärr.

4 kommentarer:

 1. Ok, jag har sett dina sex översta i alla fall :) Skulle nog generellt hålla med om din ranking med undantag för Taxi Driver som absolut skulle hamna längst ned

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Taxi Driver längst ner av de sex eller övh från 1976-filmerna? :)

   Kul att du håller med om ettan också.

   Radera
  2. Svårt att säga, det var så vansinnigt länge sedan jag såg tex Rocky eller Carrie

   Radera
  3. Sofia: Taxi Driver är ingen personlig favorit, snarare en film jag respekterar. Med det sagt är den given på min topp tio.

   Radera