måndag 5 oktober 2015

The MartianTitel: The Martian
Genre: Äventyr/Sci-Fi/Action
Land: USA
År: 2015
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Matt Damon, Chiwetel Ejiofor, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kristen Wiig, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Aksel Hennie

Handling: Under ett bemannat uppdrag till Mars lämnas astronauten Mark Watney kvar när besättningen tror att han är död. Watney gör sitt bästa för att anpassa sig på den främmande planeten medan han försöker meddela Jorden att han är vid liv.

Omdöme: Det börjar med en gång med dunder och brak. Expeditionen Ares III består av sex personer som är på Mars och har varit där ett par dagar när en kraftig storm är på väg att dra in. Väderförhållandena på den röda planeten kan växla snabbt och trots att man räknat med en storm visar den sig vara kraftigare och komma tidigare. Det gör att de fyra som är utanför farkosten får svårt att ta sig tillbaka i tid. I kalabaliken som uppstår när stormen slår till försvinner en ur besättningen - Mark Watney (Matt Damon). Då de är säkra på att han dött har de övriga inget annat val än att sticka innan de själva stryker med i stormen.Inledningen överraskar en del då den inte ger tittaren så mycket tid till att lära känna besättningen mer än att man visar alla lite kort och nämner dem vid namn. Men vilka de är och vem som är vem är inte så enkelt att hålla reda på när stormen plötsligt drar in. Man hade önskat sig några minuter till med besättningen innan den kaosartade situationen i stormen. Ett sätt hade varit att få se besättningen sitta vid ett bord och äta tillsammans eller liknande.Efter inledningen försvinner besättningen ur handlingen ett bra tag. Ares III är på väg hem till Jorden och är glatt ovetandes om att Mark faktiskt överlevde. Ingen vet om det. Mark är skadad, men lever. Problemet är bara att han inte har någon möjlighet att kommunicera med varken Ares III eller NASA. Han börjar spela in videodagböcker och hittar ett sätt att kunna överleva på Mars, botaniker som han är.Filmens styrka ligger helt klart i när man får följa Matt Damon när han ensam på Mars löser problem och överlever från dag till dag, med en gnutta humor bör tilläggas. Det blir inte mycket sämre när det utspelar sig på Jorden eller på Ares III (senare i filmen), men det är trots allt Damon och Mars som är huvudattraktionen som skapar mest intresse.

Filmen har ett mycket gediget tempo då man på Jorden jobbar dygnet runt med att försöka komma på en vettig lösning. Detta håller i sig under i princip hela filmen, även om det kanske stannar upp lite längre fram innan den avslutande delen drar igång.Man märker att Ridley Scott kan det här med sci-fi och rymden. Alien (1979) är ett rymdmästerverk, Blade Runner (1982) är inte mycket sämre och en stilbildare, medan Prometheus (2012) också var ett gediget hantverk även om handlingen inte alltid var strålande. Han visar här han han fortfarande kan genren och det finns inte mycket att klaga på rent visuellt eller tempomässigt. Allt känns och ser äkta ut och man är liksom där på Mars och ute i rymden.Finns det en svaghet så är det i mitt tycke att man inte riktigt känner så starkt för någon. Visst är Matt Damon bra och Mark är en frisk fläkt, men han kan också vara lite smådryg och inte helt sympatisk. Han är dock bättre än resten av besättningen på Ares III som leds av en ganska kall Lewis (Jessica Chastain) och med bl.a. skojaren Martinez (Michael Peña) och datageniet Johanssen (Kate Mara). Tysken Vogel (spelad av norrmannen Aksel Hennie) är kanske den som känns mest sympatisk i gänget medan Beck (Sebastian Stan) känns tråkigast och lite malplacerad.På Jorden tycker jag NASA-ingenjören Vincent Kapoor (Chiwetel Ejiofor) är mest lyckad. Stabilt spelad och med rätt mängd humor som aldrig går till överdrift. Det är lite si och så med Jeff Daniels och Kristen Wiig som NASA-chefen respektive NASA:s-taleskvinna, men inget som direkt stör helhetsupplevelsen. Vissa av NASA:s påhitt känns även lite för "out there", men det hör liksom till i en sån här film.

Filmen sågs i 3D, men i ärlighetens namn hade man gott kunnat vara utan den. Man utnyttjade inte tekniken fullt ut och då är det lika bra att skippa den helt i mitt tycke. Med det sagt ska detta helst ses på bio.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.5

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Anonym: Proffstyckare? Tack för kommentaren, men själv skulle jag inte särskriva det du skrev.

   Radera
 2. Jag tror att inledningen lätt hade kunnat kännas lite seg om man lagt mer tid på att "lära känna" besättningen eftersom det är så pass välkänt vad som komma skall. Alla hade bara suttit och väntat på det ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast jag pratar om en scen på två-tre minuter innan de är ute när stormen drar in. Hade inte krävts mer.

   Radera