På topp tio återfinns filmer från:
7 USA
2 Storbritannien
1 Italien
Uppdatering: Plats #3 (The Day of the Jackal) byter plats med plats #4 (High Plains Drifter). 18/7-16
Uppdatering: The Offence flyttas från år 1972 och tar sig in på plats #5. Plats #10 (Paper Moon) tas bort från listan. 30/3-17
Uppdatering: Plats #8 (Tony Arzenta) flyttas ner till plats #10. 19/2-20
#10 Tony Arzenta (Duccio Tessari)


Tony Arzenta, en lönnmördare som jobbar för maffian försöker dra sig ur och börja ett nytt liv, något som visar sig vara lättare sagt än gjort.
Eurocrime när den är som bäst. Alain Delon är Tony Arzenta och lönnmördare som han är osar det snart hett om öronen för honom och de runt honom. Minnesvärda biljakter, uppgörelser och stenhård action.
#9 Charley Varrick (Don Siegel)


Charley Varrick och hans kumpaner rånar en bank men upptäcker att de kommit över en stor summa pengar från maffian. De måste nu snabbt tänka ut ett smart sätt att klara sig ur knipan...
En smart liten film som har mer att erbjuda än vad man först kan tro. En som vanligt gedigen Walter Matthau axlar titelrollen och ger karaktären exakt den pondus som krävs. Men här finns flera andra starka karaktärer att gilla.
#8 Papillon (Franklin J. Schaffner)


Papillon och Dega är fångar på ett franskt fångläger. Fångarna behandlas som boskap och Dega, som fängslats p.g.a. skattebrott, blir snabbt offer för den grymma miljön. Papillon däremot, är en mer råbarkad karl och klarar sig bättre. Han hävdar sin oskuld och försöker gång på gång att fly från den ö där de hålls fångna.
Steve McQueen och Dustin Hoffman dominerar denna fängelsefilm som bjuder på lite av det mesta en sån här film ska innehålla.
#7 The Long Goodbye (Robert Altman)


Den hårdkokta privatdetektiven Philip Marlowe är engagerad i tre utredningar. Ett mord, ett påstått självmord och $350.000 stulna dollar. Hans efterforskningar visar att allt hänger ihop med hans vän och utan hjälp från polisen måste han nu försöka lösa mysteriet på egen hand.
En klassisk deckare som bjuder på mycket atmosfär och är karaktärsdriven snarare än att vara tempostark och actionfylld. Accepterar man detta får man en trevlig film med Elliott Gould som den sällsamme Philip Marlowe.
#6 Pat Garrett & Billy the Kid (Sam Peckinpah)


Året är 1881 i New Mexico. Pat Garrett, tidigare följeslagare och vän till den laglöse Billy the Kid, har blivit sheriff. Trots gammal vänskap så leder Pat uppbådet som skall fånga Billy the Kid - död eller levande.
En ganska typisk Sam Peckinpah-västern. En film som fått ett allt bättre rykte, ett välförtjänt sådant. Har det mesta en bra västern ska ha.
#5 The Offence (Sidney Lumet)


Under ett förhör misshandlar polisen Johnson en man väldigt brutalt när han är helt övertygad om att denne gjort sig skyldig till fruktansvärda brott. Samtidigt måste Johnson försöka rannsaka sig själv och ta itu med sina personliga problem.
Aldrig har man sett Sean Connery i en mer övertygande roll än här. Han är riktigt bra i en roll som både är elak och nedbruten på samma gång. En gömd liten pärla av duktige regissören Sidney Lumet.
#4 The Day of the Jackal (Fred Zinnemann)


En iskall och elegant brittisk kontraktsmördare anlitas av en fransk terrororganisation för att mörda general Charles de Gaulle. Mördaren, vars namn och utseende är okänt, går under kodnamnet Schakalen. Schakalens noggranna och metodiska förberedelser ställs mot polisens desperata ansträngningar för att avslöja planen och försöka stoppa honom i tid.
En sån där tidlös historia som här görs med stor finess och elegans. Edward Fox är perfekt som Schakalen och det hela blir nästan till ett äventyr genom en kontraktsmördares resa.
#3 High Plains Drifter (Clint Eastwood)


En främling rider ut från den heta öknen in till en liten stad i vilda västern. Människorna i staden är rädda för honom och tre revolvermän försöker mörda honom. Samtidigt är ett gäng på väg till staden för att hämnas...
Clintans första västern som han själv regisserade är också en av de bättre filmerna i genren. Mörk, ofta mardrömslik och bra rakt igenom. Sen är det aldrig fel med Clint Eastwood i dessa roller. Få som passar eller gör det bättre.
#2 Serpico (Sidney Lumet)


Frank Serpico är polis. Men till skillnad från kollegorna vägrar han att ta emot mutor från den organiserade brottsligheten, något som får hela styrkan att vända sig mot honom. Baserat på verkliga händelser.
En av Al Pacinos paradroller, och riktigt bra är han också. Han byter utseende filmen igenom och går från klarhet till klarhet ju större trycket på hans karaktär blir. En äkta New York-film är det också, vilket alltid är en bonus.
#1 The Sting (George Roy Hill)


Tillsammans med Luther Coleman lurar Johnny Hooker en man som visar sig bära på en mycket stor summa pengar. Luther blir dock inte lika förtjust och drar sig ur det hela. För sent står det klart att de rånat en man som arbetar för den inflytelserike Doyle Lonnegan från New York. När Hooker finner Luther brutalt mördad, beslutar han sig för att söka upp Luthers kamrat Gondorff. Gondorff blir chockad över beskedet om Luthers död, men lovar att utkräva hämnd. Tillsammans planerar de båda att utsätta Lonnegan för århundradets kupp...
Radarparet Paul Newman/Robert Redford gjorde endast två filmer ihop, men vilka filmer sen. Båda gångerna var det George Roy Hill som stod för regin. I denna smarta film får de även sällskap av den alltid så stabile Robert Shaw.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
The Exorcist
Gang War in Milan
Lady Snowblood
Magnum Force
Paper Moon
The Seven-Ups
Shamus
Walking Tall
The Wicker Man
---
Sämsta filmen: The Crazies
En riktigt dålig film av George A. Romero, även om den har några enstaka bra scener. För ovanlighetens skull är remaken bättre.
Största besvikelsen: Don't Look Now
Egentligen inte en dålig film, men jag förväntar mig så mycket mer av den med tanke på dess upplägg och goda rykte.
Härlig etta! Tvåan är vi ju inte lika överens om, däremot är verkligen inte The Crazies någon större höjdare. Remaken var faktiskt bättre
SvaraRaderaSofia: Ettan är ändå ganska given detta år, men Serpico är en god tvåa i mitt tycke. Gillade den mer än väntat när jag såg den senast.
RaderaJa, The Crazies har en bra premiss, men resultatet är skrämmande - dåligt. Remaken är inte super, men helt klart den man ska se.
Inte många filmer jag sett: The Sting, High plains drifter, Papillion, The Jackal - alla bra filmer. Tackar för tips då de flesta verkar åtminstone vara intressanta.
SvaraRaderafilmitch: Bra filmer du sett, och jag tror du och en del andra skulle kunna uppskatta samtliga filmer på listan.
RaderaKommentaren ligger kvar tar med mig tipsen. Tids nog. Bra med dessa listor om man vill ha tips på äldre filmer man kan ha missat.
RaderaJavisst är det? Är personligen alltid ute efter tips, nytt som gammalt man kan ha missat eller känner för att se om.
RaderaEtt av de bästa filmåren någonsin, kanske DET bästa!(?) Går alltid att diskutera vilka som skulle förtjänat att vara med, personligen saknar jag dock mest The Friends of Eddie Coyle. Sedan fick du mig intresserad av Tony Arzenta, hur bra tycker du den är jämfört med Le samouraï och Le cercle rouge? //CF
SvaraRaderaPersonligen rankar jag flera andra år framför 1973 då vissa år har ett par femmor i toppen. Men det finns en rad bra filmer detta år.
RaderaThe Friends of Eddie Coyle såg jag för väldigt länge sen efter tips från en vän. Tyckte den var ok, men inget speciellt. Dock minns jag inget från den och har starkt funderat på att se om den.
Vad gäller Tony Arzenta är det en underhållande eurocrime med biljakter och pang-pang. Inte lika djup story som Melvilles filmer du nämner. Värd en titt? Absolut, bara du inte förväntar dig en film i samma stil.
Om du vill se mer Melville och inte sett hans Le deuxième souffle från 1966 så är det ett tips.
Som alltid flera intressanta titlar som jag inte sett eller ens hört.
SvaraRaderaVi har i alla fall hela fem överlapp: The sting, Serpico, High plains drifter, The long goodbye och Pat Garrett & Billy the Kid.
Jag såg både Papillion och The Jackal när jag var ung men jag tyckte inte om dem speciellt mycket. de är kanske bättre om man ser dem nu när jag är lite äldre.
The Offence! tack för tipset. Hade tänkt se den tror jag men dan tappades bort.
Kan även tänka mig att se italienaren...
:-)
Har inte sett The crazies.
Fanns många bra filmer detta år, även utanför topp tio. Skulle behöva se om en del av dem för att kunna känna mig helt nöjd med listan.
RaderaDe fem vi har gemensamt känns ganska givna. Schakalen håller än, Papillon är något långsam, men klart bra även den.
Sean Connery i en något ovan roll för honom och riktigt bra är han i The Offence.
MY TOP 20 FILMS OF 1973
SvaraRadera01) - CHARLEY VARRICK (DON SIEGEL)
02) - AMARCORD (FEDERICO FELLINI)
03) - THE STING (GEORGE ROY HILL)
04) - EL ESPIRITU DE LA COLMENA (VICTOR ERICE)
05) - PAPER MOON (PETER BOGDANOVICH)
06) - LA NUIT AMERICAINE (FRANÇOIS TRUFFAUT)
07) - EMEPEROR OF THE NORTH POLE (ROBERT ALDRICH)
08) - DILLINGER (JOHN MILIUS)
09) - DAY OF THE JACKAL (FRED ZINNEMANN)
10) - THE THIEF WHO CAME TO DINNER (BUD YORKIN)
11) - THE LONG GOODBYE (ROBERT ALTMAN)
12) - BADLANDS (TERRENCE MALICK)
13) - THE FRIENDS OF EDDIE COYLE (PETER YATES)
14) - SOYLENT GREEN (RICHARD FLEISCHER)
15) - THE WICKER MAN (ROBIN HARDY)
16) - SERPICO (SIDNEY LUMET)
17) - MAGNUM FORCE (TED POST)
18) - HIGH PLAINS DRIFTER (CLINT EASTWOOD)
19) - THE MACKINTOSH MAN (JOHN HUSTON)
20) - SISTERS (BRIAN DE PALMA)
I think that CHARLEY VARRICK is the best thriller of the seventies
Always appreciated with an interesting mix of titles.
RaderaI've sen 16 of the 20. I feel this was a deep year with many good films, but perhaps without the great ones.
As for Charley Varrick, I was somewhat disappointed the first time I saw it, but liked it the second time around. Though I more see it as a crime film than a suspenseful thriller.
Min topp 10 för 1973:
SvaraRadera10 The Friends of Eddie Coyle
09 Serpico
08 The Three Musketeers
07 The Outfit
06 The Last of Sheila
05 High Plains Drifter
04 The Sting
03 American Graffiti
02 Live and Let Die
01 Paper Moon
Bubblare: The Seven-Ups, Papillon, Robin Hood, The Day of the Jackal, The Long Goodbye, Magnum Force, Charley Varrick
Sämst: Soylent Green
Har sett alla på din lista utom Pat Garrett... som jag inte varit sugen på pga att jag inte är så förtjust i Coburn, och Kristofferson än mindre. Och så Bob Dylan på det, ähh jag vet inte... ;-p
Tycker iaf att det är ett väldigt bra filmår precis som 74 även om 74 var lite spetsigare.
/ LJH H
Tycker detta är ett svårt år att rangordna. Många filmer som skulle kunna kastas om på listan.
RaderaKul att se en Bond-film så pass högt upp. Aldrig riktigt varit en favorit-Bond, men Bond är alltid Bond ;)
Vet hur det är när man inte är så förtjust i vissa skådespelare. Blir lätt så att man håller sig borta. Nu sker det för egen del oftare med nyare skådespelare än äldre.
Det var Live and Let Die som fick mig hooked on Bond, så den är helt klart en favorit. :)
RaderaAh, jag förstår. Jo, men jag ogillar den inte, den är skön och det är ju första med Roger Moore (som jag växte upp med).
Radera