fredag 11 mars 2016

Mina favoritfilmer - 2015

Ett år som bjuder på en mycket bra bredd där flera filmer utanför topp tio är starka kandidater att utmana. Kanske inte det starkaste året sett till antal toppfilmer, men ettan är trots allt en sann filmupplevelse som imponerar.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
2 Italien
1 Danmark
1 Tyskland

Uppdatering: Plats #10 (The Gift) tas bort från listan. In kommer Suburra på plats #4. 25/7-16

Uppdatering: Plats #10 (Black Mass) tas bort från listan. In kommer Lo chiamavano Jeeg Robot / They Call Me Jeeg Robot på plats #5. 1/10-17


#10 Star Wars: The Force Awakens (J.J. Abrams)Trettio år efter Endorstriden och Darth Vaders död har Luke Skywalker försvunnit efter att ha känt ett ansvar för att den mörka sidan återigen kunnat ta makten. Både motståndsrörelsen och den mörka sidan inser emellertid hur viktig den sista jedimästaren kan komma att bli för utgången av den ständiga maktkampen. Ledtrådar till var Luke befinner sig finns i en BB 8-droid som av en slump hamnar hos en ung kvinnlig skrothandlare och en deserterad stormtrooper.

Det smarta draget att ge filmen en känsla av originalfilmerna och låna en hel del från inte minst originalfilmen från 1977 är lyckat. Inte utan sina skavanker (Finn t.ex.), men det bjuds även på gott om storslagna scener och så klart Han Solo med Chewbacca som man inte får glömma.


#9 Victoria (Sebastian Schipper)En ung spansk kvinna, Victoria, möter fyra unga tyskar på en nattklubb i Berlin. De har en skuld, och måste ta sig an ett uppdrag av tvivelaktig natur för att betala av den. När en av killarna visar sig oförmögen att följa med hoppar Victoria in som ersättare.

Ett imponerande experiment som lyckas bättre än någon annan film tidigare gjort med att filma allt i en enda tagning. Den två timmar långa speltiden är något svagare under första timmen, men det blir ändå mycket fascinerande att följa med Victoria denna natt i Berlin.


#8 Sicario (Denis Villeneuve)En självsäker kvinnlig FBI-agent ansluter sig till ett hemligt CIA-uppdrag som går ut på att ta ned en mexikansk knarkkung. Det visar sig vara ett jobb som skjuter hennes etiska och moraliska värderingar till bristningsgränsen.

Förväntningarna var höga och även om de inte infriades helt så bjuder filmen på gott om pulshöjande scener och tät stämning. Hade kanske kunnat bjuda på ett lite slagkraftigare slut för min smak för större effekt.


#7 Idealisten (Christina Rosendahl)Under det kalla kriget 1968 störtar ett amerikanskt bombplan, lastat med fyra vätebomber, i närheten av den amerikanska militärbasen i Thule på Grönland. Både den danska och amerikanska regeringen meddelar att olyckan är under kontroll varefter ett stort antal danska arbetare tillsätts för att röja undan. 20 år senare söker en tidigare arbetare i Thule upp den unge radiojournalisten Poul Brink och hävdar att den mystiska och dödliga sjukdom hans kollegor drabbats av har med uppröjningsarbetet att göra.

En mycket tillfredsställande verklighetsbaserad historia. En historia man engageras i och som är så där härligt konspiratorisk som man gärna vill ha det.


#6 Spotlight (Tom McCarthy)Den sanna historien om hur Spotlight-teamet på The Boston Globe avslöjade sexuella övergrepp på barn och en efterföljande mörkläggning inom den lokala katolska kyrkan.

En mycket stark historia som på många sätt gör filmen till vad den är. Håller ett jämt och bra tempo rakt igenom och drar in tittaren på ett sätt som klassiska journalistfilmer gör.


#5 They Call Me Jeeg Robot (Gabriele Mainetti)Historien handlar om en småkriminell man i Rom som utsätts för radioaktivt avfall från Tibern och får superkrafter. Han använder dessa för att försöka rädda en kvinna som tror att han är en japansk seriefigur och är jagad av en skoningslös brottsling vid namn Zingaro.

En superhjältefilm men ändå inte. Italienarna visar hur det ska göras och blandar superkrafter med realism, humor och kärlek. En klart lyckad film från början till slut.


#4 Suburra (Stefano Sollima)En gangster känd som "Samurai" vill göra om Roms hamnkvarter till ett nytt Las Vegas med stöd av "familjerna i söder". Alla de lokala gangsterbossarna går samman för att slutföra projektet, men freden varar inte länge...

Italienskt kriminaldrama som får ihop de olika delarna på ett övertygande sätt från början till slut. Med både yta och innehåll blir detta en stämningsfull film.


#3 The Hateful Eight (Quentin Tarantino)Prisjägaren John "The Hangman" Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming. Målet är den lilla staden Red Rock där Daisy ska ställas inför rätta och John kan inkassera belöningen på $10.000. Längst med vägen plockar de upp två främlingar; Major Marquis Warren, tidigare soldat men nu ökänd prisjägare, och Chris Mannix, som utger sig för att vara Red Rocks nye sheriff. När en snöstorm sveper in, bestämmer sig de fyra för att ta skydd på ett härbärge uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägaren, utan av fyra okända ansikten. Stormen börjar vina över bergen, och de åtta resenärerna börjar inse att de kanske inte kommer att klara sig till Red Rock trots allt.

Alltid spännande att se vad Tarantino ska bjuda på. Denna levererar med en till stor del allvarlig ton (dock inte utan humor) och ett format som gör att man älskar film. Intressant med två så olika delar där den första är mer dialogfylld och den andra bjuder på mer action. Tillsammans funkar de mycket bra.


#2 Everest (Baltasar Kormákur)En grupp bergsklättrare stöter på problem i form av en kraftig snöstorm när de bestiger Mount Everest.

En av årets bästa filmupplevelser som verkligen fick mig att känna att jag var där på berget. Man känner verkligen kylan, blåsten och kaoset. En av årets bättre (och mer underskattade) filmer.


#1 The Revenant (Alejandro González Iñárritu)Historien utspelar sig på 1820-talet och kretsar kring Hugh Glass, en man som lämnats att dö av sina män efter en björnattack.

Inget snack om att detta är årets bästa film. En naturkraft som levererar i scen efter scen. Själva storyn är kanske inte så speciell med en hämndhistoria i grunden, men som filmupplevelse är det imponerande. Även mycket starkt att en film på runt 2.30 kan vara så jämnstark utan noterbara svackor.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Black Mass
Brooklyn
Cartel Land
Danny Collins
The Daughter
Demolition
Fathers & Daughters
The Gift
The Invitation
James White
La loi du marché
Mad Max: Fury Road
The Martian
Meru
Mission: Impossible - Rogue Nation
Room
Tjuvheder
Un homme idéal / A Perfect Man
Under sandet / Land of Mine

---

Sämsta filmen: Sharknado 3: Oh Hell No!

Sämst ja, men klart underhållande och en skrattfest på sina håll.


Största besvikelsen: Spectre

En av de filmer jag såg fram emot mest under året. Bond är alltid Bond och denna hade en del av värde, men kunde och borde ha varit bättre.


Plats 20-11
Plats 30-21
Plats 40-31
Plats 50-41

11 kommentarer:

 1. Se där ja ännu en lista jag är långt ifrån klar ...
  10 ska ses
  9 helt ok
  8 Ganska bra kanske på kommande lista
  7 ska ses
  6 ok kom inte riktigt in i filmen - för stora förväntningar?
  5 låter intressant
  4 jodå kanske på listan
  3 för lång för pratig men inte dålig
  2 inte riktigt i min smak men å andra sidan är det en snöfilm
  1 Bra fram till björnen sedan en ganska flåsig och stönig historia - gott hantverk
  dock
  Som du ser har jag en o annan film kvar att se. Enda filmerna som jag känner är tveklöst listvärdigiga från 2015 är Mad Max och Ex Machina men vi får se vart jag hamnar någon gång i december.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tack för kommentaren!

   Ja, jag vet att du brukar behöva lite mer tid innan din lista är redo.

   10. The Gift - Bör ses, ja. Tror du kan gilla den.

   9. Black Mass - Tyckte den levererade precis som Johnny Depp gjorde för en gångs skull.

   8. Star Wars: The Force Awakens - Inte utan sina svagheter, men en klart trevlig bioupplevelse.

   7. Victoria - En av årets mest intressanta filmer för en filmälskare, men inte för alla.

   6. Sicario - Faktiskt lite samma känsla, men den har växt i efterhand. Tror och hoppas den förtjänar sin plats på listan när jag ser om den.

   5. Idealisten - Minst kända filmen på listan, men denna föll mig i smaken.

   4. Spotlight - Bra manus som håller en intresserad hela tiden. Kunde kanske varit kraftfullare, speciellt som ämnet är starkt på egen hand.

   3. The Hateful Eight - Håller med om att den var lite för pratig där ett tag (innan pausen som kom på 70mm-visningen), men sen kom den igång. Gillade visningen som nog höjde en del.

   2. Everest - Vet att jag nog är bland få som verkligen gillade denna. Såg den på bio och kom helt och hållet in i filmen.

   1. The Revenant - Ja, jag tyckte ju den rakt igenom var riktigt bra och engagerande. Kanske inte någon speciell story, men genomförandet var imponerande.


   Ok, Mad Max: Fury Road och Ex Machina kan jag köpa även om de inte tog sig in på min lista. Ska bli kul att se listan så småningom. Du har en del bra film kvar att se också.

   Radera
 2. Oj, lite oväntat att se The Gift så högt upp, men det kan iofs stämma, jag upplever att du är lite svag för klassiska thrillers? Hmm, själv skulle jag nog sätta tex Sicario över The Revenant. Tror jag... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Du har uppfattat det rätt - jag är allmänt svag för bra thrillers och om det är klassiska thrillers är det bara positivt.

   Jag hade höga förväntningar på Sicario. Förmodligen den film jag såg fram emot mest under 2015 eftersom det var Denis Villeneuve som låg bakom. Precis som med hans Prisoners uppfylldes inte riktigt de högt ställda förväntningarna helt vid första titten. Men de växer.

   Radera
 3. Hur många filmer från 2015 har du sett? Jag kan inte ens prestera en topp 10-lista, eftersom jag endast sett ca tio filmer från 2015 än så länge. Om jag skulle komma med en topp 2 så toppas den av ett par dokumentärer, "Amy" och "The Wolfpack".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle: Det är lite över 90 filmer från 2015 i nuläget, så det är ett par att välja mellan. Känns inte lika spännande att göra en topp 10-lista om man bara sett ett par filmer, så klart.

   Har varken sett Amy eller The Wolfpack. Får se om jag tar mig an någon av dem då de inte lockar nämnvärt. Bästa dokumentären från 2015 (än så länge) tycker jag är Meru.

   Radera
 4. Ok, då ska vi se här...

  10. The gift - en duglig thriller, typisk 3/5, plats 40 ungefär hos mig

  9. Black mass - inte sett, inte sugen på Johnny Depp med masker, miner eller andra pajaserier...

  8. Star Wars: The force awakens - Yay! Min favoritfilm från året, A-Number One. Kanske inte den bästa filmen enligt filmhistorkers, men min favorit. Verkar som att de kallar den för Star Wars: Episode VII - The Force Awakens på imdb nu för tiden...

  7. Victoria - inte sett, inte jättesugen men hört mycket bra om den

  6. Sicario - Yay! Grymt bra, nästintill perfekt film, min trea!

  5. Idealisten - inte sett, känner inte ens till filmen... Movies-Noir's obligatoriska "okända" film på topp 10?? ;-)

  4. Spotlight - Yay! Också en grymt bra film. Min tvåa. Fantastisk film.

  3. The hateful eight - bra val, superskön filmvisning som vi var på tillsammans med bror din och Jojje och med efterföljande restauranghäng. Filmen har dock svalnat lite i mitt huvud mest pga av den lite svagare andra halvan. Min tia.

  2. Everest - wow, vilken surprise! Jag gillade filmen men inte så mycket. Fick nog 3/5 av mig, och placering 29 ungefär.

  1. The Revenant - jamenvisst, denna film känns som en typisk film som du gillar hårt. Jag imponeras av filmen och vad de gjort (foto, Leo, regi osv), men jag har den inte som en lika stor favorit. Topp 20 för mig i alla fall...

  Snygg lista ändå och kul att du bjöd på en Topp 50! Du har kanske startat en trend här och nu... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "filmhistoriker" ska det vara ovan.

   Radera
  2. Henke: Som vanligt tackar jag för den långa kommentaren.

   10. The Gift - Tyckte personligen den var mer än en bara en duglig thriller. Gillade att den inte vek ner sig på slutet som många andra gör. Det räckte till en svag fyra.

   9. Black Mass - Det faktum att Depp var med sänkte förhoppningarna en del, men han övertygade och filmen likaså. En film i min smak.

   8. Star Wars: The Force Awakens - Känns som det är en film som både kan stiga och falla på listan. Men en sak är säker och det är att man får upp många positiva bilder från filmen.

   7. Victoria - Svårt att inte veta hur den är filmad på förhand (en enda lång tagning). Tycker personligen det är en del av grejen med den när det funkar så bra som det gör här. Mycket bra skådespeleri och en allt tätare utveckling av storyn gör det till en måstefilm.

   6. Sicario - Egentligen blev jag lite besviken på den när den sågs på bio. Behöver se om för att säkerställa att den faktiskt är så pass bra som jag känner att den är.

   5. Idealisten - Denna såg jag ett par månader innan "Oscarssäsongen" drog igång på allvar och den tog sig tidigt upp bland toppen bland 2015-års filmer. Inte alls oförtjänt på listan och jag hade inte tagit med den "bara för att".

   4. Spotlight - Egentligen kände jag att den kunde/borde varit ännu bättre/starkare, men den behöll intresset rakt igenom filmen och jag blev trots allt klart nöjd.

   3. The Hateful Eight - Ja, denna såg vi tillsammans och det var en mycket trevlig visning med allt runt omkring också. Tyckte själv att den var lite svagare efter första delen när vi tog en bensträckare, men efter filmen var jag desto mer nöjd.

   2. Everest - Ja, jag vet att det är en överraskning så högt upp, men när en film ror hem det som denna film gjorde i mina ögon så är den värd en topplacering. Bioupplevelsen gjorde sitt.

   1. The Revenant - Det må inte vara en film man är jättesugen på att se om, men att den var bäst känner jag är ganska givet.


   Jag tackar och vi får väl se om det blir en topp 50-nedräkning även i fortsättningen (för nya år). Det är ju trots allt inte alls lätt att rangordna så många filmer och man hittar inte alltid 50 man tyckte var fullt dugliga från ett år.

   Radera
 5. Everest så högt rankad. Är en film som jag missat men det verkar ju som att det är lite mer av en biofilm än något annat. Vi hade några överlapp mellan listorna, men inte många!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Everest föll jag för på bio. Riktigt tät stämning och ett riktigt bra ljud. Går mycket efter vad och hur mycket en film får mig att känna.

   Flera bra filmer utanför topp tio också. Inte alls lätt att rangordna, men ettan var ändå ganska given för egen del.

   Radera