torsdag 26 maj 2016

Mina favoritfilmer - 1960

Om man ser till listans övre halva så är det ett starkt år. Däremot ser det lite svagare ut med placeringarna längre ner. Bredden är därför relativt svag och det finns inte heller några direkta utmanare. Men topptrion skulle hamna högt vilket år som helst.

På topp tio återfinns filmer från:

4 USA
4 Frankrike
1 Japan
1 Italien


#10 Classe tous risques (Claude Sautet)Abel Davos är en tuff gangster men även en kärleksfull make och far till två pojkar. Efter ett tiotal år på flykt från rättvisan vill han flytta hem sin familj till Paris. Han ska bara göra en sista kupp, som naturligtvis misslyckas. Efter att ha bett sina gamla vänner om hjälp, får han så småningom hjälp av den inhyrda gangstern Eric Stark. Mellan de båda männen uppstår en varm vänskap, samtidigt som han känner sig sviken av sina gamla vänner.

En film jag såg fram emot ganska mycket med tanke på att favoriten Lino Ventura var med (även en ung Jean-Paul Belmondo). Blixtrar till på sina håll, men är ändå ett snäpp under de mest minnesvärda franska kriminalarna från den här tiden.


#9 Plein soleil / Purple Noon (René Clément)Fransk-italiensk thriller om en ung amerikan i Italien med uppdrag att övertyga en jämnårig jet-setare att resa hem till Amerika. Första filmatiseringen av boken The Talented Mr. Ripley skriven av Patricia Highsmith.

Originalet med Alain Delon i huvudrollen är förvisso ganska bra, men som helhet saknas ändå något för att det ska bli riktigt bra.


#8 Rocco and His Brothers (Luchino Visconti)Änkan Rosaria flyttar tillsammans med sina fyra yngre söner in hos sin äldste son i Milano. Två av sönerna förälskar sig i samma prostituerade kvinna och en fejd utbryter.

Drama som puttrar på, men som gärna hade fått vara mer gripande. Räknas trots allt som en klassiker och har en ung Alain Delon i huvudrollen.


#7 The Magnificent Seven (John Sturges)Revolvermän anlitas för att skydda en mexikansk by från gangsters. En västernversion av Kurosawas "De sju samurajerna".

Klassisk västern som nästan är mest känd för titelmelodin man sent glömmer. Kul samling kända ansikten gör det här till en sevärd film.


#6 Spartacus (Stanley Kubrick)Spartacus är en slav och gladiator som efter provokation sätter sig upp mot det mäktiga Rom. Han får tusentals slavar med sig i kampen.

Kanske inte riktigt lika bra som den en gång var, men det är lite av en föregångare till Gladiator och på sina håll är den klart lyckad.


#5 Les yeux sans visage / Eyes Without a Face (Georges Franju)Dr. Genessier är en strålande kirurg som tvingas mörda unga kvinnor för att få tag på ett nytt ansikte till sin dotter Christiane som blev vanställd i en trafikolycka. Officiellt är Christiane död, så hon är mer eller mindre en fånge på familjens ägor. Att hon dygnet runt också måste gå med en vit mask för ansiktet gör inte saken bättre. Men doktorn verkar kunna hålla vad han lovar, och hoppet tänds hos Christiane - kanske får hon tillbaka sitt ansikte.

En mycket intressant film vars upplägg förvisso får en att kräva ännu mer. Men det är inget snack om att detta är en film med bilder man inte glömmer.


#4 The Bad Sleep Well (Akira Kurosawa)En man utnyttjar sin viktiga position inom ett korrumperat företag för att avslöja männen som står ansvariga för hans fars död.

Något långsam inledning som gör att det tar lite för lång tid att komma igång, men sen blir det till en riktigt trevlig film. En av Kurosawas bättre i mitt tycke.


#3 Le trou (Jacques Becker)I väntan på rättegången där han står åtalad för mordförsök på sin fru, blir Claude Gaspard förflyttad från sin gamla fängelsecell till en ny. Där visar det sig att hans fyra nya cellkamrater är mitt uppe i att planera och utföra ett flyktförsök...

Detta är en liten favorit. Mycket elegant fängelsefilm. Stilsäker, spännande och riktigt skickligt genomförd.


#2 Psycho (Alfred Hitchcock)Sekreteraren Marion Crane har ledsnat på sitt gråa liv. Hon får vid ett tillfälle ta hand om företagets kassa och beslutar sig för att fly med den för att möta sin älskare. På vägen blir hon trött och bestämmer sig för att ta in på närmaste motell. Den trevlige motellägaren Norman Bates, en utåt sett lite udda kille, bär tyvärr på en fruktansvärd hemlighet.

Stor klassiker som håller vad den lovar. En av många bra och minnesvärda Hitchcock-filmer. Har en del saker som man tidigare aldrig sett, eller efteråt för den delen. Anthony Perkins är även så där härligt creepy som Norman Bates.


#1 The Apartment (Billy Wilder)Försäkringstjänstemannen C.C. Baxter skulle förblivit helt okänd på den stora firman om inte fyra avdelningschefer hade behövt ett bekvämt ställe att dra sig tillbaka till med sina respektive älskarinnor. Det blev Baxters våning de inriktade sig på och detta trasslar till hans relation med den märkliga hissflickan Fran.

Riktigt härlig klassiker som visar upp Jack Lemmon och Billy Wilder från deras bästa sida. Dessutom får man inte glömma en ung Shirley MacLaine. Gott om klockren humor och en del kärlek därtill.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Ingen värd att nämna

---

Sämsta filmen: The Battle of the Sexes

En tidig och inte särskilt bra Peter Sellers-film som inte kan jämföras med hans bästa verk.


Största besvikelsen: Inherit the Wind

Sedd som en klassiker, men förutom några bra prestationer och ett snyggt foto så blev det för mycket snack om religion.

4 kommentarer:

 1. Le trou är #1 för mig, en riktig pärla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle: Jag har inga problem med det valet. En riktigt bra film som var minst lika bra när jag såg om den. Ett svagare år hade den varit etta hos mig med.

   Radera
 2. Av de jag har sett (#9, 7, 4, 2, 1, hey, det är ju hälften av listan!) känns alla klart listvärdiga. Klart att #7 blev just #7 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hälften är inte dåligt, men det finns fortfarande ett par bra eller riktigt bra filmer på listan som jag kan rekommendera.

   Ja, en slump faktiskt, men kul notering :)

   Radera