måndag 17 juni 2019

I Am MotherTitel: I Am Mother
Genre: Sci-Fi/Drama/Thriller
Land: Australien
År: 2019
Regi: Grant Sputore
I rollerna: Clara Rugaard, Hilary Swank, Rose Byrne, Luke Hawker

Handling: När mänskligheten drabbas av massutrotning blir en tonårig flicka uppfostrad av en moderlig droid. Men när hon träffar en annan människa ställs hennes värld på ända.

Omdöme: Mindre sci-fi-filmer med få skådespelare kan bli bra och sevärda om de görs på rätt sätt. Sen hjälper det även att ha ett bra manus. I det här fallet låg manuset på den s.k. "Black List" över bästa icke-producerade manusen. Skulle man så här på rak arm säga vad filmen liknar så skulle man kunna säga en crossover av Moon (2009) och Ex Machina (2014).En droid kallad för Mother (med röst av Rose Byrne) är ensam på en enorm facilitet. Mother ger via ett embryo liv till en flicka kallad för Daughter (Clara Rugaard). Åren går och Daughter har växt upp till en tonåring. Hon lär sig hela tiden, studerar och får skriva och gå igenom tester. Målet verkar vara att hon ska bli läkare. Hon har även fått veta av Mother att världen utanför är giftig och att de är ensamma. Men när en kvinna (Hilary Swank) en dag är utanför och ber om hjälp då hon blivit skottskadad, förändras allt inne på den skyddade faciliteten.Som tidigare nämnts är det ofta välkommet med den här typen av sci-fi med få skådespelare så länge man har ett bra manus som håller intresset uppe. Här får man till det bra överlag. Handlingen går för det mesta framåt och det blir ett småspännande triangeldrama där inne mellan de tre. Daughter hamnar mellan de två och har svårt att veta vem hon ska tro på och vad som faktiskt är sant. Hon lämnas inte med så mycket annat val än att ta reda på det själv.Det är ingen tokig film det här. Kändes lite tveksamt på förhand om det skulle kunna vara något när Netflix producerat, men det är klart man ska ge det en chans. En australiensisk film för övrigt där reklamregissören Grant Sputore gör sin långfilmsdebut. Det må inte vara toppklass som bjuder på det lilla extra, men ett klart habilt hantverk är det. Känns dock som man hade kunnat få ut lite mer spänning och stämning. Sen får man säga att unga danskan Clara Rugaard var en trevlig ny bekantskap då hon funkar filmen igenom. Hilary Swank gör vad hon ska, men får inte bli en ny Sarah Connor från Terminator 2: Judgment Day (1991) eller Ripley från Alien (1979) som man hade hoppats på...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Jag har sett att den här filmen finns på Netflix och det brukar ju vara lite hit and miss när det gäller de sf-rullar som erbjuds. Har varit sugen på att se den men tvekat. Efter ditt betyg blir det nog en titt. Den skulle kunna passa mig. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker absolut att du ska ta och se den. Inga garantier så klart, men tror nog att du borde gilla den.

      Radera