lördag 17 augusti 2019

Child's PlayTitel: Child's Play
Genre: Skräck
Land: USA/Kanada
År: 2019
Regi: Lars Klevberg
I rollerna: Gabriel Bateman, Aubrey Plaza, Brian Tyree Henry, Tim Matheson, Mark Hamill (röst)

Handling: En mamma ger sin son en docka på hans födelsedag, omedveten om den ondska som lurar bakom dess leende.

Omdöme: När filmen inleds med att den gamla Orion-loggan dyker upp känner man sig genast hemma. Orion som släppte en rad härliga filmer under främst 80-talet. Originalet Child's Play (1988) släpptes dock av ett annat filmbolag. Ett småtrevligt och småroligt original för övrigt.Om man sett originalet vet man ungefär vad som väntar. Dock skiljer sig filmerna åt en hel del. Bakgrundsstoryn till hur dockan blir den onda dockan Chucky är t.ex. helt annorlunda mot originalet. Likväl är dödsfallen annorlunda. Ungen Andy (Gabriel Bateman) är också äldre här (13 år) jämfört med 6 år i originalet. Han har också ett par tonårsvänner här vilket gör att premissen ändras avsevärt på sina håll, och det blir inte till det bättre. Snarare som The Goonies (1985) eller liknande vilket man gärna hade varit utan.Till stor del har norske regissören Lars Klevberg lyckats bra med att göra filmen tillräckligt mörk. Dockan Chucky (med röst av Mark Hamill kul nog) är överlag bra. En sak man dock saknar är humorn och glimten i ögat som det kändes som originalet hade mer av. Det gjorde att Chucky kändes ondare och mer psykopatisk än här.På sina håll blir filmen ganska brutal, men det håller en lite ojämn nivå då man i många fall undviker att visa exakt vad Chucky gör vid dödsögonblicket. Man känner att man lika gärna hade kunnat visa det fullt ut när man ändå gör det i vissa lägen. Filmen håller överlag helt ok och underhåller som en sån här film ska göra. Vad som drar ner den en aning är när man närmar sig slutuppgörelsen när Buddi2-dockan ska släppas. Då blir det lite för mycket och Goonies-gänget ska klara biffen. Om man istället tagit tillfället i akt och låtit Chucky avpollettera Andys vänner så hade det definitivt höjt. Överlag en småkul nyversion.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

  1. Det känns som en ganska generell trend -- att man gjort sig av med alla former av humor i de sentida skräckremake:sen

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det här fallet funkar det överlag bra så här också, men här är det ju upplagt för att slänga in en del humor med tanke på vad man har att göra med ;)

      Radera