måndag 19 augusti 2019

The Dead Don't DieTitel: The Dead Don't Die
Genre: Komedi/Skräck
Land: USA
År: 2019
Regi: Jim Jarmusch
I rollerna: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Caleb Landry Jones, Danny Glover, Steve Buscemi, Selena Gomez, Tom Waits

Handling: I den sömniga småstaden Centerville står något inte riktigt rätt till. Månen är extra stor, dygnets timmar blir oförutsägbara och djur börjar visa ovanliga beteenden. Ingen vet riktigt varför. Nyhetsrapporterna är läskiga och forskare börjar bli oroliga. Men ingen förutser de märkligaste och farligaste konsekvenserna som snart kommer att börja plåga Centreville. De döda stiger upp från sina gravar och attackerar de levande - och medborgarna i staden måste slåss för sin överlevnad.

Omdöme: Det är intressant hur vissa regissörer uppskattas med en gång medan andra behöver tid på sig. Min knackiga relation till Jim Jarmusch och ett par av hans tidiga filmer gjorde att jag inte direkt var sugen på mer. Kändes helt enkelt inte som en regissör för mig. Men med hans lite nyare filmer som Broken Flowers (2005), Only Lovers Left Alive (2013) och till viss del även Paterson (2016) uppskattas han lite mer.Här har de tre huvudpersonerna från de ovan nämnda filmerna samlats. Bill Murray är polismästaren Cliff Robertson, Adam Driver är hans yngre kollega Ronnie Peterson och Tilda Swinton är Zelda Winston, stadens nya begravningsentreprenör. De får fullt upp när den lilla sömniga staden plötsligt får besök av levande döda - zombies. Ronnie säger tidigt att det inte kommer sluta väl, är hur lugn som helst trots detta och diggar filmens titelmelodi "The Dead Don't Die" av Sturgill Simpson.En skräckkomedi, om zombies på det, är inte det enklaste att få till. Filmen har till stor del inställningen att man driver med genren, men inte på ett sätt som Shaun of the Dead (2004). Istället är det en mer lågmäld skräckkomedi och det passar bra. Det hålls för det mesta på en skönt avslappnad nivå och är ändå välgjord och på det stora hela seriös. Det är bara det att Cliff och Ronnie är medvetna om att de är med i en film med Jim Jarmusch som regissör.Det är humor som inte alltid går hem, men när den gör det skrattar man gott. Tilda Swintons karaktär är en udda figur som omedelbart för tankarna till Uma Thurman i Kill Bill: Vol. 1 (2003). Hennes Zelda visar sig även ha mer än så att bjuda på. Murray och Driver är sköna och Larry Fessenden som motellägaren Danny Perkins är en klockren Jack Nicholson-kopia. Steve Buscemi är inte heller helt fel, även om man hade velat se mer av honom. Caleb Landry Jones som skräckfilmsfantasten Bobby Wiggins funkar också bra i en film som är bättre än sitt rykte, om man inte förväntar sig för mycket.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar