onsdag 23 juli 2008

23Titel: 23
Genre: Thriller/Drama
Land: Tyskland
År: 1998
Regi: Hans-Christian Schmid
I rollerna: August Diehl, Fabian Busch, Dieter Landuris, Jan Gregor Kremp

Handling: Under 80-talet börjar några unga män i Västtyskland hacka sig in i militära datorer och sälja informationen till öst samtidigt som de funderar över livets mer konspiratoriska sidor.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade film om ett par hackers i Västtyskland på 80-talet kom jag över av en slump när jag letade efter bra filmer från Tyskland. Jag brukar inte gilla hackerfilmer då de inte brukar känna realistiska eller vara särskilt bra. Men i det här fallet är det verklighetsbaserat och gjort med en känsla av 80-tal. Det känns plötsligt realistiskt, spännande och konspiratoriskt. För huvudpersonen Karl Koch är inte bara hacker, han tror att det finns en organisation kallad "Illuminati" som ligger bakom flera stora händelser runt om i världen, främst lönnmord på presidenter och statsministrar. Numret 23 dyker upp om och om igen och detta leder honom att tro att "Illuminati" ligger bakom. Ett av lönnmorden som tas upp är bl.a. på Olof Palme som inträffade kl. 23.23...Denna paranoia som Karl Koch (även kallad Hagbard som hacker) har känner man igenom hela filmen. Samtidigt vill han och hans vän David hjälpa öst (Sovjetunionen i detta fall) mot väst för att få ett fritt folk utan krig. Istället leder deras information till mer krig, det är iaf vad Karl tror. De hamnar snart i drogträsket för att orka med att hacka hela dagarna. Polisen är efter dem, men då det är i början av problemet med hackers är polisens metoder inte så sofistikerade vilket betyder att hackers kan hålla på relativt ostört - till en början. Filmen inleder också bra med skön och passande musik av Deep Purple med Child in Time. Det som höjer filmen ännu ett snäpp är slutet som visar hur mystiskt nummer 23 och Karl Koch var.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Den här filmen verkar riktigt intressant - särskilt eftersom jag inte brukar se tyska filmer i vanliga fall. Jag är otålig på att se slutet efter att ha läst din recension...

    SvaraRadera
  2. Ja, jag blev positivt överraskad av den och det är alltid ett plus att den är verklighetsbaserad. Lite lik Falken och snömannen, men med en bättre avslutning som får ihop allt.

    SvaraRadera