fredag 25 juli 2008

Boogie NightsTitel: Boogie Nights
Genre: Drama
Land: USA
År: 1997
Regi: Paul Thomas Anderson
I rollerna: Mark Wahlberg, Burt Reynolds, Julianne Moore, Don Cheadle, John C. Reilly, William H. Macy, Heather Graham

Handling: Eddie, som vill bli skådespelare, upptäcks av Jack Horner, en porr-regissör som anser att det han gör är en konstform. Eddie ändrar sitt namn till Dirk Diggler och sugs in i en livsstil som präglas av det sena 70-talets porrindustri.

Omdöme: En lång och gedigen lista med kända skådespelare ligger till grund till denna inblick i porrindustrins glansdagar under sena 70-talet och tidiga 80-talet. Filmen börjar direkt med en imponerande lång tagning på flera minuter utan klipp där man får följa med in på ett inneställe där flera av karaktärerna presenteras när kameran glider runt i lokalen. Snart har man träffat huvudkaraktären Eddie Adams aka Dirk Diggler spelad av Mark Wahlberg. Egentligen lär rollen varit erbjuden Leonardo DiCaprio, men han var tvungen att tacka nej pga att han skulle spela in Titanic. Kan inte tänka mig honom i den här rollen.I de flesta rollerna känns det som man har helt rätt skådespelare. Regissören Paul Thomas Anderson har valt flera av de skådespelare som han använt i sina andra filmer, och jag förstår varför. De gör det han vill och de gör det alla bra. Gillar Don Cheadle lite extra här, en bra karaktär som man känner för. Även kul att se Philip Baker Hall som nästan alltid är med i regissörens filmer. Älskar scenen när han dyker upp för första gången på en fest med underbart skön musik spelandes i bakgrunden. Filmen är nog som bäst under första halvan, sen när det börjar gå utför tycker jag det även gör det för filmen. Men det blir aldrig dåligt, det är en skön och underhållande film.
Jag känner inte fullt ut för den här filmen av någon anledning, trots att jag gillar mycket med den. Man har fått till stämningen på ett bra sätt och skådespeleriet är bra av i princip alla. Skönt foto och självklart bra musik, annars hade det inte fungerat. Många klassiska discolåtar från 70-talet är sköna att lyssna på och passar bra in i det som händer. Paul Thomas Anderson har även gjort Sydney, Magnolia, Punch-Drunk Love och nu senast There Will Be Blood och alla hans filmer har hållt hög klass.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Håller med om PTA, alla hans filmer håller väldigt hög klass. Håller även med om Cheadle, en karaktär att sympatisera med. Och sen ja, när det börjar gå utför för karaktärerna under 80-talet så är det som att allt blir lite tråkigare och fulare och det kanske är så att man tappar lite intresset då. Men den blir aldrig dålig.

    SvaraRadera
  2. Jojjenito: Ja, det är som du säger. PTA gör bra filmer, där är det ingen tvekan. Sen är det lite synd att filmen tappar lite när det går utför. Just porrindustrin var väl som störst under 70-talet och då är den perioden också mest glamourös i filmen.

    SvaraRadera