lördag 19 juli 2008

Citizen KaneTitel: Citizen Kane / En sensation
Genre: Drama
Land: USA
År: 1941
Regi: Orson Welles
I rollerna: Orson Welles, Joseph Cotten, Agnes Moorehead, Dorothy Comingore

Handling: Året är 1940 och tidningsmagnaten Charles Foster Kane dör i sin säng på sin enorma men halvfärdiga egendom Xanadu. Han sista ord är det kryptiska "rosebud" och en hugad journalist vid namn Thompson beslutar att ta reda på vad detta "rosebud" betyder. Thompson söker upp Kanes gamla vänner och ovänner och får på så vis Kanes hela liv berättat för sig.

Omdöme: Det var flera år sen jag såg Citizen Kane och blev sugen på att se om den. Jag ville se om jag skulle uppskatta den mer nu när jag sett mer film och kanske blivit klokare (?). En sak är säker, det rådde inget tvivel om vad "rosebud" stod för och betydde denna gång.Filmen är riktigt välgjord från början till slut där allt känns proffsigt gjort vad gäller fotot. En sak är åtminstone säker och det är att den är skickligt gjord, mycket snyggt. Och att Orson Welles var en duktig regissör och skådespelare är givet, han är mycket bra rakt igenom filmen.Filmen blev nominerad till 9 Oscars (vann en för bästa manus), men lär ha blivit utbuad varje gång den presenterades i en kategori den blivit nominerad i. Vet inte riktigt varför, men den lär ha floppat när den kom på bio första gången. Hur som helst är den riktigt bra för att vara från sin tid rent tekniskt och det uppskattas, men jag är inte så förtjust i filmen som helhet där jag tycker att storyn kunde varit klart bättre.Jag saknar nog stämningen, känslan i filmen som gör att jag ska bli indragen i storyn. Jag gillar slutet och betydelsen av "rosebud", men det gör inte att resten av filmen blir så mycket bättre för det. För mig är det fotot och skådespeleriet av Orson Welles som är mest minnesvärt, tillsammans med "rosebud" då.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
5 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.6

2 kommentarer:

  1. För mig var det foto och kameraåkningarna. Tekniskt sett bra men en ganska kall film som inte berör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det är sant, tekniskt sett är den klart bra. Kommer dock se den igen en vacker dag, även om den aldrig kommer bli någon favorit.

      Radera