lördag 19 juli 2008

Confessions of a Police CaptainTitel: Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica / Confessions of a Police Captain / Polisen mot maffian
Genre: Kriminaldrama
Land: Italien
År: 1971
Regi: Damiano Damiani
I rollerna: Franco Nero, Martin Balsam, Marilù Tolo, Luciano Catenacci

Handling: Mutor bland polismän och politiker är vardagsmat för den frustrerade poliskaptenen Bonavia. Enda sättet att få skurkarna bakom lås och bom är att ta till illegala metoder, vilket inte är särskilt populärt hos åklagaren Traini. Det blir en hopplös kamp för Bonavia.

Omdöme: Man vet aldrig riktigt vad man får av en sån här italiensk film. Filmen börjar ändå intressant när poliskaptenen Bonavia (Martin Balsam) besöker ett mentalsjukhus och där ser till att en man vid namn LiPuma blir frisläppt. Efter att han blivit frisläppt hämtar han några paket. Han byter om till polisuniform och bär ett skjutvapen under en rock. Han besöker en man vid namn D'Ambrosio på hans kontor, som han uppenbarligen vill döda. Men istället möts han av tre beväpnade män som väntar honom. Efter den blodiga uppgörelsen sätts poliskapten Bonavia samt åklagaren Traini (Franco Nero) på fallet och måste jobba tillsammans - och mot varandra.Man vet inte varför Bonavia gör som han gör, varför han släppte loss LiPuma för att döda D'Ambrosio. Men allt mer klarnar bilden där man bl.a. får se några tillbakablickar som är välgjorda och som gör att filmen höjs allt mer. Detta kommer ungefär efter halva filmen och det är då man börjar få grepp om vem D'Ambrosio egentligen är och vad han gjort som fått Bonavia att ta till illegala metoder för att få fast honom. Traini är fortfarande blind för korruptionen och tror starkt på rättvisan, men det blir allt mer uppenbart att systemet är förlegat. Martin Balsam är klart bäst i denna film och imponerar. Franco Nero är alltid bra, men spelar här en lite naivare karaktär än vanligt vilket gör att han ofta hamnar i skuggan av Balsams prestation. Fin musik som spelas i rätt ögonblick ger filmen en extra stark känsla av vad som pågår. En bra story ligger till grund och sättet på vilket man avslöjar den på fungerar bra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar