söndag 20 juli 2008

Dead Men Don't Wear PlaidTitel: Dead Men Don't Wear Plaid / Döda män klär inte i rutigt
Genre: Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1982
Regi: Carl Reiner
I rollerna: Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni

Handling: Möt Rigby Reardon - privatdeckarnas privatdeckare! Parodi på 40-talets hårdkokta deckare där Steve Martin agerar mot inklippta scener ur gamla filmer med storheter som Humphrey Bogart, Cary Grant, Bette Davis och James Cagney m.fl.

Omdöme: Efter att nu ha sett en hel del film-noir kände jag att det var dags att se denna parodi på genren. Jag var osäker på om jag hade sett den för många år sen, men det visade sig att så inte var fallet. Det första som slår mig när jag ser filmen är att den lika gärna kunde ha gjorts idag och inte för 25 år sen ! Det är ett mycket bra betyg, samtidigt som man fått en bra känsla av film-noir trots att man alltså skämtar om det mesta.Filmen är helt i svartvitt för att få det att smälta ihop och det har man lyckats bra med. I vissa klipp är det lite sämre kvalité, men annars har man på ett mycket smart sätt fått ihop dialogen och scenerna. Handlingen kommer här i andra hand då det känns väldigt ihopslängt med de olika scenerna från andra filmer. Men det är kul att se Humphrey Bogart, Cary Grant och James Cagney, för att nämna några, som får smaka på Steve Martins kvicka mun.Man får sig en del skratt helt klart, men det krävs också att man sett en del av dessa filmer eller iaf känner igen de klassiska skådespelarna, då blir det mycket roligare. Carl Reiner, som regisserat, spelar även en skön karaktär med tysk brytning. Samtidigt är Rachel Ward en trevlig bekantskap som passar bra som femme fatale. Välgjort och roligt, men inte mycket nytt vad gäller handling och tappar lite under andra halvan.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Jag kan tänka mig att filmen blir ännu roligare ju mer man känner igen men jag tycker att den är väldigt underhållande även detta förutan.

    Hoppas du haft en bra Noir-Jul!

    SvaraRadera
  2. Sofia: Tack så mycket, och detsamma !

    Absolut är det så, filmen funkar även på egen hand, men åtminstone om man vet vilka det är som dyker upp så blir lite roligare.

    SvaraRadera