lördag 19 juli 2008

Dr. NoTitel: Dr. No / Agent 007 med rätt att döda
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1962
Regi: Terence Young
I rollerna: Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord

Handling: Agent 007 kämpar mot den mystiske Dr. No, en vetenskapsman som bestämt sig för att förstöra USA:s rymdprogram. För att undvika en katastrof skickas Bond till Jamaica där han möter den vackra Honey Ryder och konfronteras med den storhetsvansinnige Dr. No på hans ö Crab Key.

Omdöme: När jag köpte Bond-väskan med 20 filmer á 2 disc-utgåvor för 999 kr, tyckte jag att jag gjorde ett kap. Nu när jag sett den första filmen i serien, är jag än mer övertygad om detta. För det är inte bara en underbar samling, en snygg väska och härliga filmer, det är mer än så. Jag blev mäkta imponerad av denna första Bond och ser fram emot att se de övriga. För trots att jag sett dem många gånger, känns det så fräscht då filmerna är perfekt restaurerade så det ser ut som om filmen var gjord idag. Man kan bara applådera och säga att det här är sättet att uppleva dessa klassiska filmer på nytt.Till en början var jag skeptisk till om jag skulle uppskatta denna första film då den ändå har 45 år på nacken. Men jag kan med glädje säga att den håller än idag. Sean Connery som James Bond är verkligen bra och klarar av allt Bond ska stå för. Efter att ha tittat igenom extramaterialet (tog runt två timmar), fick jag reda på att man har regissören Terence Young att tacka för mycket. Han var själv en riktig playboy och de som kände honom berättar att han själv hade kunnat spela James Bond. Det var han som valde kläderna åt Sean Connery/James Bond, kostymer och skjortor. Han själv drack Dom Pérignon, åt kaviar och gjorde av med mest pengar av alla under inspelningarna.Filmen har ett överraskande bra tempo där man har mycket att tacka redigeraren Peter Hunt, som senare fick regissera I hennes majestäts hemliga tjänst. Sen är det väl valda inspelningsplatser, främst då på Jamaica där stora delar av filmen utspelar sig. Den vackra stranden där Bond träffar Honey Ryder (vackra Ursula Andress, vars namn förresten hade varit perfekt som namn till Bond-brud) är oförglömlig. Och Dr. No's "palats" skapar en speciell stämning där man blandar olika stilar med framgång.Nej, det här är en välgjord produktion rakt igenom och filmen var bättre än jag kom ihåg den som. Kanske var det den övertygande bild- och ljudkvalitén, men filmen i sig har inget att skämmas för. Lite kuriosa som man fick reda på på extramaterialet är att man ville ha Alfred Hitchcock som regissör, men då den studion inte hade rättigheterna rann det ut i sanden. Filmen som kostade $1 miljon spelade in runt $60 miljoner, bara på bio...

Bondskurk(ar):
Dr. No (Joseph Wiseman) - 3
Professor Dent (Anthony Dawson) - 3
Miss Taro (Zena Marshall) - 3

Bondbrud(ar):
Honey Ryder (Ursula Andress) - 4
Sylvia Trench (Eunice Gayson) - 3

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Ska försöka beta av dina Bondrecensioner i tur o ordning.
  Jag gillar Dr No det är en ganska cool och snygg film. just scenografin är snygg men det gäller de första sex - sju Bondfilmerna. En favoritscen är när Bond och Dr No sitter och munhugger vid middagen. Jag gillade nog skurken aningens bättre än dig. Kallhamrad med stålhänder :)

  SvaraRadera
 2. Kul att du tar dig igenom Bond-recensionerna. Bond är som sagt aldrig fel.

  Håller med dig, scenografin är verkligen snygg i de tidiga Bond-filmerna och det är mycket det som gör filmerna till ett äventyr. Samma sak med musiken, genomgående bra musik.

  Tyckte nog Dr. No inte var så elak/skrämmande som jag velat se honom. Men det är sant att jag kanske var lite snål i det fallet ;)

  SvaraRadera