onsdag 30 juli 2008

The Good GermanTitel: The Good German
Genre: Thriller/Drama/Mysterium
Land: USA
År: 2006
Regi: Steven Soderbergh
I rollerna: George Clooney, Cate Blanchett, Tobey Maguire, Beau Bridges

Handling: Filmen utspelar sig bland ruinerna efter andra världskriget i Berlin. Den amerikanske krigskorrespondenten Jake Geismer blir intrasslad i den före detta älskarinnan Lena Brandts affärer, vars saknade make jagas av både amerikanska och ryska sidan. Intrigen tätnar när Jake försöker avslöja de hemligheter som Lena döljer i sin desperation att fly ut ur Berlin. Tully, en soldat med uppdrag att köra Geismar runt i Berlin, har svartabörskontakter som antingen kan vara Lenas väg ut - eller ta dem ännu längre in på farliga områden.

Omdöme: Efter att ha fått ganska klart för mig att filmen inte fått så bra kritik hade jag inga som helst förväntningar på filmen. Kombinationen Steven Soderbergh och George Clooney var inte heller något som fick mig att direkt dregla. Det som dock lockade mig var att se stilen av film-noir som man hade försökt sig på. Till en början känns filmen inte alls intressant. Det känns inte som den tar sig själv riktigt på allvar. Detta är främst när Tobey Maguire är med - hans dåliga skådespeleri kan vara en av orsakerna till att filmen tog ett tag att komma igång.Sakta men säkert tätnar intrigerna och jag gillar det allt mer. George Clooney har aldrig varit en favorit, men han gjorde en bra prestation i Syriana som också gav honom en Oscar för bästa biroll. Varken han eller Cate Blanchett övertygar här, men båda är ändå ok i jämförelse med den bleke Tobey Maguire. Filmens absolut starkaste del är den Oscarsnominerade musiken som verkligen lyckas ge filmen rätt stämning och atmosfär.Fotot ger mig blandade känslor. Å ena sidan är det snyggt med det svartvita fotot som gör sig bra i det mörka och slitna Berlin. Å andra sidan blir jag besviken över ljussättningen som är så viktig i svartvita filmer. Här har man många gånger misslyckats då det antingen är för mörkt eller för ljust.Noterbart är att Steven Soderbergh försökt använda teknik så att det skulle se ut som om filmen gjordes i mitten av 40-talet. Även noterbart att filmen inte alls är inspelad i Berlin, utan endast i Los Angeles. Jag blev trots allt nöjd, även om filmen borde ha slutat med en viss scen som kändes som en slutscen. Istället fortsätter filmen en stund till och ger inte samma effekt som om den hade slutat efter denna scen när kameran höjs över folkmassan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Haha, jag kommer inte ens ihåg Tobey. Och så tror jag att jag störde mig på att jag inte upplevde historien som tillräckligt noir:ig för känslan man försökte framkalla.

    SvaraRadera
  2. Du har tur som inte kommer ihåg Tobey, för han var verkligen usel här, haha. Sen håller jag med dig att den inte alls lyckades få fram vad den ville, helt klart. Var ändå snäll med betyget då jag gillade en del saker, främst då musiken och stundtals fotot. Men en film som vill vara bra bör ha mer än så...

    SvaraRadera