lördag 26 juli 2008

Gotcha!Titel: Gotcha! / Pang! Pang! Du är död
Genre: Komedi/Action/Thriller
Land: USA
År: 1985
Regi: Jeff Kanew
I rollerna: Anthony Edwards, Linda Fiorentino, Jsu Garcia, Alex Rocco

Handling: Studenten Jonathan Moore är träffsäkrast i ett paintballiknande spel på college. Men han är inte lika lyckosam när han försöker få till en träff med tjejer. Tillsammans med sin mer erfarne vän Manolo åker han till Paris över sommaren. Där träffar han den mystiska Sasha som visar sig vara kurir och tar honom till Östberlin där de blir förföljda av ryssar.

Omdöme: En av mina absoluta favoritfilmer. Filmen börjar med att bygga upp karaktärerna, speciellt Jonathan Moore (Anthony Edwards). Han har ingen lycka när det gäller kärleken, men det vänder när han kommer till Paris. Filmen tar också en vändning ungefär efter en halvtimme när den övergår till att bli mer allvarlig och spännande.Men genom hela filmen använder man sig av skön, rolig humor som tas fram hela tiden med smarta kommentarer. Jag skrattar varje gång jag ser denna film, men samtidigt är den både underhållande och framförallt är det riktigt bra känsla. Man får följa med och se hur Paris, Öst- och Västberlin samt USA såg ut på 80-talet.Musiken av Bill Conti (som stod för musiken till bl.a. Ur dödlig synvinkel, min favorit-Bond för övrigt) har här gjort underbart skön och passande musik som slår det mesta. Den sätter stämningen i varje scen den spelas i. Samtidigt har man även valt ut några sköna låtar från 80-talet som man spelar lite här och där vid passande tillfällen.Det finns en mängd underbara scener och one-liners inbakade i den sköna och avslappnade dialogen. Några av dem står Jonathans vän Manolo (Jsu Garcia som bl.a. spelade i Traffic) för. Bl.a. denna: "She thinks I'm a terrorist. Swedish chicks go crazy for that stuff." Självklart uppskattas inte denna film av alla, men jag som är uppväxt med den kan inte annat än älska den.

3 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.8

4 kommentarer:

 1. Me 2 homeboy!! They dont do them like this no more...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: "We Love It! We Love It! We Love It!" ;)

   Radera
 2. Aha, det var Gotcha! Lustigt. Vet att vissa har denna som sin absoluta favoritfilm. Men jag har faktiskt inte sett den. Kanske något för 80-talet? Jag gillade dock Top secret med Val Kilmer från denna era. Är de filmerna kanske lite liknande varandra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja detta är en favoritfilm från barndomen och även om det egentligen inte är en femma så blir den det för mig.

   Minns inte Top Secret så jättebra, men denna är inte lika lättsam. Den blandar komedi, romantik, action och spionthriller på en och samma gång. Det är mycket 80-talskänsla över det hela. Gillar man det är det svårt att inte bli såld på filmen.

   Radera