söndag 27 juli 2008

GrindhouseTitel: Grindhouse
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 2007
Regi: Robert Rodriguez & Quentin Tarantino
I rollerna: Freddy Rodriguez, Bruce Willis, Kurt Russell, Michael Biehn, Rose McGowan, Josh Brolin

Handling: Grindhouse består av två långfilmer som går i samma anda som 70-talets B-filmer, där våld och sex var givna inslag. De två filmerna är Planet Terror (regisserad av Robert Rodriguez) och Death Proof (regisserad av Quentin Tarantino). I Planet Terror attackeras en liten poliskår av upproriska zombies. Cherry, en ung kvinna som blivit av med sitt högerben, och hennes kampsportsutövande partner tar sig an zombiearmén och hjälper polisen. Death Proof handlar om den psykopatiske mördaren Stuntman Mike som förföljer och mördar vackra kvinnor med sin bil. Mellan de två filmerna visas det dessutom fake-trailers för andra filmer.

Omdöme: Man blev naturligtvis nyfiken på vad Rodriguez/Tarantino hade hittat på när de gjorde detta projekt tillsammans. Eftersom det är två separata filmer som inte har något som helst att göra med varann, tänker jag skriva om de två filmerna separat och betygsätta dem. Efter det ger jag ett sammanlagt betyg för Grindhouse.Planet Terror är en film som hyllar 70-talets "B"-filmer så som Dawn of the Dead och de flesta John Carpenter-filmerna. Filmen börjar med ett ganska högt tempo redan från början när den visar hur det hela börjar. Filmen fortsätter i det höga tempot rakt igenom och det känns verkligen så där härligt 70-tal med repor i bilden och annat smått och gott. Bruce Willis dyker upp som som en ond militärofficer samtidigt som Freddy Rodriguez (för övrigt bror till regissören) är "hjälten" som aldrig missar.En intressant notering är att Robert Rodriguez inte bara regisserat, utan även klippt och gjort musiken till filmen (något man inte ser ofta, men jag vet att John Carpenter brukade göra detta med lyckat resultat). Och precis som sin idol John Carpenter lyckas han med stämningen som musiken ger. Det känns verkligen som en 70-tals film och helheten är verkligen imponerande. Det är mycket skjutande, mycket blod, men på ett Dawn of the Dead-liknande sätt då det främst är zombies som får smaka på kulorna. Jag är mycket nöjd med Planet Terror.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:

-----

Death Proof har ett annat tempo än vad föregående film hade. Här är det mycket dialog och bilåkande som gäller. Filmen följer fyra tjejer som är ute och kör, snackar och festar på en lokal bar. Barmannen är ingen mindre än Quentin Tarantino själv (som för övrigt var med i Planet Terror i en skön roll). När så en stuntman vid namn "Stuntman Mike" dyker upp börjar det hända saker och filmen trappas upp. Mike spelas av Kurt Russell som är den som spelar bäst i denna andra film. Det är också när han är med som det händer mest och blir intressantast.Denna andra film är uppdelad i två delar, så efter ungefär halva får man följa fyra nya tjejer som snackar en hel del och har kul tillsammans. Death Proof är inspirerad av bilfilmer som bl.a. Vanishing Point, Duellen och Gone in 60 Seconds (originalet). Problemet är att den inte är speciellt bra. Allt som var lyckat i Planet Terror med känslan och utseendet av 70-tal är som bortblåst. Det man trodde Tarantino skulle lyckas med så bra har istället Rodriguez nästan fulländat. Så visst blir man ganska besviken på Death Proof som iofs har en del bra sekvenser, men i det stora hela är ganska tråkig och medelmåttig.Innan och mellan filmerna visas ett par fake-trailers och gammal reklam. Denna är mycket underhållande och en stor del av filmen som helhet. Det roliga är att det såg ut på det här viset på 70-talet när man visade B-filmerna efter varann på biograferna. Fake-trailerserna är för det mesta mycket bra och underhållande och en av dem kallad Machete verkar det kunna bli film av (regisserad av Rodriguez själv med Danny Trejo i huvudrollen). Den var kanske också mest lovande av alla och det vore riktigt kul om han skulle göra den i samma sköna stil som Planet Terror.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:

-----

Sammanfattningvis kan jag säga att jag vart mycket nöjd med Planet Terror, men desto mer besviken över Death Proof. Jag trodde på förhand att det skulle kunna bli tvärtom, men efter att jag sett Planet Terror vart jag övertygad om att Death Proof skulle vara minst lika bra. En viktig del med Grindhouse är annars att de visas tillsammans med fake-trailers och reklam mellan. I många länder delas filmerna upp och man slopar fake-trailers och reklam, något jag finner näst intill skandalöst för då blir det inte längre Grindhouse...

Betyg:
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar