söndag 13 juli 2008

HardcoreTitel: Hardcore
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1979
Regi: Paul Schrader
I rollerna: George C. Scott, Peter Boyle, Season Hubley, Dick Sargent

Handling: Jake Van Dorn är en affärsman som lever efter starka Calvinistiska övertygelser tillsammans med de flesta av hans vänner. Hans dotter Kristen saknas efter en resa till Los Angeles och Van Dorn anlitar en privatdetektiv. Resultatet av efterforskningarna är att hans dotter upptäcks i en billig porrfilm. Van Dorn bestämmer sig för att personligen hämta tillbaka henne och under sitt korståg blir han bekant med den pornografiska underjorden.

Omdöme: Detta kan ses som en föregångare till 8MM med Nicolas Cage. Nu var det länge sen jag såg den och kan inte riktigt jämföra, men den här filmen lär ha varit en inspirationskälla hur som helst. George C. Scott var en stor skådespelare och i den här filmen jobbade han med regissören Paul Schrader (som hade skrivit manus till succén Taxi Driver som kom några år tidigare). Detta var hans blott andra film som regissör och enligt mig har han större kvalitéer som manusförfattare än som regissör. Och valet av flera av skådespelarna kan man ställa sig frågande till (om det nu var hans beslut). Många av dem känns/är amatörmässiga och det är synd då George C. Scott än en gång gör en bra prestation som den frustrerade och allt mer påverkade fadern.Det finns ett skönt parti där George C. Scott klär ut sig till porregissör som letar efter "skådespelare" till hans nya porrfilm. Detta för att försöka få tag på de två männen som syns i filmen med hans dotter. Han har en riktig "porrmustasch" och peruk som ger honom ett klockrent utseende. Lägg därtill äckligt fula 70-tals kläder så får man en skön profil som passar in perfekt i porrvärlden som gestaltas i filmen. Trots fint skådespel av Scott hade jag nog förväntat mig lite mer av filmen. Likt Taxi Driver dras huvudpersonen allt längre ner i träsket och tar till udda metoder för att få tag på sin dotter. Filmens musik är en konstig blandning där den stundtals är riktigt creepy och bra för att i nästa sekund förvandlas till ofattbart oljud. Men när musiken är bra, så är det en kuslig stämning i filmen som jag hade velat ha mer av. Den är liksom på gång, precis som filmen, för att sen tappa. Filmens avslutning är också lite konstig och inte direkt tillfredsställande. Tillrättalagd kan man lugnt säga.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Var oerhört länge sedan nu jag såg denna, men då jag såg den fattade jag tycker för den - eller främst George C. Scotts alltid högklassiga prestation. Den skildrar en smutsig och hopplös värld ur en mans synvinkel väldigt bra, vilket ju är Schraders signum. Historien är riktigt laddad, men instämmer nog i allt du säger som tar ner den mitt i allt detta. Jag har ännu inte sett 8MM, men kanske lyckas den ännu bättre än denna med det tunga materialet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i allt du skriver. Scott är alltid riktigt bra och bär flera filmer på sina axlar.

   8MM har jag sett om och skrev så här om den. Nej, Hardcore är bättre.

   Radera